Neem MijnVogelvinder.nl in uw hand en herken vogels door het hele land! MijnVogelvinder.nl is een web-app voor de mobiele telefoon. Deze handige vogelwegwijzer voor onderweg vertelt u welke soorten u tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar u op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.
'Warblr' is een app voor Android en iOS die vogels automatisch herkent aan hun lied. De manier waarop het werkt? Heel logisch. Maak een opname van een vogelgeluid in 'Warblr' en de app geeft je het antwoord.
Vanwege deze reden is de Collins vogelgids toch wel de beste vogelgids app voor Android telefoons. Ook de 2 vogelgidsen van Mydigitalearth.com zijn de moeite waard. Van de gratis gidsen is de app Vogels van Europa van Naturalis de beste. Zelfs beter dan de meeste betaalde apps.
Zo weet u vrij snel om welke vogel het gaat. BirdNET is gratis te gebruiken en is beschikbaar voor iOS en Android. Vogels zijn overal te vinden.
Bij vogels leren herkennen zijn een paar dingen belangrijk: een goed vogelgebied, een vogelgids die bij je past en een verrekijker. Een goed vogelgebied, dat spreekt vanzelf. Maar denk nu niet dat je perse naar de Oostvaardersplassen of de Oosterschelde moet afreizen.
Met de website www.mijnvogeltuin.nl ontdek je welke vogels er bij jou in de buurt leven. Met de tips op maat leer je ook hoe je deze vogels naar jouw tuin lokt. Doe de postcode vogelcheck!
iNaturalist. Met iNaturalist kan je planten én dieren identificeren. Je moet wel even een account aanmaken, vervolgens kan je gemakkelijk zoeken door een foto te maken of een afbeelding uit je galerij te kiezen. De app geeft de top-10 suggesties op basis van je afbeelding en locatie.
Geluid. Kenmerkend getsjilp, in veel variaties. Diverse minder bekende, maar toch kenmerkende roepen.
De merel is de meest algemene en een van de bekendste vogels van ons land. De zwarte mannetjes en donkerbruine vrouwtjes zijn luidruchtige vogels. Als er gevaar in de buurt is, waarschuwen ze langdurig met hun luide alarmroep: een schel geluid met zeer hoge tonen.
Het beste antwoord. Een heggenmus in alarm maakt een dergelijk geluid. Dat onrustig fladderen past bij de staat van alarm. Een heggenmus is iets kleiner en heeft een spitsere snavel dan een huismus.
Kneuen zijn vaak te zien in groepjes, waarbij de vogels erop los kwetteren. Een man kneu in prachtkleed heeft een fraaie karmijnrode borst en 'baret'. De kneu broedt in lage struiken en struwelen nabij kruidenrijke vegetaties, in allerlei tamelijk open landschappen.
Plantnet
De app kan je gewoon gratis downloaden via de Apple of Play Store.
ObsIdentify is een gratis fotoherkenningsapp die wilde planten, dieren en paddenstoelen uit Nederland en België op naam kan brengen. Door middel van een database met gevalideerde referentiebeelden herkent de app meer dan 13.000 soorten. Met elke nieuwe herkenning wordt deze database verder uitgebreid en verbeterd.
PictureThis - Plant Identification is gratis te gebruiken en beschikbaar voor iOS en Android. PictureThis - Plant Identification is een prima manier om meer te leren en te weten te komen over tal van planten en bloemen.
Een groenling begint altijd met een riedeltje en daarna fwiet.
Er zijn onder de zangvogels notoire nachtzangers. Zoals natuurlijk de nachtegaal; maar ook rietzangvogels en de roodborst zingen vaak 's nachts. Al heel vroeg, vaak al twee uur vóór zonsopkomst beginnen zanglijsters en merels te zingen, niet toevallig vogelsoorten met grote ogen. Die vangen veel licht.
Het doorzoeken van een dik determinatieboek kost vaak behoorlijk veel tijd, terwijl je snel wil weten welke soort je voor je hebt. Gelukkig komt de technologie te hulp: de applicatie ObsIdentify (momenteel alleen voor Android) identificeert soorten op basis van een foto die je maakt, of al in je fotogalerij hebt staan.
Een veel voorkomende vogel in tuinen is de Heggenmus. Hoewel grijs en bruin en ongeveer hetzelfde formaat verschilt ie danig van de Huismus. Die laatste heeft een dikke snavel voor zaden en noten, terwijl de Heggenmus een dun snaveltje heeft, geschikt om insecten en rupsen te eten.
De rouwkwikstaart lijkt erg op de witte kwikstaart en wordt ook wel als ondersoort beschouwd. De rug is geheel zwart i.p.v. het grijs dat de 'witte' heeft en hij heeft twee opvallend witte vleugelstrepen. In Nederland worden vooral in het voorjaar regelmatig rouwkwikstaarten gezien, met name langs de kust.
De putter broedt in lichte bossen, bosschages, boomgaarden, dorpstuinen en buitenwijken van steden. Na de broedtijd zijn ze ook te vinden in groepen op zaaddragende struiken en distels in wegbermen en braakliggende terreinen.
Ook mussen zijn klein, maar hebben een krachtige snavel. Ze zijn handige klimmers en erg beweeglijk. De koolmees, pimpelmees, kuifmees, glanskop, zwartkop, en de zwarte mees behoren tot de echte mezen. Er is echter een verschil tussen mezen en meesachtigen: bij de meesachtigen horen nog meer soorten.
Kepen zijn net zo groot als vinken, maar vallen vooral op door de combinatie van witte buik en oranje borst en vleugeldekveren. Daarnaast zitten er ronde donkere vlekken op de flanken en heeft hij een gele snavel met een zwart puntje (behalve in broedkleed). Bij het opvliegen is de witte stuit opvallend.