In België spreken de inwoners Frans, Nederlands of Duits, afhankelijk van de regio waar ze wonen. De drie verschillende regio's heten gemeenschappen.
België kent 3 officiële talen: het Nederlands, het Frans en het Duits. Deze officiële talen worden in België in 4 taalgebieden gebruikt: het Nederlandse taalgebied.
Nederlands is de meest gesproken taal in België, daarna volgen het Frans en het Duits. Waals spreken ze in Wallonië (met varianten en dialecten). West-Vlaams, Oost-Vlaams, Antwerps, Limburgs, Gents… zijn voorbeelden van de vele Vlaamse dialecten. Vlaams is dus geen officiële taal, wel een regionale variant.
België bestaat uit drie gewesten. Vlaanderen is het noordelijke deel. De officiële taal is daar Vlaams, of Belgisch Nederlands. In Wallonië, het zuidelijke deel, spreken de meeste mensen Frans.
Met wat (Vlaamse) varianten, zoals men ook in Nederland varianten kent, spreekt de meerderheid der Belgen weliswaar Nederlands. Echter, waar men dat niet doet, kun je je gewoon in 't Frans (dan wel Duits) verstaanbaar maken. Want alle Belgen spreken namelijk Frans, hetzij als moedertaal, dan wel als tweede taal.
Nederlands is de officiële taal van Nederland.De Nederlandse Gebarentaal (NGT) en de Friese taal in de provincie Fryslân zijn allebei door de wet erkend in Nederland.
Het is de enige officiële taal in het Vlaams Gewest en, naast het Frans, de gelijkberechtigde officiële taal in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
In België geldt het territorialiteitsprincipe: de wet heeft taalgebieden vastgelegd, waarin een bepaald taalregime verplicht is: Nederlands, Frans, Duits of tweetalig.
Kort antwoord: Ja. Zowel in Nederland als in Vlaanderen spreken ze dezelfde taal: Nederlands. In België spreken ze drie talen: Frans, Nederlands en Duits. Vlaanderen is het noordelijke deel van België en men spreekt er Nederlands.
Daar is ook wettelijk bepaald dat die taal het Nederlands is, terwijl leerlingen in Waalse scholen de keuze hebben tussen Nederlands, Duits en Engels, zowel in het middelbaar als in het basisonderwijs.
Het Nederlands is de officiële taal.De streektaal is het Antwerps, een dialect van het Brabants. Men schat dat ongeveer 3% tot 5% van de bevolking Frans als moedertaal spreekt. Oudere immigranten uit Marokko en Turkije gebruiken nog hun moedertalen Arabisch, Berbers of Turks.
België is niet twee- of drietalig. Dat zou immers betekenen dat op elke plek in het land zowel Frans als Nederlands wordt gesproken, zowel door de bevolking als door de overheid. België is ingedeeld in drie eentalige taalgebieden en het tweetalige Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Na de Tweede Wereldoorlog kon Vlaanderen, dat meer inwoners had dan Wallonië, beetje bij beetje meer politieke macht uitoefenen. Dit resulteerde in het besluit dat Vlaanderen volledig eentalig werd.
In de vijfde eeuw kwamen in onze regio's diverse West-Germaanse volkeren wonen. Uit de diverse dialecten die ze spraken, ontwikkelde het Nederlands zich als aparte taal, los van het Engels en het Duits. In de middeleeuwen was het Nederlands al een bloeiende cultuurtaal, ook in de literatuur.
België en Nederland hanteren dezelfde officiële spelling van het Nederlands. Daarom denk je misschien dat er geen grammaticale verschillen zijn, maar dat is wel degelijk het geval. Zo gebruiken Vlamingen voornaamwoorden anders dan Nederlanders.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Vlaams of Belgisch-Nederlands is een Nederlands dialect dat in Vlaanderen wordt gesproken. Het Vlaams wordt dus in het noorden van België gesproken. In Vlaanderen ziet men het Vlaams als eigen taal, hoewel het wetenschappelijk gezien onder het Nederlands valt.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Oudste Nederlands
Het Oudnederlands, dat wil zeggen de Nederfrankische dialecten zoals die tot circa het midden van de 12e eeuw werden gesproken, was de voorloper van het Middelnederlands.
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Oorspronkelijk was België overwegend Franstalig, doordat de Franstaligen het Frans als enige officiële taal probeerden door te drukken. Toendertijd (eerste helft 19e eeuw) was het ook gebruikelijk dat in hogere kringen, Frans werd gesproken, omdat deze taal nu eenmaal als beschaafder te boek stond.
België telt vier taalgebieden: het Nederlandse taalgebied. het Franse taalgebied. het Duitse taalgebied.