Wanneer een burger (beveiliger) met eigen ogen een strafbaar feit waarneemt (heterdaad) mag hij iemand aanhouden én vasthouden totdat de verdachte overgedragen kan worden aan de politie, of een andere opsporingsambtenaar. De politie moet hierbij onverwijld worden ingelicht.
Een beveiliger heeft dezelfde bevoegdheden als elke andere burger. Het geweldsmonopolie ligt bij de overheid. Het gebruik van geweld door andere organisaties en/of personen is verboden. Dit brengt ook met zich mee dat het dragen van wapens door particuliere beveiligers niet is toegestaan.
Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden. Wel zijn er veel eisen en voorwaarden aan dit zogeheten burgerarrest verbonden. De aangehoudene moet meteen aan de politie worden overgedragen.
Wat zijn de taken van een particuliere beveiliger? Een particuliere beveiliger bewaakt de veiligheid van personen en goederen en zorgt dat de orde en rust op terreinen en in gebouwen niet wordt verstoord. Een beveiliger doet dit in opdracht van burgers, bedrijven en overheidsinstanties.
Beveiligers mogen alleen een privaatrechtelijke oppervlakkige veiligheidsfouillering (POV) uitvoeren. Een POV is het oppervlakkig aftasten van kleding na toestemming van de bezoeker om voorwerpen op te sporen die een risico vormen voor de veiligheid in een gelegenheid.
Vrijwillig laten fouilleren
In uitgaansgelegenheden probeert men zo wapens te weren, bij concerten tracht men op deze wijze meegenomen drank of opnameapparatuur buiten de deur te houden. Op vliegvelden geldt ook dat wie niet gefouilleerd wil worden dan geen toegang krijgt tot het vliegtuig.
Fouilleren in het kader van de opsporing
In het kader van de opsporing van strafbare feiten mag een aangehouden verdachte aan zijn kleding en lichaam worden onderzocht. De enige uitzondering hierop is de Opiumwet en de Wet Wapens en Munitie.
Wanneer een burger (beveiliger) met eigen ogen een strafbaar feit waarneemt (heterdaad) mag hij iemand aanhouden én vasthouden totdat de verdachte overgedragen kan worden aan de politie, of een andere opsporingsambtenaar. De politie moet hierbij onverwijld worden ingelicht.
Beveiligers doen vaak de toegangscontrole bij gebouwen en worden ingezet bij evenementen, in winkelcentra en op bedrijventerreinen. Ook houden zij toezicht in het openbaar vervoer, in havens en vliegvelden. In opdracht van gemeenten houden particuliere beveiligers ook toezicht op straat, bijvoorbeeld als straatcoaches.
Want je zult als beveiliger over een aantal competenties dienen te beschikken, zoals een goed inlevingsvermogen, sportief en/of fit zijn en een goed verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Omdat je ook veel met mensen te maken zult hebben, is het ook zeer handig om goede sociale en communicatieve vaardigheden te hebben.
Als je wordt aangehouden, moet je je ook identificeren maar dan wordt je door de politie meegenomen naar een politiebureau. Dit noemen mensen ook wel een arrestatie. Op het politiebureau wordt je dan voorgeleid en verhoord. Stilhouden betekent dat de politie je aanspreekt, zonder dat je ergens van verdacht wordt.
Re: Mag een agent je zomaar aanhouden op de scooter
De bestuurder moet daaraan meewerken. Er hoeft geen overtreding gepleegd te zijn. Dit is geregeld in artikel 160 van de Wegenverkeerswet. Het antwoord op je vraag is dan ook: ja, dat mag.
De politie mag een persoon op verdenking van het plegen van een strafbaar feit aanhouden en verhoren op het politiebureau.
De opleiding tot beveiliger niveau 2 duurt bij Alpha Security maximaal 12 maanden. De opleiding tot beveiliger niveau 3 duurt 24 maanden.
Om in de beveiliging te werken moet je 18 jaar of ouder zijn.
Onder uniformen en beveiligingskleding vallen: kostuums, overhemden, truien, vesten, bodywarmers, polo's, kogel- en steekwerende vesten, combat schoenen en luxe schoenen met beveiliging. Kortom alle soorten kleding waar de beveiliger behoefte aan heeft.
Als beveiliger hou je toezicht. Dit doe je als evenementenbeveiliger bijvoorbeeld op evenementen. Denk aan sportevenementen zoals voetbalwedstrijden maar ook aan muziekevenementen zoals festivals of concerten. Bij objectbeveiliging houdt een beveiliger weer toezicht op objecten.
gemiddeld salaris van een beveiliger
Als fulltime beveiliger ga je gemiddeld tussen de 1.957 en 2.021 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 25.777 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt.
Het gemiddelde salaris voor a beveiliger (m/v) is € 13,84 per uur in Schiphol. Was deze informatie over Overzicht salarissen nuttig?
Beveiliging is het geheel van maatregelen om een te beveiligen doel te beschermen tegen schadelijke invloeden zoals: (georganiseerde) criminaliteit, terrorisme, fraude en verduistering. Het doel van beveiliging is het verminderen danwel beheersbaar maken van risico's en de veiligheid te verhogen.
Beveiligen volgens de wet
Tijdens deze opleiding Beveiliging B leer je de wet kennen. Maak kennis met de wetgeving die geldt voor beveiligingswerk (Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties, Wetboek van Strafrecht en de Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen). Leer omgaan met beveiligingstechnieken.
Strenge regels rond bevoegdheid
Sommige bevoegdheden mag de politieagent zelf toepassen. Zwaardere opsporingsbevoegdheden, zoals een telefoon tappen, iemand observeren of een woning doorzoeken (huiszoeking) mogen pas worden toegepast na toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris.
WANNEER MAG DE POLITIE JE FOUILLEREN? Soms mag de politie je op straat fouilleren, bijvoorbeeld als ze een gegronde reden hebben om te vermoeden dat je een wapen draagt, als je wordt aangehouden of bij sommige openbare bijeenkomsten. Een fouillering mag in geen geval willekeurig gebeuren.
Een agent mag alleen overgaan tot het preventief doorzoeken van kleding of een auto als daar in een concreet geval aanleiding voor is. Fouilleren enkel op basis van het stempel veiligheidsrisicosubject dat iemand vooraf en voor langere tijd krijgt, valt daar niet onder, oordeelt het hof.