Methuselah. De oudste nog levende boom in de wereld is pas onlangs ontdekt en heeft daarom nog geen naam gekregen. Uit onderzoek van de ringen en stamcellen is gebleken dat deze boom 5.062 jaar oud is!
De oudste boom ter wereld staat in Zweden, om exact te zijn in het Fulufjället National Park. De boom in kwestie is een spar. Op het eerste gezicht ziet de boom er weinig indrukwekkend uit, maar onderzoekers zijn erachter gekomen dat de wortels van de boom minstens 9.500 jaar oud zijn!
Tot de ontdekking van de oeroude spar in Zweden stond het record voor de langstlevende bomen op naam van de zogenaamde ''bristlecone'' pijnbomen uit het westen van de VS. De oudste daarvan, die in de White Mountains in Californië staat, is 5.000 jaar oud.
Het oudste bos ter wereld strekte zich wellicht uit over 400 kilometer. Dat blijkt uit verder onderzoek dat begon op een verlaten steengroeve in de buurt van Cairo, New York. In rotsgesteente waren eerder 385 miljoen jaar oude resten van tientallen oeroude bomen ontdekt.
De boom in kwestie leeft in Griekenland en blijkt meer dan 1075 jaar oud te zijn! Daarmee is het de oudste, nog levende boom van Europa. Dat stelt een internationaal team van wetenschappers.
De oudste boom is volgens hen metingen de Marialinde in Oisterwijk. Deze staat op het plein De Lind achter het gemeentehuis en telt 632 jaren. De eerst bekende gedocumenteerde vermelding van deze boom dateert uit 1388. De linde overleefde toen een felle brand en zou daarom bovennatuurlijke krachten hebben.
De oudste bomen op deze lijst, ook de oudste bomen op aarde waarvan de leeftijd met zekerheid is vastgesteld, zijn Bristlecone-Pines - Pinus longaeva, die groeien onder barre omstandigheden in de White Mountains in Californië: het oudste, helaas omgehakte exemplaar was 4844 jaar !
Op de waterscheiding van de Oostzee en de Zwarte Zee ligt dit immens grote bos, bestaand uit naald- en loofbomen.
De Taiga of ook wel 'Boreal forest' genoemd is één van de 14 biomen in de wereld die worden onderscheiden door het WWF. De verschillende Taiga's in Canada, Scandinavie en Rusland vormen samen het grootste bosgebied ter wereld (boreal forest) en is tevens onze grootste zuurstof producent.
De gebieden die met 'taiga' worden aangeduid, vormen samen het grootste bosgebied op aarde: het omvat grote delen van Scandinavië, Canada, Rusland en Mongolië. Het is het noordelijkste gebied waar (merendeels) naaldbomen en de daarvan afhankelijke diersoorten en vegetatie kunnen overleven.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen. Hij heeft een unieke structuur in de lenzen van zijn oog.
De oudste nu levende mens was begin 2022 de Japanse Kane Tanaka. Zij werd op 2 januari 1903 geboren en is in 2022 119 jaar geworden.
Kane Tanaka is vandaag 119 jaar en 97 dagen oud en daarmee is de Japanse vrouw exact even oud als de Amerikaanse Sarah Knauss op haar sterfdag in 1999. Alleen de in 1997 overleden Française Jeanne Calment (122 jaar en 164 dagen) is ooit nóg ouder geworden.
In een afgelegen gedeelte van een Italiaans nationaal park staat al meer dan 1230 jaar een Bosnische den. En de boom is nog niet uitgegroeid. De verweerde, 1230 jaar oude den in Zuid-Italië is de oudste boom in Europa waarvan de leeftijd op wetenschappelijke wijze is gedateerd.
Onlangs kwam hij tijdens een uitzending van de Slimste mens weer voorbij. Met de naam Hyperion is deze mammoetboom (Sequoia sempervirens) met ruim 115 meter hoog de hoogste boom ter wereld. Hij staat langs de kust in het Redwood National Park in het Noordwesten van Californië.
Baas boven baas: de dikste mammoetboom ter wereld heeft een stamomtrek van 24,7 meter (bij de grond zelfs 31 meter). Deze boom staat in het Sequoia National Park in de Amerikaanse Californië. In de Achterhoek staan meerdere zwaargewichten, zoals de Canadese populier in Baak.
Het edelhert. Dat is het grootste landdier van Nederland. Je ziet ze vooral goed in de herfst tijdens de bronst. Dan houden de mannetjes brute gevechten om de vrouwtjes.
De eland, of de moose, is het grootste hertachtige zoogdier ter wereld. Door zijn grootte en prachtige gewei wordt het beest ook wel 'de koning van het bos' genoemd. Dit dier kan je het beste spotten in het noorden van Noorwegen. Ook in het zuiden komen we ze regelmatig tegen.
MADRID – Spanje wordt blijkbaar een steeds groener land want ondanks de bosbranden, droogte en de klimaatverandering heeft het land er de laatste jaren meer bos en dus groen bij gekregen. Daardoor is Spanje uitgegroeid tot het Europese land dat op Zweden na de meeste bossen heeft.
Het aantal bossen in Spanje is sinds 1990 met 30% toegenomen. Op dit moment vertegenwoordigen bossen ruim 7,5 miljard bomen verdeeld over 28 miljoen hectare. In 1990 was 28% van Spanje bedekt met bos maar dat is op dit moment gegroeid naar 37%.
Een boom kan heel oud worden. Sommige bomen, zoals de ginkgo, kunnen zelfs meer dan 1000 jaar oud worden. Een boom wordt vaak gebruikt door dieren, omdat ze daar hun nest in kunnen bouwen, of onder de schors kunnen kruipen.
Maar in de bodem wordt die lengte met speels gemak overtroffen. De boom met de diepste wortels ter wereld is een vijgenboom in de Echo Caves van Zuid-Afrika. Deze boom wortelt 400 meter (!)
Beuken worden niet zo oud. Ze zijn erg gevoelig voor veranderingen in de bodem. Gemiddeld bereiken ze een leeftijd van 150 jaar, soms 200 jaar. Bij Laren in Gelderland staat de oudste beuk van Nederland; deze heeft de uitzonderlijk hoge leeftijd van 400 jaar.