In dit schema heeft ook ieder orgaan een bepaalde tijd en ook de Japanners werken met blokken van twee uur. Alleen vanuit hun visie heeft de galblaas de periode van 24:00 tot 02:00, de lever de periode van 02:00 tot 04:00 en de longen de periode van 04:00 tot 06:00.
Volgens de Chinese geneeskunde is de lever bijvoorbeeld tussen 1 en 3 uur 's nachts erg actief. En de galblaas tussen 23 uur 's avonds en 1 uur 's nachts. In andere woorden, tussen 23 uur 's avonds en 3 uur 's nachts is je lichaam actief de boel aan het schoonmaken.
Een overzicht van de tijdstippen waarop elk orgaan actief is: Longen: 3:00 - 5:00 uur. Dikke darm: 5:00 - 7:00 uur. Maag: 7:00 - 9:00 uur.
De lever is actief tussen één en drie uur overdag én tussen één en drie uur 's nachts.
Elke nacht om 4 uur wakker? Van een zieke lever tot een hoog stressniveau, dit is waarom je welke nacht rond dezelfde tijd wakker wordt. Een goede nachtrust – wat ons betreft is het een echte must voor een energiek en actief leven.
Tussen 3 en 5 uur: Op dit tijdstip heb je te maken met je longen. Je moet vaak hoesten, en je hebt vaak last van slijm in je keel. Je kunt hiervoor het beste naar je huisarts gaan. Mentaal gezien kan het veel betekenen dat je verdriet hebt wat je niet gemakkelijk kunt verwerken.
De longen en dikke darm
De longen worden in verband gebracht met verdriet . 'Je houd je adem in' als je heel geschokt bent door een gebeurtenis of bepaald gedrag.
Wat zijn mijn vitale organen? Jouw vitale organen zijn de organen in jouw lichaam die je nodig hebt om in leven te blijven; het hart, de nieren, de lever en de longen. Als één of meerdere van deze organen niet goed functioneren kan dat levensbedreigend zijn.
De huid is het grootste en zwaarste orgaan: het heeft een oppervlak van twee vierkante meter, weegt ongeveer tien kilo en is toch maar een paar millimeter dik.
Wakker tussen 1:00 tot 3:00
Je lichaam neemt dan de tijd om te ontgiften, want deze twee uren zijn die van de lever. En dat ontgiften gebeurt zowel fysiek als mentaal. Dus als je op dit moment plots ontwaakt, kan het betekenen dat je bepaalde emoties zoals frustraties en woede geen plek weet te geven.
De longen en de blaas zijn van 3 uur tot 5 uur het meest actief. De longen werken op dit tijdstip hard om voldoende zuurstof te voorzien voor je lichaam. Het zou dus kunnen dat je wakker wordt omdat je ademhaling niet zo vlot verloopt. Maar ook dringend moeten plassen kan de oorzaak zijn.
Melatonine wordt door de pijnappelklier in de hersenen gemaakt. Melatonine werkt op het waak-slaapritme. Als er weinig melatonine wordt aangemaakt zijn we wakker. Als er veel wordt aangemaakt, worden we slaperig.
Dit is wanneer je immuunsysteem een onderhoudsbeurt krijgt. Als je op dit moment van de nacht wakker wordt, kan dit te maken hebben met je lever. Deze is namelijk verantwoordelijk voor het reinigen van je bloed. De lever is het enige orgaan wat zichzelf kan onderhouden.
Je kunt zelf je milt ontgiften of ontlasten met een aantal eenvoudige voedingsadviezen. Zo help je de spijsvertering door het eten van warm, gekookt voedsel of voedsel met verwarmende ingrediënten zoals gember, kaneel of paprika, net als door het drinken van warme dranken zoals thee of water op kamertemperatuur.
Soms is er een oorzaak aan te wijzen, zoals spanningen of stress, pijn, of geluiden van buiten. Ook kan het een gevolg zijn van een psychisch probleem, bijvoorbeeld een depressie, burnout of angststoornis. In die gevallen is het nodig om het lichamelijke of psychische probleem eveneens te behandelen.
We kennen de orgaanstelsels: zintuigstelsel, zenuwstelsel, hormoonstelsel, luchtwegstelsel, maag- darmstelsel, urogenitaal stelsel, voortplantingsstelsel, bewegingsapparaat, hart- en vaatstelsel, lymfestelsel.
Een orgaanstelsel is een groep organen met een gezamenlijke taak. Voorbeelden van orgaanstelsels in ons lichaam zijn: het ademhalingsstelsel, het beenderstelsel, het bloedvatenstelsel, het spierstelsel, het verteringsstelsel en het zenuwstelsel.
Je hart is een van de belangrijkste organen in je lichaam. Het pompt bloed rond en zorgt ervoor dat je lichaam functioneert zoals het hoort.
Bij angst gaat een signaal van de hypofyse naar de bijnieren waar stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt worden. Bij de groep mensen die verstart en vlucht wordt er meer cortisol aangemaakt.
Vroeg of laat raak je dan uitgeput of voel je een hoop stress en spanning in je lichaam, die er als het ware niet meer goed uit kan. Deze stress en spanning is bij boosheid vaak te voelen in nek en schoudergebied of de benen. Dus liever niet negeren, maar gaan voelen!
Wanneer stress of spanning wordt ervaren zorgt het lichaam ervoor dat je klaar bent voor actie. Bij stress wordt er in de hersenen een signaal afgegeven waardoor het lichaam het hormoon adrenaline gaat aanmaken.
Breinscans laten zien dat mensen dezelfde emoties voelen in een droom als wanneer ze wakker zijn, zegt Michael Grandner, directeur van een slaapcentrum in Arizona. Hierdoor kun je schreeuwend, huilend of lachend wakker worden, dit komt doordat je hersenen data aan het verwerken zijn.
Mensen die weinig slaap nodig hebben, bereiken 's nachts zo'n vier keer het stadium van een diepe slaap.Zij hebben doorgaans genoeg aan 4 tot 6 uur slaap per nacht. Heb jij 7 tot 8 uur per nacht nodig? Dan maak je zo'n 5 keer per nacht de periode van diepe slaap mee.
Zo voorkom je dat je ongewenst wakker wordt
Houd je vast aan een slaapritme waar je lichaam en geest aan kunnen wennen. Drink niet te veel voordat je naar bed gaat, zodat je niet wakker wordt omdat je moet plassen. Vermijd stress om op die manier optimaal te kunnen slapen. Draag geen te strak zittende nachtkleding.