De EVO 400 heeft zich inmiddels bewezen aan luidsprekers van Spendor, Bowers & Wilkins, Focal, PMC en zelfs aan de machtige Dynaudio Confidence 30. Niet voor niets is de PrimaLuna EVO 400 in het tijdschrift Music Emotion genoemd als mogelijk de beste geïntegreerde buizenversterker in zijn prijsklasse.
Natuurlijke klank
Dit is een van de belangrijkste redenen waarom een buizenversterker zo goed (zeg maar: natuurlijk) klinkt. Een andere reden is de veel lagere thermische vervorming van een buis. Thermisch gezien werkt een buis een stuk constanter.
Gitaristen die in kleinere locaties spelen kiezen vaak voor een buizenversterker of modeling combo van 50 watt en een speakergrootte van 30 cm omdat die meestal een voller geluid geven. Kies voor een gitaarversterker van 100 watt of meer voor het gebruik op grotere locaties of wanneer een groot volume vereist is.
Bij klasse H (figuur 4) gebeurt in principe hetzelfde als bij klasse G, alleen wordt hier de voeding niet continu gevarieerd, maar zijn er een aantal voedingsspanningen (meestal twee) waartussen wordt geschakeld. Op deze wijze kan vooral bij grotere vermogens de dissipatie in de eindtrap behoorlijk worden gereduceerd.
Hoe meer bronnen u van plan bent om aan te sluiten, hoe meer profijt u zult hebben van een voorversterker. Hij dient als het controlecentrum voor uw audiospelers en biedt de juiste signaalroutering, optimale prestaties en het echte audiofiele geluid.
De versterker: drijfkracht
Hoeveel watt wilt u hebben? De versterker is de drijfkracht in het systeem. Het moet in geval van een geïntegreerd model het signaal van de (of een) bron ontvangen, het volume naar wens aanpassen en vervolgens versterken naar een signaal wat geschikt is voor de luidspreker.
Hoe dan ook, een klasse D-versterker kan door dat supersnel schakelen extreem efficiënt zijn. 90 procent is haalbaar, in theorie zelfs 100 procent. Efficiëntie betekent ook dat deze versterkers niet snel warm worden en dat ze compact blijven.
Maar wat ook nog eens een prijsverschil teweegbrengt is de mate van kwaliteitscontrole en R&D. Bij 'goedkopere' merken heb je minder kwaliteitscontrole en minder of geen R&D. Dit zijn allemaal kosten die je moet doorberekenen in je product, waardoor het vanzelfsprekend duurder wordt.
Klasse G en H zijn in essentie een klasse AB-versterker, maar met een voeding die zich aanpast naargelang de vraag. Het levert pas een hogere voltage als dat nodig is. Hierdoor kan een klasse G efficiënter zijn dan een klasse AB, maar toch indien nodig hoge vermogens leveren.
20-45 watt
Voor optredende gitaristen is een buizenversterker van 20 tot 45 watt een geweldige keuze. Ze kunnen veel produceren met een lager rendement en ze genereren rock-ready eindversterkervervorming bij hogere volumes. Een buizen versterker van 20-45 watt zal een drummer prima bij kunnen houden.
Fishman akoestische gitaarversterkers, zoals deze Fishman Loudbox Artist PRO-LBX-600, behoren dan ook tot de beste akoestische gitaarversterkers. Deze Fishman akoestische gitaarversterker is vanwege zijn uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding naar mijn mening de beste akoestische gitaarversterker onder de 500 euro.
Hoe lang buizen mee gaan ligt aan het ontwerp. Voorbuisjes kunnen inderdaad tot 10.000 uur mee gaan. Eind buizen tot 4000 uur maar hoe meer stroom je er doorheen jaagt des te korter de levensduur. Ook continu aan uit zetten is niet altijd bevorderlijk voor de levensduur al is dat niet voor 100% bewezen.
In de voorversterker zitten veelal drie buizen, welke samen het ingangssignaal, oftewel de gemaakte muziek, versterken. Dit versterkte geluid wordt aan de eindversterker aangeleverd. Dit onderdeel wordt ook wel de eindtrap genoemd en het bestaat vaak uit minimaal twee buizen en een uitgangstransformator.
Een hybride versterker combineert de muzikaliteit van de buizenversterker met de power van zijn transistor-broertje tegen een doorgaans lagere prijs dan bij een "volledige" buizenversterker het geval is.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Bij versterkers die niet zo warm worden EN een hoge werktemperatuur van de elco's hebben, kan het daarentegen wel 30 jaar duren voordat ze aan vervanging toe zijn. In de regel moet je rekenen dat de meeste eindversterkers probleemloos 20+ jaar draaien met hun elco's.
Je kan er best speakers van 1000 watt aanhangen. Als de versterker maar 100 watt levert, weet je zeker dat de speakers nooit defect zullen gaan. Andersom, als je speakers van 50 W aan een 100 W versterker knoopt, zouden ze defect kunnen gaan bij volle belasting. Het enige dat belangrijk is is de weerstand.
Bromfietsen bestaan in twee verschillende soorten: klasse A en klasse B. De bromfietsen van klasse A zijn alle voertuigen met twee of drie wielen met een cilinderinhoud van maximaal 50 cc of een elektrische motor waarvan de maximumsnelheid 25 km/u is. Voor bromfietsen van klasse A heeft u geen rijbewijs nodig.
Klasse A versterkers verbruiken in uit-stand ongeveer 50 Watt. De klasse D versterker zonder zware transformatoren opgebouwd kan worden wanneer de voeding van de versterker gebruik maakt van een switching power supply (schakelende voeding).
Een Digitale Versterker is een versterker die een digitale signaalprocessor (DSP) gebruikt om de geluidssignalen te versterken.
De geluidsweergave zelf zal niet verschillen tussen 4 en 8 ohm, maar als je luidsprekers aansluit van 8 ohm en die vervolgens aansluit op een versterker van 4 ohm, dan zul je wel een groot verschil in luidheid ervaren, namelijk ongeveer de helft minder luid dan wanneer je luidsprekers aansluit van 4 ohm.
Het vermogen van een receiver
Om een wattage van twee receivers te vergelijken moet je onder meer letten op de bandbreedte, de weerstand en het aantal kanalen dat aangestuurd wordt. Sommige fabrikanten proberen middels bepaalde methoden een hoger wattage te communiceren om zo meer aandacht van de consument te krijgen.
Re: 4 Ohm luidsprekers op 8 Ohm versterker
Er zit geen omschakeling op van 4 naar 8 Ohm. Dat gaat wel, maar je zult het vermogen wat de versterker moet leveren dan goed moeten bewaken. Dat wordt bij een versterker die voor 8 ohm luidsprekers ontworpen is en aan een 4 ohm belasting moet leveren eerder gehaald.