Als op de verpakking staat dat de groente al is gewassen, zoals bij voorgesneden sla, dan is nogmaals wassen niet nodig.
De hoeveelheid in spinazie en kropsla kun je tot 30% verminderen, door de groente te wassen en door bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren te verwijderen. Je voorkomt nitrietvorming door de groente bij een lage temperatuur te bewaren en zo snel mogelijk op te eten.
Maak ijsbergsla schoon door de bladeren van de krop te halen, te wassen, uit te laten lekken en te drogen. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben? Sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit. Nu komen de bladeren makkelijk los.
Was de krop sla goed in ruim water en droog de sla in een slacentrifuge of laat de sla goed uitlekken in een vergiet. Haal de bladeren los en verwijder zo nodig de harde nerven. Scheur de slabladeren in niet te grote stukken en meng er vlak voor het serveren een dressing door. Is de kwaliteit wat minder geworden?
Ga zo door tot je alle sla in het water hebt. Roer nu voorzichtig met je handen door het water en zorg dat de sla niet beschadigd. Laat de sla nog 5 minuten in het water liggen zodat eventueel zand naar de bodem kan zakken. Haal de sla uit het water en leg deze voorzichtig in een vergiet.
Neem een bordje met een klein beetje water en plaats de krop er rechtop in. Krop en bord zet je in de koelkast. De sla blijft nu een hele week goed. Ververs het water dagelijks.
Was de sla en zwier de bladeren goed droog. Wikkel de bladeren in een keukenhanddoek en doe een elastiekje rond de zijkanten. Leg het geheel in de koelkast om de sla een week te kunnen bewaren.
Een goed hulpmiddel bij het drogen van sla is een zogenaamde slacentrifuge. Met een simpele handbeweging breng de centrifuge in beweging en draai je de sla in een paar seconden droog. Heb je geen slacentrifuge in huis? Geen nood; met behulp van een theedoek kun ook prima sla drogen.
Kan je ijsbergsla invriezen? Beter van niet. Ijsbergsla bestaat voornamelijk uit water en zal na ontdooiing zijn smaak en textuur grotendeels verliezen. Het beste is om ijsbergsla voor maximaal 5 dagen gekoeld (12-15°C) in de groentela van je koelkast bewaren.
Slaplanten nemen de bacterie op en kunnen dus ook inwendig besmet raken. De concentraties waarin dit gebeurt – tot duizend bacteriecellen per gram sla – zijn volgens Franz zodanig dat je er na consumptie ziek van kunt worden. Bovendien is het wassen van sla bij inwendige besmetting zinloos.
De oplossing om effectief pesticiden te verwijderen? Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Groene groente, zoals sla, spinazie, andijvie en kruiden kun je het beste eerst snijden, vervolgens onder de kraan wassen om het zand eraf te halen en daarna in een grote teil met koud water laten weken.
Volgens een onderzoek van de University of California, Riverside, is driedubbel in ijswater gewassen sla leuk en aardig, maar heb je alsnog kans op voedselvergiftiging. Het vuil schijnt zich namelijk goed te kunnen verschuilen in hoekjes van bladgroente.
2) Wassen zelfs als je de schil niet gaat eten
De schil hiervan heeft een zachte, poreuze structuur, wat een perfecte schuilplaats is voor microben. Je kunt deze volgens Sanja verwijderen door de schil onder de kraan schoon te schrobben met een plastic borstel.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Als je sla snijdt, verkleuren de blaadjes snel aan de snijranden. Daarom is het beter om sla te scheuren. Er zijn 2 soorten sla die je wel kunt snijden zonder dat deze bruin kleuren: romanasla en ijsbergsla.
Sla oogsten
Zet de krop overeind in een emmer met een klein laagje water erin, en zet de emmer met sla koel en donker. Zo bewaar je sla het best, maar ook dan niet langer dan 1 dag. Slap geworden slablaadjes kun je nog wel een beetje opfrissen door ze een kwartiertje in ijskoud water te leggen.
Kropsla bereiden & bewaren. Bewaar sla in de groentelade van de koelkast. De sla blijft dan 2-3 dagen goed. Zorg ervoor dat de sla kan ademen.
Als ik een salade maak is mijn sla vaak slap. Is hier iets aan te doen? Leg de sla vijf minuten in ijswater. Dan wordt de sla weer lekker knapperig.
Een zelfgemaakte salade gemaakt op basis van Griekse yoghurt kun je net als een salade gemaakt op basis van een normale yoghurt maximaal 2 tot 4 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Salades die gemaakt worden met een basis van mayonaise kun je afgedekt of verpakt maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
▸ Als de sla een beetje bruin is, kan dat geen kwaad. Is de sla verlept of beschimmeld, eet er dan niet meer van. Snijd een dun plakje van de onderkant van de krop sla af en zet hem in een kommetje water in de koelkast!
Bedorven sla zal net zo smaken als bedorven sla ruikt. Het zal een zeer sterke, ranzige, zure smaak hebben waardoor je het meteen wilt uitspugen. Vermijd het eten van de sla als hij zuur is. Gooi die onmiddellijk weg.
Hoe lang kun je sla bewaren? Ingevroren sla kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezen. Ontdooide sla kun je eigenlijk alleen direct gebruiken en niet langer dan een paar uur bewaren. Een verse krop sla kun je nog twee tot drie dagen bewaren in de koelkast.