Met een paniekstoornis heeft u regelmatig paniekaanvallen. Als gevolg daarvan probeert u situaties te voorkomen waarin u misschien een paniekaanval krijgt. Dat vermijden noemen we een agorafobie. Ieder mens is wel eens angstig of gespannen.
Je hebt angst voor drukke plaatsen met veel mensen, vandaar ook de naam pleinvrees. Je hebt angst voor plekken waar ontsnappen moeilijk is zoals liften en treinen. Je verlaat nauwelijks je huis, of alleen als er iemand met je mee naar buiten gaat. Je voelt je hulpeloos en het voelt alsof je alle controle verliest.
Voor het ontstaan van agorafobie is niet één oorzaak aan te wijzen. Wel is er, net als bij het ontstaan van andere angststoornissen, een verband tussen negatieve of stressvolle gebeurtenissen tijdens de kinderjaren. Denk hierbij aan een scheiding of het overlijden van een van de ouders.
Plein- of straatvrees (agorafobie) is een angst die ontstaat wanneer je op openbare plekken komt, zoals pleinen, supermarkten of het openbaar vervoer.
De angst of de vermijding houdt lang aan en duurt meestal ten minste 6 maanden. De angst of de vermijding beperkt iemand in het dagelijks leven of op het werk. De angst kan niet beter worden verklaard door de aanwezigheid van kenmerken van een andere psychische stoornis.
Als je last hebt van een paniekstoornis, kunnen situaties die voor een ander heel normaal zijn tot zweethanden, angstige gedachten en regelmatig tot paniekaanvallen leiden. Een paniekaanval kan erg heftig zijn. Je kunt het gevoel hebben gek te worden, de controle te verliezen of een hartinfarct te krijgen.
Agorafobie kan worden behandeld met cognitieve gedragstherapie. Er bestaan verschillende vormen van cognitieve gedragstherapie. De vorm die de voorkeur heeft bij agorafobie is exposure in vivo.
Je kunt samen met haar ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen leren. Ook zintuigoefeningen en grondingstechnieken kunnen helpen om in het hier en nu te komen. Oefen dit eerst in een rustige situatie en vervolgens als zij een paniekaanval heeft.
Een paniekstoornis is goed te behandelen door middel van cognitieve gedragstherapie of medicatie. Wanneer een combinatie wordt toegepast verminderen of verdwijnen de spontane paniekaanvallen bij 70 tot 80 procent van de cliënten. Ook gedragstherapie is een bewezen vorm van behandeling.
Een angst- en piekerstoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. U maakt zich steeds zorgen over veel dingen. Klachten zijn hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken. Wat helpt is elke dag gezond en regelmatig te leven.
Behandeling van een angststoornis. Angststoornissen verdwijnen meestal niet vanzelf, maar je kunt je er goed voor laten behandelen.
Bij angst gaat een signaal van de hypofyse naar de bijnieren waar stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt worden. Bij de groep mensen die verstart en vlucht wordt er meer cortisol aangemaakt.
Hoe vaak komt het voor? Ongeveer 1 op de 100 mensen in Nederland heeft agorafobie. Vrouwen hebben vaker last van agorafobie dan mannen.
Als je last hebt van een piekerstoornis zal je onderstaande piekerstoornis symptomen zeker herkennen: je bent vaak angstig en hebt bange voorgevoelens. de angst en bezorgdheid blijven niet beperkt tot één specifiek onderwerp. het kost je veel moeite om je zorgen de baas te blijven.
Denk hier aan cafeïne (koffie, cola, red bull, thee, chocolade...), maar ook aan veel toegevoegde suikers innemen (snoepen). Als je last hebt van paniekaanvallen zijn je lichaam en geest al héél alert...
Medicijnen tegen een angststoornis en depressie (antidepressiva) kunnen helpen bij een paniekstoornis. Voorbeelden zijn citalopram, sertraline, paroxetine of clomipramine. Uw behandelaar legt uit hoe en hoe vaak u de medicijnen moet innemen. Het is belangrijk dat u de medicijnen steeds op tijd inneemt.
Het aantal paniekaanvallen is heel wisselend. Dit kan gemiddeld één keer per week zijn, maar ook veel meer. Soms worden periodes met veel aanvallen (bijvoorbeeld één keer per dag) afgewisseld met periodes met weinig tot geen aanvallen.
Er is niet één oorzaak voor het ontstaan van een paniekstoornis. Waarschijnlijk ontstaat een paniekstoornis door een combinatie van oorzaken zoals erfelijkheid, opvoeding en hormonen. Kinderen van een ouder met een paniekstoornis hebben meer kans dat ze zelf ook een paniekstoornis krijgen.
Straatvrees en zelfvertrouwen
Een gebrek aan zelfvertrouwen is zeker een oorzaak van straatvrees. Je hebt het gevoel dat je niets waard bent en niets kunt, een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Doordat je het gevoel hebt dat je niets kunt zal je ook bang zijn om te falen wanneer je de straat op gaat.
Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis, ook wel piekerstoornis genoemd, zijn continu gespannen en piekeren voortdurend. Objectief gezien is er geen reden voor, maar ze zijn constant bang dat er iets vreselijks zal gebeuren.
Het verschil tussen angst en paniek zit in de duur en hevigheid van de aanval. Bij een angstaanval doemt er ineens een onbehaaglijk gevoel op, wat versterkt wordt door de lichamelijke verschijnselen. Echter, dit heftige gevoel zal bij een angstaanval vanzelf wegebben, mogelijk door het rationaliseren van de symptomen.