Aloë Vera. De Aloë Vera plant is niet alleen een mooie toevoeging aan je interieur, maar kan ook helpen om een goede nachtrust te bevorderen. Zelfs als je geen groene vingers hebt, is de Aloë Vera een uitstekende keuze.
Sanseveria (Vrouwentong)
De sanseveria produceert 's nachts meer zuurstof dan overdag. Dat maakt het een perfecte plant om de luchtkwaliteit te verbeteren in je slaapkamer. Mocht je weinig tijd hebben of gewoon niet zo goed zijn in plantenverzorging; de sanseveria hoef je maar een keer in de twee weken water te geven.
Planten in slaapkamer gezond? Altijd gedacht dat planten in je slaapkamer ongezond zijn? Wel, dan is er goed nieuws: kamerplanten hebben zelfs een positief effect op onze slaap, gezondheid en de luchtkwaliteit in huis. Het grote argument om planten te weren is omdat ze 's nachts onze zuurstof afnemen.
Bepaalde giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen, xyleen en tolueen kunnen namelijk onbedoeld in de lucht van onze slaapkamers terechtkomen. Onder de juiste omstandigheden kunnen luchtzuiverende planten in de slaapkamer een effect hebben op de lucht waar u in slaapt.
In een gezond huis staat één kamerplant per 9 m². Zo kan je je min of meer een idee vormen hoeveel kamerplanten je nodig hebt om de luchtkwaliteit in je huis- of slaapkamer optimaal te houden. Meer planten zetten mag natuurlijk, zeker als je met verschillende mensen of huisdieren samenleeft.
Planten zorgen voor een goede nachtrust
Luchtzuiverende kamerplanten zorgen voor een beter luchtklimaat in je slaapkamer en voor meer zuurstof. Samen met de rustgevende eigenschap laten planten zo je beter slapen. Hang planten boven je bed voor een betere nachtrust.
Welke planten zijn geschikt? Zowat alle planten, behalve de heel sterk geurende kamerplanten. Kies in functie van het beschikbare licht. Fijne luchtzuiverende planten om te hebben in je slaapkamer zijn Ficus elastica, Aloë vera, Sansevieria, Dracaena, lepelplant, graslelie en krulvaren.
Ruimtes met planten hebben wel 50 tot 60% minder bacteriën in de lucht dan kamers zonder planten. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom planten in huis goed voor je gezondheid zijn. Typische luchtzuiverende kamerplanten zijn goudpalmen en dracaena (drakenbloedboom).
Vrouwentong Sanseveria. Één van de meest luchtzuiverende planten die wij vaak terugvinden in de Hollandse kamers, daarbij ook nog eens makkelijk te verzorgen! Zolang je de plant niet teveel water geeft zal deze het goed doen, en met niet te veel bedoelen wij 1 maal per 2 a 3 weken.
Bomen die het meeste CO2 opnemen uit de lucht
Zoals iedereen wel weet zijn er loof- en naaldbomen. Het voordeel van naaldbomen is dat ze het gehele jaar groen zijn en relatief weinig groen verliezen. Groen verliezen is uiteraard goed voor de bodemkwaliteit maar zorgt wel ook voor uitstoot van CO2.
Varens zoals de Nephrolepis, Asplenium en Phlebodium zeer geschikte luchtzuiverende planten. De Nephrolepis blijkt uit verschillende onderzoeken zelfs de beste plant voor het verwijderen van verschillende stoffen. Maar deze varen doet meer dan alleen de lucht zuiveren, hij verhoogt ook de luchtvochtigheid.
Enkele van de meest voorkomende geneeskrachtige planten zijn aloë vera, calendula, echinacea, sint-janskruid, rozemarijn, kurkuma en duizendblad. Aloë vera - Aloë vera is een vetplant die vaak wordt gebruikt voor de behandeling van huidaandoeningen, zoals brandwonden en huiduitslag.
Het druppelen van water van de bladeren (of 'huilen') kan bij bijna alle planten voorkomen, maar er zijn bepaalde soorten waar je het met name regelmatig ziet, zoals de Alocasia en de Bananenplant. Het is zo veelvoorkomend dat ze hier zelfs een naam voor hebben bedacht: guttatie.”
De meest gekende zijn natuurlijk citronella, citroengras en eucalyptus.