In rauwe melk (rauwe room en colostrum) kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E.coli. De bacteriën komen tijdens het melken van de koe of tijdens het bewaren in de melk. Je loopt het risico op een bacteriële voedselinfectie, die je behoorlijk ziek kan maken.
Als je melk verhit, pakken de eiwitten zich samen en stijgen ze met het vet naar de oppervlakte van de vloeistof. Dat is het vel dat op de warme melk drijft. De melk wordt op een gegeven moment zo heet, dat het water daarin begint te koken en bellen van stoom vormt.
De eiwitten in melk zijn de veroorzakers van het overkoken. Bij het opwarmen van melk bewegen de deeltjes in eiwitmoleculen steeds harder. Deze beweging zorgt ervoor dat moleculen kapot gaan en het eiwit zijn eigenschappen verliest: De eiwitten worden onoplosbaar en veroorzaken een vel op de melk.
Zowel magere, halfvolle of volle melk zijn geschikt om mee te koken. Door het hogere vetgehalte in volle melk, geeft koken met volle melk een vollere smaak en een zachtere textuur.
Het is altijd aangeraden om voor consumptie de rauwe melk te verhitten, om mogelijke ziektekiemen te doden. In rauwe melk kunnen salmonella- of campylobacterbacteriën zitten, dat kan leiden tot ziektes zoals diarree, buikkrampen, koorts en buiktyfus. Vooral kinderen zijn vatbaar voor deze bacteriën.
Het drinken van rauwe, onbewerkte melk wordt echter door de overheid afgeraden vanwege de mogelijke besmetting met ziekteverwekkers. De bacteriën en ziekteverwekkers worden bij melk gedood tijdens het pasteuriseren (kort verhitten boven de 72 graden) of steriliseren (verhitten tot 120 graden) bij lang houdbare melk.
Rauwe melk is niet gezonder dan gepasteuriseerde melk of UHT-melk. Voor extra voedings- en gezondheidseffecten van rauwe melk bestaat geen wetenschappelijk bewijs.
Wil je je melk wel koken om bacterieën te doden ga dan als volgt te werk: Gebruik een gave, schone met koud water afgespoelde pan. Niet afdrogen, goed laten uitdruipen. Verhit hierin de melk tot het bijna kookt (nog net niet omhoog komt), zet dan de warmtebron lager en laat de melk 2 tot 3 minuten doorkoken.
Pasteuriseren is het verhitten van rauwe melk tot 72 graden Celsius voor langer dan twintig seconden. Door de verhitting neemt het aantal slechte bacteriën af. Zo ontstaat gepasteuriseerde melk. Daarentegen is rauwe melk de pure, onbewerkte melk rechtstreeks van de koe.
Het Voedingscentrum raadt het niet aan om rauwe melk te drinken, omdat er risico's aan verbonden zijn. Dit heeft ermee te maken dat er ziekmakende bacteriën, zoals listeria en salmonella, in de rauwe melk kan zitten. Rauwe melk kun je wel drinken wanneer je het van tevoren eerst kookt.
Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vetten binnen.
Verse melk van de boer. De Boeren melk van De Gelder is een puur product, verser kan bijna niet. De verse melk wordt direct afkomstig van de koe gepasteuriseerd. De melk is puur, omdat de melk niet wordt afgeroomd of gehomogeniseerd, zoals dat in de fabriek vaak wel wordt gedaan.
melk goed van temperatuur is (30 tot 35°C).
Hoe kan dat? Antwoord: Geschifte melk, samengeklonterd melkvet, hoeft niet bedorven te zijn, zoals Jacqueline zelf ook al heeft vastgesteld. Wanneer er veel calcium in de melk zit, kan het spontaan gaan schiften (Utrechts melkgebrek) en als je een zuur toevoegt aan melk, dan schift het sowieso.
Wist je dat je zuivel prima kunt verwarmen zonder dat er eiwitten en calcium verloren gaan? Verwarmen heeft geen effect op de voedingswaarde van melk- en melkproducten. Dat is goed nieuws! Warme zuivel kan namelijk een mooie manier zijn om bewoners extra zuivel binnen te laten krijgen.
Het grootste gezondheidsvoordeel van rauwe melk is het positieve effect op het voorkomen van eczeem, astma en allergieën, zo blijkt uit meerdere publicaties. Ook heeft het een positief effect op de darmflora en het immuunsysteem.
* Je kunt ook rauwe melk gebruiken om yoghurt te maken. Die dien je dan eerst te verhitten tot 90 graden en dan af te laten koelen tot 45 graden. Nu zijn de bacteriën in de melk dood.
De melktap. Voor de ligboxenstal, aan het einde van het pad richting boerderij 'de Elshof', staat in het Melkhuisje de melktap. Daar tap je je eigen verse, rauwe melk. Dagverse, onbewerkte melk, die aan alle kwaliteitseisen voldoet.
De melk is ongeveer 4 dagen houdbaar. Je kunt het invriezen.
Het grote verschil tussen rauwe, verse en houdbare melk is vooral de smaak. Voor de voedingswaarde maakt het niet zoveel uit. De verhoudingen mineralen, lactose, eiwit en vet veranderen niet bij pasteuriseren. Wel is het zo dat de vitamines bij houdbare melk iets afnemen, al is dat verschil echt minimaal.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Is rauwe melk lekker
Maar die smaak is meteen ook een van de grootste nadelen van rauwe melk, vindt Bas. “Lang niet iedereen houdt van die extra smaak. Gewone melk in een pak uit de supermarkt is verhit, gemengd met heel veel andere melk en gehomogeniseerd.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12.