Op 6 weken wordt de pup als het goed is gevaccineerd bij de fokker. Deze basisenting wordt herhaald op 9 en 12 weken. Pas na de enting op 12 weken mag u met de pup naar de uitlaatveldjes.
Een jonge pup mag 4-5 x daags wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn. Dat betekent dat een pup van 3 maanden leeftijd, tot 30 minuten per wandeling mag lopen. Indien de pup eerder uitingen geeft van vermoeidheid dan moet er eerder worden gestopt.
In de Nederlandse wet is de leeftijd waarop een pup het nest mag verlaten geregeld in Artikel 1.20. Leeftijd scheiden van dieren. Hierin staat vermeld dat een puppy minstens 7 weken oud moet zijn wanneer deze van de moeder wordt gescheiden.
De beste leeftijd om een puppy mee naar huis te nemen is tussen de 8 en 10 weken oud. Tegen die tijd moeten ze gespeend zijn en hebben ze de eerste sociale vaardigheden geleerd door bij hun moeder en nestgenoten te zijn.
Bij je puppy slapen
Zet de bench, een grote doos of mand in je slaapkamer, dit wordt zijn/haar slaapplekje. Zo ben je dicht bij je pup in de buurt en kun je hem geruststellen wanneer het nodig is. Wanneer je voor een bench kiest, is het belangrijk om erop te letten dat dit geen enge plek wordt voor je pup.
Ze moeten echter wel eerst met elkaar leren omgaan. Stimuleer hun prille relatie door je pup iets lekkers te geven wanneer jij aandacht geeft aan je kind, of ga samen met je kind en hond wandelen. Leer je kind de hond te respecteren en laat hem of haar niet om zijn nek hangen of te ruw met hem spelen.
Voorkom dat uw pup zich slecht kan gedragen. Voorbeeld: Geef geen oude schoen om op te kauwen; een pup kan het onderscheid oude en nieuwe schoen niet maken! Maak duidelijk onderscheid in waar wel op gekauwd mag worden en waarop niet. Voorbeeld: Als de hond bij u opspringt negeer hem dan volkomen!
Benadrukt moet dan ook worden, dat de aangeboden prikkels en ervaringen zo positief mogelijk moeten zijn. Alles waar de pup in deze fase een positieve ervaring mee heeft, zal hij opslaan in zijn geheugen. Bied de pup dus heel veel ervaringen, maar zorg er zoveel mogelijk voor dat deze positief verlopen.
Het parvovirus is maar één van de redenen waarom het zo belangrijk is dat je hond gevaccineerd wordt en niet met andere honden of de poep van andere honden in aanraking komt.
Je puppy bijten afleren begint met het goed aangeven van je grenzen. Als je pup jou of iemand anders gaat bijten, loop dan weg en geef hem verder geen aandacht. Mocht hij je hard bijten, dan kan je hoog “Au!” roepen, het doet nou eenmaal pijn, en loop vervolgens weg.
Een jonge pup vanaf 8 weken oud kun je vergelijken met een baby. Hij speelt, eet, slaapt - en dat gaat heel de dag door. Het advies is om na elk slaapje en elke maaltijd naar buiten te gaan en hem zo langzaam zindelijk te maken. In de loop van de tijd vraagt de pup iets minder aandacht.
Wacht ook niet met de laatste maaltijd tot laat op de avond. Zo geef je je pup veel tijd om zijn eten te verteren, en voor een grote boodschap vóór bedtijd. Voor pups is het zéker belangrijk dat ze voedzaam eten krijgen.
De meeste puppy's kunnen in de leeftijd van 8-12 weken de nacht doorslapen. Het komt echter ook voor dat dit pas later kan.
HOE LANG MOET JE EEN PUP BIJ JE LATEN SLAPEN? Hoe lang je een pup bij je laat slapen is afhankelijk van de pup en zijn gedrag, maar meestal is een paar nachten voldoende. Belangrijk is dat je pup rustiger is en doorslaapt. Dit zal per nacht steeds beter gaan.
Stil krijgen
Eén manier om uw hond een "wees stil"-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig "wees stil"-commando te geven.
Een pup van 8 weken slaapt tot 20 uur per dag. Je pup heeft deze slaap hard nodig om de spieren en botten te versterken, zijn immuunsysteem in balans te houden en om zijn hersenen en centrale zenuwstelsel te ontwikkelen.
Daarom is het beter om je wandeling niet langer te maken dan 1 minuut per week dat je pup oud is (8 weken oude pup 8 minuten, 9 weken oude pup 9 minuten, etc.). Dit geldt ongeveer tot je pup een jaar oud is. Natuurlijk is dit slechts een richtlijn, als je een keer langer wandelt zal het echt geen kwaad kunnen.
Een puppy moet veel slapen, en goed slapen, zonder afleiding en prikkels (denk aan bv. de kinderen). Je kunt een puppy helpen met goed slapen door de bench af te dekken of de positie van de bench/mand/rennetje op een zo rustig mogelijke plek te zetten. Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur.
Bij een succesvolle benchtraining introductie zou een puppy van 8-10 weken maximaal 30 minuten alleen thuis kunnen blijven, in een gesloten bench. Naarmate de pup ouder wordt bouw je dit iedere keer iets op.
Een puppy gaat wanneer hij overprikkeld is vervelend gedrag vertonen. Hij bijt in alles: in je handen, armen, voeten, benen en hij wil daar niet mee stoppen, wat je ook doet. Je zult vaak merken dat een hond dit gedrag vaak 's avonds of aan het einde van de dag vertoont.
Vaak gaat het gepaard met gejank en gehuil, soms zelfs de hele nacht. De kersverse baasjes denken dan, ik moet doorbijten, anders beloon ik hem voor het janken en ze blijven, weliswaar gefrustreerd, in bed liggen. Een deel van de puppies zijn veerkrachtig genoeg en na een paar nachten huilen herstellen ze zich.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
Ook raden wij zeker een hondentuig aan bij gezinnen met jonge kinderen. Vaak zie je bij een pup en enthousiaste kinderen dat een pup aan een bandje wordt meegetrokken. Dit kan op jonge leeftijd al voor blessures zorgen. Wel is het van belang een hond aan een tuig te leren lopen net als bij een halsband.