Een paar keer per week verschillende noten en pitten voeren, is voldoende. Noten en pitten zijn bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten, pompoenpitten, pijnboompitten, pinda's, zonnebloempitten en macadamia's. Hamsters zijn geen strikte vegetariërs, ze eten zo nu en dan insecten. Insecten zijn een bron van eiwit.
Een hamster is dol op vers groente en fruit zoals wortel, sla, andijvie, appel, witlof, paprika, komkommer, tomaat, peer, banaan, etc. Geef dit wel in beperkte mate.
De voeding van zowel Hamsters als van Dwerghamsters bestaat dus voornamelijk uit zaden en een klein beetje plantaardige voeding in de vorm van kruiden, maar ook dierlijke eiwitten. Hamsters vangen in het wild kleine insecten daarom is het goed als hun voeding ook dierlijke eiwitten bevat.
Uw diertje moet een volledig hamstervoer krijgen (te verkrijgen in iedere goede dierenspeciaalzaak). Dit kan aangevuld worden met goed gewassen groenten, fruit, brood, stukjes vlees, ei, kaas, ... De hamster is een liefhebber van rozijnen en noten.
Mogen hamsters banaan? Ja, maar niet te veel en niet te vaak. Hamsters mogen een klein beetje banaan (vers of gedroogd) wanneer er geen suikers of conserveringsmiddelen aan toe zijn gevoegd.
Dwerghamsters eten van nature weinig tot geen groenten. Het voeren van gedroogde groenten wordt alleen gedaan als traktatie. Geschikte, gedroogde groenten zijn bijvoorbeeld courgette, broccoli, komkommer en pastinaak. Gedroogd fruit wordt liever vermeden.
Noten en pitten
Noten en pitten zijn erg vet en mogen daarom af en toe gevoerd worden. Een paar keer per week verschillende noten en pitten voeren, is voldoende. Noten en pitten zijn bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten, pompoenpitten, pijnboompitten, pinda's, zonnebloempitten en macadamia's.
Beloon je hamster meermaals per week met een traktatie.Favorieten zijn onder andere wortelen, komkommer, appels, bananen, paprika's, sla, selderij, boerenkool en paardenbloemgroen. Overdrijf zeker niet met fruit, want dat bevat vaak veel natuurlijke suikers. Er bestaan ook kant-en-klare snacks.
Hoe vaak moet je de volledige hamsterkooi verschonen? Dit kan wekelijks, tenzij de kooi vol zit met urinevlekken en keutels. Omdat je iedere dag het vieze strooisel verwijdert zal de kooi minder snel gaan stinken. Je ruikt het meteen als je de kooi toch beter direct kunt schoonmaken!
Geef geen zuivelproducten, dit is slecht verteerbaar voor de hamster! Wat de hamster niet mag krijgen: chips, chocolade etc, dus alles met veel zout en suiker. Ook geen zuivelproducten, dus ook geen kaas!
Geef als basisvoeding een compleet pelletvoer voor hamsters, daarin zitten alle voedingsstoffen die de hamster nodig heeft. Geef ook steeds hooi van een goede kwaliteit. Je kan dit aanvullen met muesli met noten en zaden, droge kattenbrokken, levende krekels en gewassen en versneden groenten en fruit.
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag. Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet. Ze leggen van nature een voorraad aan voedsel aan.
Syrische hamsters hebben ongeveer een klein handje voer per 2 dagen nodig, dwerghamsters nog minder. De meeste hamsters zullen hun voer in hun wangzakken meenemen naar hun nest om het daar te verzamelen (“hamsteren”). Als de voerbak leeg is wil dat dus niet zeggen dat er geen voer meer aanwezig is.
Het is belangrijk dat een hamster iets te knagen heeft, zodat hij zijn tanden kan laten slijten. Wilgentakken zijn hiervoor erg geschikt. Ook zijn er in de dierenwinkel verschillende speeltjes van wilgentakken te koop. Eventueel kan je af en toe noten geven om aan te knagen.
Hieronder ziet u wat hamsters dagelijks nodig hebben: Vers water: noodzakelijk. Krachtvoer: brokjes of mix (nodig voor een goede voedingsbalans) Verse groenten zoals asperges, broccoli, bloemkool, wortelen, selderij, snijbiet, suikermaïs, boerenkool, tuinkers en courgette.
Drukt je hamster zijn lijfje tegen de grond?Dan is hij angstig of onzeker. Het is nu aan jou om uit te zoeken waar je hamster zo bang voor is. Wacht geduldig tot hij zich weer ontspant.
Van nature zijn hamsters schuwe dieren die het niet fijn vinden om rond te lopen waar iedereen ze kan zien. Beschutting is daarom erg belangrijk.
Zodra de dwerghamster hard gaat krijsen dan geeft dat aan dat hij heel bang is en zich volledig overgeeft. Deze krijsen geven echter niet alleen angst weer maar zeker ook pijn. Als de hamster wordt gebeten door de ander zal hij ook op deze manier gaan krijsen.
Het is wel belangrijk om ze eerst goed tam te maken, ze kunnen namelijk hard bijten. Ook moeten ze natuurlijk hanteerbaar zijn. We zullen hieronder enkele tips geven die je kunnen helpen om jouw hamster tam te maken!
Hamsters kunnen grofweg hetzelfde eten als mensen. Witlof, broccoli, paprika, peer, banaan, een stukje gekookt ei, gedroogde krekels… Experimenteer en varieer! Door af te wisselen, ben je zeker dat je hamster veel verschillende vitaminen en mineralen opneemt.
Voorkom harde geluiden
Hamsters hebben gevoelige oortjes die hen helpen de omgeving 'af te luisteren'. Een onbekend, hard geluid betekent voor je dier maar één ding: gevaar! Enthousiaste kinderen, harde muziek, samen luid zingen… Het is allemaal reuzegezellig, maar doet dat dus niet bij de hamsterkooi.
Hamsters kunnen niet goed zwemmen, ze kunnen lucht in hun wangzakken vasthouden om zo korte tijd boven water te blijven, maar als ze eenmaal helemaal nat zijn dan zinken ze snel. De pootjes zijn ook niet gemaakt voor het peddelen in het water (geen zwemvliesjes). Daarom blijven deze dieren uit de buurt van open water.
Hamsters drinken niet veel, soms lijkt het zelfs helemaal niets. Toch hebben ze het wel nodig, dus zorg altijd voor vers water in de kooi, liefst in een flesje (hygiënischer). Ververs het drinkwater om de paar dagen. Gewoon kraanwater is prima, tenzij je in een omgeving woont waar dat niet zo goed is.
Hamsters hebben over het algemeen niet de neiging te snel te veel te eten. Naast hamstervoer mogen ze ook wat groenvoer krijgen. Bijvoorbeeld een stukje appel, wortel etc. Geef hiervan nooit teveel, en haal wat ze niet meteen opeten weg, dit om rotting in het hok te voorkomen.