Kun je gehakt in een gesloten verpakking na de houdbaarheidsdatum nog eten? Op gehakt en veel ander vers vlees staat een 'te gebruiken tot' datum (TGT). Deze datum staat er niet voor niks op: het is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken, mits de verpakking nog dicht is.
Vlees van aanbiedingen bleek soms bijna 3 jaar oud te zijn, de uiterste wettelijke grens, waarbij vlees nog als “Vers” mag worden verkocht. Er is veel onderzoek gedaan. “Uit het onderzoek is gebleken dat vlees van de meeste supermarkten al vaker is ingevroren en vaak al meer dan 2 jaar oud is”.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.
Het Hoofd Kwaliteit van Albert Heijn geeft uitsluitsel: het meeste Nederlandse gehakt komt van de bultrugkoe uit Botswana. Op dat punt aangkomen wil het team van de keuringsdient ook alles van het vlees weten, dus wordt de importeur opgezocht.
"De kwaliteit van het vlees bij de slager is lekkerder." En de verklaring daarvoor is heel simpel. "Bij de slager koop je meestal vlees van vrouwelijke runderen. Bij de supermarkt ligt er meestal vlees van jonge stieren in de rekken."
Nettorama domineerde het vleesgedeelte van het onderzoek vorig jaar met eerste plaatsen op vier aspecten. Op kwaliteit/versheid en deskundigheid neemt Poiesz de 1e plek over en de noordelijke formule doet dat ook op de hele ranglijst (van 7,20 naar 7,46).
Rundergehakt wordt meestal puur verkocht. Heel lekker is americain of steak haché. Rundvlees is mager en kan je ook rauw consumeren (rundertartaar). Rundergehakt is meestal niet gekruid, dus mag je best wat bijkruiden.
Het rundvlees met de minste vet is tartaar Het verschil tussen gehakt en tartaar zit hem in het percentage vet. Tartaar is een stuk magerder vlees (8% vet). Ook wordt tartaar een keer vaker doorgedraaid om de structuur te verfijnen.
De reden, waarom veel toko's hun groente en fruit goedkoper kunnen aanbieden is vanwege de lagere inkoopkosten, en er kan groter worden ingekocht omdat de verkoopcijfers altijd hoger liggen dan in Nederlandse supermarkten en groentespeciaalzaken.
Slagers blijken gehakt te verkopen dat minder vet is dan dat van veel aanbieders in de supermarkt (waar varkensgehakt vaak niet verkrijgbaar is). Varkensgehakt is vaak van de slager, dat magerder is dan rundergehakt, dat bij slagers én bij de supers volop te krijgen is.
De Consumentenbond onderzocht 62 gehaktvarianten van 12 supermarktketens. Slechts 5 varianten blijken minder dan 10% vet te bevatten: Lebon mager gehakt van het rund (Ekoplaza/Marqt), Dirk 1de beste rundergehakt extra mager, Lidl Extra mager rundergehakt, Aldi Extra mager rundergehakt en Spar magere rundergehakt.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Het Beter Leven varkensvlees van Lidl komt van circa 200 boerderijen uit Noord-Brabant, Limburg of nét over de Belgische grens.
Kipgehakt is een gezondere optie voor wie eens wat anders wil dan de gebruikelijke rund- of kalfsvleesgerechten. Kipgehakt bevat over het algemeen iets minder verzadigd vet dan rundergehakt. Wel is er niks mis mee om zo nu en dan rundergehakt te gebruiken.
Wat is boerengehakt? Boerengehakt is extra grof gemalen gehakt van puur varkensvlees. Het vlees is gekruid, dus makkelijker wordt 't niet.
Door de Russische invasie van Oekraïne worden pasta, brood, groente en ook vlees nog duurder, verwachten experts. Al voor de inval waren de voedselprijzen wereldwijd heel hoog, benadrukt Nadia Menkveld, landbouweconoom bij ABN Amro.
Moskou Prijzen 2020
Kosten van levensonderhoud in Moskou is: 2.22 keer lager dan in Curaçao. 2.17 keer lager dan in Rotterdam. 2.26 keer lager dan in Amsterdam.
Agro-grondstoffen, energie en transport waren fors in prijs gestegen. Die kosteninflatie kregen ze op dat moment slechts beperkt doorgerekend aan afnemers zoals supermarkten. En dan begint de oorlog en zie je dat heel veel grondstoffen zoals graan, maïs, maar ook kunstmest en zonnebloemolie nog duurder worden.
Welke vleessoorten zijn goedkoop? Het goedkoopste vlees uit de supermarkt is afkomstig van een kip of varken. Diepvriessnacks (zoals frikandellen) zijn het goedkoopst en te koop vanaf een gemiddelde kiloprijs van €1,61. Voor goedkoop vers vlees betaal je minimaal gemiddeld €3,96 per kilo.
Kies voor een goedkopere supermarkt
Er zijn diverse supermarkten die goedkoop vlees aanbieden. Zo kun je voor goedkoop vlees terecht bij de Aldi, Lidl, Plus en Albert Heijn.
Wanneer traditionele supermarkten geen aanbiedingen hebben, vind je bij de Turkse slager over het algemeen lagere prijzen. Kip is vooral favoriet, omdat het bijna altijd goedkoper is dan in de gewone supermarkt.