De kip en kruiden in de butter chicken zijn perfect te combineren met een lichte rode wijn met een fijne afdronk. Onze O Alborexar 4.0 met daarin de mencíadruif is perfect voor een geslaagde butter chicken!
In de Indiase keuken wordt graag gewerkt met kruiden. Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier. Dat zoetje werkt vooral bij gerechten die ook scherp van smaak zijn.
Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris en Viognier zijn heel geschikt. Ook een zachte rosé met rijp fruit uit Zuid-Afrika, Italië, Bandol of Tavel past er prima bij. Liever rood? Probeer een volle Pinot Noir d'Alsace, of een fruitige equivalent uit de nieuwe wereld.
Bij een tikka masala kun je het beste kijken naar een frisse witte wijn, zoals een riesling. De smaken in wijnen van de rieslingdruif gaan goed samen met de gember en de andere kruiden.
Verschillende Aziatische smaken
Denk dan aan een kruidige Gewürztraminer of een Pinot Gris. Wanneer de romige smaak van kokosmelk bovendien de boventoon voert, dan kun je eventueel ook voor een op houtgerijpte Chardonnay kiezen.
De kip en kruiden in de butter chicken zijn perfect te combineren met een lichte rode wijn met een fijne afdronk. Onze O Alborexar 4.0 met daarin de mencíadruif is perfect voor een geslaagde butter chicken!
Een goede keuze is een frisse en fruitige witte wijn met een licht zoetje in de smaak. Denk aan een Pinot Blanc of een Gewürztraminer. Liefhebbers van rood kunnen het beste gaan voor een frisse en fruitige rode wijn met een stevige body die vrij koel geschonken wordt.
Behalve wijn is water op tafel ook altijd lekker, eventueel met een schrijfje citroen, limoen of een takje verse munt erin. Ook een pot thee doet het altijd prima bij Aziatische gerechten. Je kunt ook zelf kruidentheetjes brouwen, zoals fruitige winterthee of kurkuma gemberthee.
Bij gerechten die niet zozeer pittig maar wel flink kruidig zijn, is Gewürztraminer door zijn kruidige en stevige karakter ook een aanrader (denk aan bepaalde Indiase curries of Chinese hoisin saus).
Wijn met een laag alcoholpercentage en weinig zuren blust de hete smaak en het branderige gevoel van de curry. Klinkt dit aantrekkelijk? Schenk dan een riesling uit Duitsland of een gewürztraminer uit de Elzas. Een rosé met licht zoetje kan ook heel goed.
Een dappere keus: pittige gerechten combineren met hoppige bieren betekent dat de intensiteit wordt versterkt, en voor sommige mensen kan dat te veel zijn. De veilige keus (pittige gerechten met witbier, Dortmunder of Amber Ale) garandeert dat de moutcomponent het 'heet' van de pepers absorbeert en deels neutraliseert.
Zo'n geurige, gele curry met kip vraagt om een aromatische, witte wijn met milde zuren en eventueel een klein zoetje. Muscat, Gewurztraminer, Pinot Gris, Furmint en Jurançon zijn enkele van de vele mogelijkheden.
De pittigheid van Aziatisch en de bitterheid van bier versterken elkaar, waardoor het bier te bitter wordt en het eten te scherp. "Veel beter zet je daar iets zoeters naast. Zoals een stout of een dubbel."
aziatische touch zoals limoen, chili, lemongrass: met Chenin Blanc, Rosé en Riesling. peper: met kruidige wijnen als Shiraz/Syrah. Hier passen ook Saté en BBQ saus goed bij. rode wijn: met Cabernet Sauvignon of mooie blends met o.a. deze druif, denk aan fruitige Merlot of Pinotage.
Wat te drinken bij de Nasi
Immers in de Nasi zit normaal gesproken varkensvlees. Het is dus een leuke gelegenheid om eens een nieuwe witte wijn te proberen. Overigens is het natuurlijk ook een goede gelegenheid om eens wat echt Indonesisch te drinken, zoals bijvoorbeeld, en schrik niet, the manis, een zoete thee.
Wijn & de Koreaanse keuken
Een riesling doet het altijd goed, de Ludique Johanniter heeft een soortgelijk smaakprofiel. De Mafesousa uit Portugal heeft een heel lichte bubbel en een gebalanceerde zoet-zuurverhouding die ook mooi overeind blijft bij Koreaanse gerechten.
Het ligt er natuurlijk aan wat je erbij eet, maar de smaak van kurkuma gaat heel goed samen met bloemige wijnen. Bij zowel vis- als kipgerechten raden we bijvoorbeeld deze Spaanse witte wijn aan. De frisse en droge rosé komt van Nederlandse bodem en gaat uitstekend bij de meeste kurkumagerechten.
Als je voor wit gaat, zijn Muscat, Pinot Gris, Müller-Thurgau, Torrontès en Rivaner aanraders. Soepele rode wijnen met fruitige zuren als een 'koele' Shiraz of Carmenère uit Chili kunnen ook. Durf je een bubbel aan? Ga dan voor een droge Prosecco of Clairette de Die.
Deze wijnen zijn echte krachtpatsers en combineren het beste met gerechten met pit. Denk aan een Thaise curry, maar ook maar ook een krachtige maaltijdsalade met blauwe kaas. Een klassieke combinatie in de Elzas is een Gewurztraminer met munsterkaas, vaak geserveerd met wat kummel erbij.
Welke wijn bij Japanse teriyaki? Het gerecht smaakt dan ook vooral zoetig, zoutig en pikant. Combineer dit gerecht bijvoorbeeld met een witte wijn uit de Elzas, zoals een Pinot Blanc of Gewurtztraminer. Vooral Gewurtztraminer is een aanrader als verse gember aanwezig is.
Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere. Comfort food! Wordt het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt.
Welke wijn bij kip sate? Ga voor een pinot noit. Gebakken of gekookte kipfilet: chardonnay of voor rood: gamay (beaujolais) of pinot noir. Gegrilde kipfilet: pinot noir, een beaujolais of een niet te zware syrah.
' Maar eigenlijk is pils helemaal geen goede combinatie bij Chinees eten, betoogt Bergström: 'zet er eens een witbier of weizen naast. Dat is frisser en kruidiger dan pils, en past beter. ' Zelfs bij zoete gerechten kan bier, al is dat wel oppassen: bitterheid onderdrukt zoet, dus het bier moet niet te bitter zijn.
Wijntip: de meeste tjap tjoy is mild van smaak. Met wijnen uit Duitsland of de Elzas zit je vaak wel goed. Je kunt de volgende wijnen erbij drinken: milde riesling (b.v. riesling Classic uit Duitsland), pinot blanc uit de Elzas.