FDC is een term uit de numismatiek waarmee de staat van een munt wordt weergegeven. FDC staat voor de Franse omschrijving Fleur de coin ('Bloem van de stempel') en geeft aan dat de uiterlijke kwaliteit van de munt gelijk is aan de toestand direct na de muntpersing.
Uit Wiki Munten en papiergeld
Voor munten worden de volgende kwaliteitsaanduidingen gehanteerd: FDC: afkorting van fleur de coin, bloem van de stempel, een munt die niet in omloop is geweest. UNC: afkorting van uncirculated, niet in de omloop geweest.
Uncirculated (UNC)
Munten die voor omloop zijn geslagen, maar niet in omloop worden gebracht, krijgen de kwaliteit uncirculated/ongecirculeerd. Tijdens de productie worden de munten in een metalen vergaarbak opgevangen, waar ze soms oppervlakkige beschadigingen oplopen.
Brilliant Uncirculated munten, ook wel BU euromunten of BU sets genoemd, zijn de eerste munten die met een nieuwe muntstempel worden geslagen. Ze worden niet echt geslagen om ermee te gaan betalen, maar zijn meer bedoeld voor verzamelaars. Deze munten glimmen meer dan munten die als betaalmiddel worden gebruikt.
UNC munten worden rechtstreeks uit die muntrollen gehaald. BU: Brilliant Uncirculated. Ook deze munten zijn nog niet gecirculeerd. De munten worden geslagen, maar vallen niet in een verzamelbak.
Terwijl gewone zilveren of gouden munten “bloot” of in een plastic flapje danwel een hard plastic doosje worden geleverd, worden PROOF munten onmiddellijk na de productie in een luchtdichte slab gestoken.
De waarde van een munt wordt bepaald door 3 zaken: het metaal, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Een gouden munt heeft ALTIJD de goudwaarde. Echter, als het jaartal op de munt zeldzaam is, stijgt de waarde meteen.
Wil je echt een slag slaan, dan moet je op zoek naar muntjes uit kleine landen. Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003. Nog een zeldzaam rostje is dat van 1 cent dat Finland in 2001 uitgaf.
Maar sommige munten zijn meer waard dan dat ze op het eerste gezicht lijken. Zo heb je 2 euro munten die 15 euro waard zijn en 1 centjes die 6000 euro waard kunnen zijn. Dus voordat je die kleintjes in je portemonnee voor lief neemt, kun je ze beter nog eens een keer goed bekijken.
De prijs van een vijf cent 1948 van Wilhelmina is afhankelijk van de kwaliteit van de munt deze is te herkennen aan de hoeveelheid slijtage door gebruikerssporen uit die periode. De verzamelwaarde van de 5 cent 1948 Wilhelmina wordt bepaald op kwaliteit.
Controleer de munt om de conditie te bepalen.
De waarde van een munt is sterk afhankelijk van de conditie. Munten met een hogere kwaliteit zijn meestal meer waard dan munten die gebreken vertonen of vuil zijn. Ongebruikte munten staan bekend als 'niet in omloop gebracht'.
Muntautomaten. Onze automaten voor het storten en opnemen van munten vindt u bij een groot aantal filialen van Gamma en Karwei en in enkele van de Geldmaatwinkels. Rekeninghouders van ABN AMRO, ING en Rabobank kunnen gebruikmaken van deze automaten.
Met een waarde van bijna 3 euro is de Koeweitse dinar in nominale termen de duurste munt ter wereld; als je ten minste bitcoin en andere alternatieve valuta's niet meerekent.
Vooral de reeks eurostukken uit 1999 (de eerste met de afbeelding van Albert II) worden waardevol, omdat ze een beperkte oplage van 40.000 exemplaren hadden. Een stuk van 2 euro uit die reeks is al 125 euro waard. Voor een muntje van 2 cent uit datzelfde jaar krijgt u 50 euro.
Het is heel eenvoudig, aangezien euro's wettig betaalmiddel zijn, is een 2 euromunt slechts 2€ waard. Nogmaals, het is heel eenvoudig, de verzamelwaarde wordt bepaald door de staat van bewaring van de munt, maar vooral door de zeldzaamheid van de uitgifte, hoe zeldzamer de uitgifte, hoe hoger de verzamelwaarde.