Plaats eerst een grote pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Daarna kan je een au bain marie kom of een kleiner pannetje in deze pan plaatsen waarin je de soja was smelt. Als de soja wax gesmolten is laat je het iets afkoelen voor je de etherische olie erbij druppelt.
Wil je weten hoeveel sojawas je nodig hebt voor jouw kaars? Houd dan als richtlijn aan 1 ml water = 1 gram. Voor was is dit niet helemaal hetzelfde, maar kun je gebruiken als handige leidraad om te bepalen hoeveel was je ongeveer nodig hebt.
Het smeltpunt is 45 graden, we raden aan om rond de 50 tot 65 graden te gieten in potjes en glazen. Voor het gieten van waxmelts in cupjes kunt u het beste rond 65-70 graden gieten.
Kaarsenlont Rond Nr.
9 voor vrijwel alle types dompel- en gietkaarsen van specifiek koolzaadwas, bijenwas of sojawas. Kijk bij de uitgebreide beschrijving voor welke kaarsen de lont toepasbaar is.
Maar het lont kan men ook zelf maken van stevige katoen. Bijvoorbeeld waar je rollades mee opbindt. Gebruik dunne katoen voor dunne kaarsen en dikkere voor bredere kaarsen. Smelt de was (de oude kaarsstompen, de paraffine en stearine) Au bain-marie.
Wees niet te zuinig, want dan ruik je de kaars straks niet. Op 100 gram wax heb je 3 tot 10 ml geurolie nodig.
Let er wel op dat je de restjes kaarsvet niet door de gootsteen wegspoelt. Nu ga je meten hoeveel sojawax je nodig hebt voor de kaars. Dit doe je door het glas 2 keer te vullen met sojawas en vervolgens weeg je dit af. Ik kwam op ongeveer 175 gram uit.
Paraffine kaarsen hebben 24 uur nodig om af te koelen. Soja kaarsen koelen sneller af, reken 4 tot 5 uur. Kaarsen gemaakt van bijenwas moet je minstens 6 uur laten staan, maar langer is beter. Heb je kaarsen gemaakt van oude kaarsen dan is een paar uur voldoende.
De grote vraag is nu: hoelang moet de kaars precies drogen? Hij heeft 8 uur nodig om volledig te stollen en drogen. Als je kaars is gestold en gedroogd, moet je alleen de lont nog afknippen.
60 to 80 graden celsius is de optimale giet temperatuur! De mal zou je eventueel voor het gebruiken even onder de warme kraan kunnen houden voor de zekerheid.
Toch liever een rustieke kaars: giet op een zo laag mogelijke temperatuur en verwarm dan niet de gietvorm voor gebruik. Verwarm de gietwas op een temperatuur tussen 85 en 90 graden.
Paraffine 1 kg
Kaarsenwas / Paraffine om zelf je eigen kaarsen van te maken. De beste kwaliteit Kaarsenwas / Paraffine voor het zelf vervaardigen van kaarsen door middel van dompelen of gieten in gietvormen.
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Smelt stukken kaars of kaarstabletten au bain-marie en blijf roeren met de pollepel. Let op dat het water niet kookt, anders verbrand het kaarsvet. Giet het kaarsvet in je mal. Laten drogen, uit de mal halen (karton inscheuren en eraf trekken) en voila, je homemade kaarsen zijn klaar!
Krimp is natuurlijk proces tijdens afkoeling. Paraffine zet uit bij warmte en krimpt bij stolling. Dit is normaal en onontkoombaar. Verwarm de gietvorm voor het gieten van de kaars.
Het enige wat bijenwas kaarsen soms iets doen is 'knetteren' dit ontstaat door vocht in de kaars (welk in het lont kan zijn getrokken) of door minuscule onzuiverheden in de bijenwas. Maar een brandende kaars van bijenwas is heel rustgevend.
Stop de stukjes gebroken kaars in een pan en laat deze net zo lang op het vuur staan totdat de kaars compleet gesmolten is. Als de kaars volledig gesmolten is kun je de olie eraan toevoegen. Gebruik ongeveer drie druppels olie. Je kunt kiezen voor één geur, maar je kunt natuurlijk ook je eigen mix samenstellen.
Hoe wordt sojawas geproduceerd? De sojabonen worden eerst geoogst voordat ze worden schoongemaakt, gekraakt, gepeld en tot vlokken gerold. De sojaolie wordt vervolgens uit de vlokken geëxtraheerd en gehydrogeneerd. Het hydrogeneringsproces zet sommige vetzuren in de olie om van onverzadigd in verzadigd.
Neem 1 kilo soja was en smelt dit in een pan of in de magnetron vermogen niet te hoog (niet laten koken) Als alle soja was is gesmolten roer je de geur,- of etherische olie door de was eventueel een kleurtje toevoegen, het geheel goed mengen en in de malletjes gieten. Laat alles nu een paar uur goed uitharden.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Voor het maken van kaarsen hebben wij een ruim assortiment van kaarswas. Kaarswas is er veelal kleurloos die je zelf van een mooie kleur kan voorzien. Zo hebben wij bijvoorbeeld kaarswas van de merken Creativ Company, Creotime en We Are Memory Keepers.
Voordelen van koolzaadwas: Koolzaadwas brandt langer en geuren beter dan paraffine kaarsen en wax melts. Koolzaadwas walmt minder, brandt schoner waardoor je veel minder roet creëert. Koolzaadwas verhoogt het CO2 gehalte in de lucht (in vergelijking met paraffine kaarsen en wax melts)