Maar hoeveel tussendoortjes hebben kinderen dan nodig? Het Voedingscentrum adviseert om kinderen twee keer per dag een voedzaam tussendoortje te geven en één keer per dag iets lekkers, maar minder gezonds. Het is belangrijk dat kinderen leren dat ze niet de hele dag hoeven te eten en drinken.
Wanneer tussendoortjes? Het beste is om naast de drie maaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) twee tot vier tussendoortjes te geven. Je peuter heeft dan hooguit zeven eetmomenten per dag. Hoe meer eetmomenten, hoe groter de kans op gaatjes in de tanden en overgewicht.
Groente en fruit zijn altijd goede keuzes om tussendoor te geven aan je kind, zoals tomaatjes, komkommer of een appel.Een handje ongezouten nootjes of een volkoren boterham kan ook. Op deze pagina zie je wat gezonde tussendoortjes zijn voor je kind.
Voordeel gezonde tussendoortjes
Voor je tanden is het beter om niet vaker dan op 7 tijdstippen iets te eten of drinken op een dag, dus 3 maaltijden en nog op 3 tot 4 momenten iets tussendoor.
Een kind van zeven tot negen jaar heeft bijvoorbeeld een energiebehoefte van 1800 kcal per dag. Volgens de 10 procent-regel kunnen daarvan 180 kcal worden 'opgesnoept'. Naast gezonde kost mag een kind van die leeftijd vijf boterkoekjes, één theelepel jam en drie fruitsnoepjes per dag eten.
Baby 6 maanden
Maar ook fruit is belangrijk, als het maar gepureerd is: banaan, mango, appels en peren, gaan er vaak in als koek. En een stukje ontbijtkoek, dat mag ook, omdat daar flink wat ijzer in zit.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld verdeeld over de dag 3 hoofdmaaltijden eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook.Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt.
Met snacken en snoepen wordt het eten van ongezonde dingen zoals snoep, chocolade, koekjes, zoutjes, gefrituurde snacks, snacks uit de oven en de airfryer bedoeld. "Gezonde tussendoortjes als fruit en groenten, een volkoren boterham, cracker of ongezouten nootjes zien wij niet als ongezond snacken."
Binnen een gezond voedingspatroon is het belangrijk om regelmaat te hebben: 3 hoofdmaaltijden en eventueel 2 tussendoortjes. Kies je tussendoortjes verstandig: fruit en zuivel zijn de betere keuze. Al kan een koek van maximaal 100 à 150 kcal per dag ook geen kwaad.
Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Je kunt dit afwisselen met volkoren knäckebröd, havermout of muesli. Gezond beleg is bijvoorbeeld 100% pindakaas, 30+ kaas, groente en fruit. Denk ook aan halfvolle melk en fruit voor erbij.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
De kinderkoekjes zijn biologisch en bevatten twintig procent minder suiker dan de gemiddelde koek. Dus een verantwoord tussendoortje voor de kinderen, menen de bedenkers. Voor 2,50 euro heb je zes uitdeelzakjes, in de smaken 'natural' of 'chocolate chip'.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Onderzoek van de Amerikaanse Harvard-universiteit heeft het voor eens en voor altijd uitgewezen: in het dagelijks dieet vormen chips de grootste dikmaker. Chips hebben op het gewicht meer effect dan frisdrank, snoep en ijs.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten.
Veel mensen eten tussendoortjes uit gewoonte, of omdat ze bang zijn dat ze anders later honger zullen krijgen. Het nadeel hiervan is dat je niet goed naar je lichaam luistert. Als je eet op momenten dat je wel honger hebt, zal je na een bepaalde hoeveelheid eten merken dat je verzadigd begint te raken.
Ons advies is om baby's en jonge kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven. Dat geldt voor plakjes van de kaasschaaf en kant-en-klare plakken voor op de boterham. Waarom? Daarin zit te veel zout voor baby's en jonge kinderen.
Chocolade, erg rijk aan vetten, is zeer geschikt voor het maken van desserts of gebak, maar is niet makkelijk verteerbaar voor kleintjes. U kunt dus tussen 2 en 3 jaar beginnen met het geven van bij voorbeeld fruit met gesmolten chocolade.
Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven. Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes.