Er zijn preferente en concurrente vorderingen. Een preferente vordering heeft voorrang op een concurrente vordering. In de praktijk betekent dit dat alle gelden voor alleen dat dossier worden gereserveerd. Een deurwaarder die een preferente vordering behandelt is niet automatisch eerste beslaglegger.
Preferente schuldeisers zijn overheidsinstanties die beslag op het loon kunnen leggen. Hierbij gaat de Belastingdienst altijd voor op de rest. Hiernaast zie je de volgorde waar je in de salarisadministratie rekening mee moet houden. Na de preferente schuldeisers, zijn de concurrente schuldeisers aan de beurt.
1e rang: boedelvorderingen. 2e rang: preferente vorderingen. 3e rang: concurrente vorderingen. Bijzondere schuldeisers (separatisten)
Bevindt er zich onder de beslagleggende schuldeisers een bevoorrechte schuldeiser, dan wordt deze bij voorkeur boven de andere schuldeisers uitbetaald. Het gaat hier bijvoorbeeld om de fiscus. Is er dus samenloop tussen een bevoorrecht en een niet-bevoorrecht beslag, dan heeft het bevoorrecht beslag voorrang.
Soms komt het voor dat meerdere deurwaarders beslag willen leggen. Er kan echter maar één keer beslag gelegd worden; de beslagvrije voet moet immers beschikbaar blijven voor de schuldenaar.
Uw beslagvrije voet mag niet hoger zijn dan 95% van uw inkomen. Zo houdt u 5% van uw inkomen over om uw schulden mee af te lossen. In bijzondere situaties kunt u de deurwaarder vragen om uw beslagvrije voet te verhogen.
Een schuldeiser mag geen informatie opvragen of meedelen aan uw buren, familie, vrienden.... Hij mag ook geen schuld invorderen wanneer u in het bijzijn bent van iemand anders. De schuldeiser mag u niet contacteren via telefoon of door een huisbezoek tussen 22u en 8u.
Aandachtspunten bij loonbeslag
Alleen gerechtsdeurwaarders en overheidsinstanties kunnen beslagleggen. Ontvangt een werkgever een verzoek tot betaling/beslaglegging van een incassokantoor, dan is dit geen officieel beslag. De werkgever dient de deurwaarder juiste informatie te verschaffen.
Lukt het u niet de rekening te betalen kan de schuldeiser de schuld overdragen aan een deurwaarder. De deurwaarder zal proberen met u een betalingsregeling te treffen.
De vrederechter beslist of hij de loonoverdracht bekrachtigt of niet. Hij informeert uw werkgever over zijn beslissing binnen de 5 dagen. Als hij de loonoverdracht bekrachtigt moet uw werkgever de loonoverdracht uitvoeren vanaf uw eerstvolgende loon.
Er bestaan twee soorten schulden: preferente en concurrente schulden. Preferente schuldeisers zijn o.a. de Belastingdienst, het UWV, het College van Zorgverzekeraars. en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Concurrente schuldeisers zijn alle andere schuldeisers die een erkende vordering hebben op de werknemer.
Onder juridische preferente schulden vallen schulden bij overheidsinstellingen, zoals de Belastingdienst, het UWV, DUO of de gemeente. Bij feitelijke preferente schulden kan worden gedacht aan instellingen zoals een hypotheekverstrekker, energiebedrijf of zorgverzekeraar.
Op grond van artikel 60 WWB heeft de gemeente een preferent recht. Artikel 3:277 BW bepaalt dat iedere schuldeiser in beginsel een gelijke rang heeft. Het is niet van belang wanneer de vordering is ontstaan. Ook is niet van belang of beslag is gelegd.
De zorgpremie van het CAK is geen loonbeslag maar een (verplichte) inhouding. De zorgpremie is namelijk geen schuld maar een vaste last. Omdat de zorgpremie een vaste last is, hoort deze bij de beslagvrije voet. U houdt daarom onze zorgpremie in van de beslagvrije voet.
Onze premie-inning heeft voorrang op elk beslag dat anderen op het inkomen hebben gelegd of willen leggen. Als het CJIB namens ons beslag legt, dan heeft dat beslag dus ook voorrang op alle andere beslagleggingen, behalve die van de Belastingdienst. Ook de Belastingdienst of het UWV kan beslag leggen op het loon.
De deurwaarder mag 2 keer per maand voor maximaal € 500 beslagleggen. De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen.
De deurwaarder stuurt u een brief waarin hij vertelt dat hij loonbeslag legt. Dit doet hij binnen 8 dagen nadat uw werkgever of uitkeringsinstantie het beslagexploot kreeg. U krijgt meestal ook een formulier waarin u informatie moet invullen voor de deurwaarder.
Algemeen loonbeslag en loonoverdracht
Voorbeeld Een werknemer met een nettoloon hoger dan 1.538 euro houdt in 2022 bij beslag of overdracht van zijn loon dus altijd een beschermd minimum van netto 1.428,00 euro over.
Om toelating tot de schuldsanering te krijgen moet uw schuld dusdanig hoog zijn dat er voor u geen uitweg meer mogelijk is. Een exact bedrag hoeveel schuld u moet hebben is daarom niet te noemen dit is namelijk geheel afhankelijk van uw maandelijkste inkomsten en de hoogte van uw schuld.
De hoogte van de beslagvrije voet is wettelijk vastgelegd. Het bedrag hangt onder andere af van je gezinssamenstelling en je inkomen. De beslagvrije voet is minimaal 95 procent van de bijstandsnorm voor jouw situatie. Inclusief vakantiegeld.
Hoe snel dat is, hangt af van het type schuld. Als u de huur niet betaalt, staat de deurwaarder meestal sneller op de stoep. Na de rechtszaak komt de deurwaarder weer langs om u op de hoogte te brengen van het vonnis, ook als u niet naar de rechtbank bent gekomen.
Een loonbeslag wordt opgeheven op het moment dat de gehele vordering is betaald, of op het moment dat het dienstverband van de werknemer bij de werkgever eindigt. De werkgever wordt door de deurwaarder geïnformeerd op het moment dat de vordering is voldaan en het loonbeslag kan worden opgeheven.
Toch worden een aantal schulden uitgesloten van de kwijtschelding. Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.
Schulden die zijn ontstaan ná 1 januari 2021. Schulden die vóór 31 december 2020 zijn afbetaald. Schulden die betrekking hebben op uw werkzaamheden vanuit uw rol als werkgever. Schulden en boetes die het gevolg zijn van ernstig misbruik (opzet/grove schuld).
In burgerlijke zaken zal de gerechtsdeurwaarder de akte enkel kunnen betekenen tussen zes uur 's morgens en negen uur 's avonds, tenzij hij/zij uitdrukkelijk door de beslagrechter gemachtigd werd om buiten deze uren te betekenen. Ook op zaterdagen, zondagen en feestdagen mag geen betekening worden gedaan.