Ongeveer 1 op elke 5 werkende mensen haalt in zijn of haar huidige baan het pensioen niet. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CNV onder ruim 2.200 leden boven de 45 jaar. De vakbond voorziet uitval van honderdduizenden werknemers.
Op 1 januari 2020 telt Nederland 3 457 535 inwoners ouder dan 65 jaar. Dat is 19,8 procent van de bevolking. De vergrijzing van Nederland is opgelopen: in 1990 was nog 12,8 procent van de inwoners 65-plus.
In Nederland is er geen officiële lijst met zware beroepen. Wel komt er een subsidieregeling voor uitkeringen aan werknemers in zware beroepen. Sectoren kunnen dan zelf aangeven voor welke specifieke groepen doorwerken tot de AOW-leeftijd te zwaar is. De overheid bepaalt dus niet zelf wat zwaar werk is.
In veel pensioenregelingen kunt u al voordat u de standaard pensioengerechtigde leeftijd bereikt, stoppen met werken. Maar doordat uw pensioen eerder ingaat, wordt de uitkering een stuk lager. U moet namelijk langer rondkomen met uw pensioengeld.
Het Duitse staatspensioen vormt ongeveer 80 procent van de totale pensioensom. Het staatspensioen is, net als de AOW in Nederland, ingericht als een omslagstelsel. Dat betekent dat het werkzame deel van de bevolking de huidige generatie gepensioneerden direct financiert.
Doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd kan in Zweden gewoon tot je 68ste – met pensioenopbouw (69 vanaf 1 januari 2023). De leeftijd waarop je wettelijk gezien op zijn vroegst met pensioen kan (nu 62) gaat in 2023 wel naar 63 en tegen 2026 zal deze gestegen zijn naar 64.
Dat de Fransen langer rentenieren, komt voornamelijk door de lage pensioenleeftijd: gemiddeld stoppen Fransen met werken als ze 60,8 zijn.
Koeriers, asfaltafwerkers, wegenbouwers, stratenmakers, havenwerker en noem het allemaal maar op. Dit zijn beroepen waar de spieren regelmatig een optater krijgen. Maar liefst zes op de tien personen verricht fysiek zwaar werk binnen deze beroepsgroep. De bouw is de hofeverancier van fysiek zware beroepen.
Eerder stoppen met werken, wat kost dat? Eerder stoppen met werken kost tussen de 6 en 8 procent van je pensioen voor ieder jaar dat je eerder met pensioen gaat.
Een richtlijn die vaak wordt gebruikt voor 'genoeg pensioen' is 70% van het laatstverdiende bruto-inkomen. Dit betekent dat je 70% van het (bruto) inkomen dat je ontvangt als je met pensioen gaat nodig hebt voor je pensioen.
U kunt met pensioen tussen 55 jaar en uw AOW-leeftijd. De standaard pensioenleeftijd in uw pensioenregeling is 68 jaar, of eerder als uw AOW-leeftijd voor 68 jaar ligt. U kunt uw pensioen niet later dan uw AOW-datum laten ingaan. U kunt ervoor kiezen om eerder met pensioen te gaan of om met deeltijdpensioen te gaan.
Vanaf 2016 heb je bijvoorbeeld recht op pensioen wanneer je 62 jaar oud bent en een loopbaan van 40 jaar achter de rug hebt. Enkel personen met een lange loopbaan zullen nog op hun 60ste met pensioen kunnen gaan. Er bestaan ook regelingen waarmee je nog vroeger met pensioen gaat.
Laten we eens kijken naar een snel antwoord. Als je 60 jaar bent dan kun je alleen vervroegd met pensioen als je daar zelf de financiële middelen voor hebt. Je hebt op deze leeftijd namelijk geen recht op een AOW-uitkering. Daarnaast heb je ook de pensioenleeftijd nog niet bereikt.
Ongeveer 1 op elke 5 werkende mensen haalt in zijn of haar huidige baan het pensioen niet. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CNV onder ruim 2.200 leden boven de 45 jaar. De vakbond voorziet uitval van honderdduizenden werknemers.
Grotere kans om 80 te worden
Dankzij de lagere sterfterisico's in 2010 bedroeg deze kans voor mannen dat jaar 63 procent. Tien jaar eerder was dat maar 52 procent. Bij vrouwen was de toename minder sterk, maar hun kans om 80 te worden is nog beduidend groter dan die van mannen.
In 1956 werden gemiddeld 4 van elke 1000 mannen honderd jaar oud. 12 vrouwen wisten toen die leeftijd al te halen. Nu, in 2016 worden 30 van de 1000 mannen honderd jaar. Bij de vrouwen mogen er zelfs 60 per 1000 honderd kaarsjes uitblazen op de verjaardagstaart.
Als het aan werkenden zelf lag, zouden ze het liefst veel eerder stoppen met werken. Hun voorkeur gaat uit naar ophouden met gemiddeld 61,2 jaar, terwijl ze 66,1 jaar verwachten.
Bijvoorbeeld: wat als je weet dat je 18.000 euro per jaar nodig hebt om je hypotheek, boodschappen en de rest van je leven te betalen en tegelijkertijd ook weet dat je nog tien jaar te leven hebt? Dan is de rekensom eenvoudig: 18.000 x 10 is 180.000 euro.
Als je nu 1 miljoen euro aan vermogen hebt, is jouw koopkracht over 40 jaar, bij 2% inflatie, nog maar 445.000 euro.
Vanaf vandaag, 1 september, kunnen verpleegkundigen in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) in 'zwaar werk functies' met 45 dienstjaren eerder stoppen met werken. Dit werd eind augustus vastgelegd in de nieuwe cao VVT. Volgens de vakbonden is de animo voor deze regeling groot.
De regeling mag maximaal 3 jaar voor de AOW-datum ingaan. De AOW-datum is in 2025 67 jaar. Werknemers die in 2025 64 jaar worden kunnen nog volledig gebruik maken van deze regeling.
Als je onder de regeling valt, mag je maximaal drie jaar voor je AOW-leeftijd stoppen met werken. Mag, maar hoeft dus niet. Vanaf nu kun je een aanvraag doen om drie jaar eerder met pensioen te gaan als je onder de regeling valt.
Binnen de top 3 zijn de verschillen klein: IJsland scoort 84,2 punten in de ranglijst, Nederland 83,3. Derde is Denemarken (82 punten), dat voor 2018 jarenlang nummer één was. IJsland, Nederland en Denemarken krijgen van Mercer daarom allemaal de 'A-status' dat hoort bij een 'eersteklas pensioensysteem'.
Bron: eco.sapo.pt. De staatspensioenleeftijd is op dit moment 66 jaar en 5 maanden en zal dus op enig moment worden verlaagd. Er wordt daarbij overigens geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen, dus vrouwen hebben daar altijd een voordeeltje.
De wettelijke pensioenleeftijd in het VK is 66 jaar, voor mannen en vrouwen. Tussen 2026 en 2028 stijgt deze naar 67.