Voor de meeste baby's is het wennen om op hun rug te slapen. Onwillekeurige bewegingen, maaiende armen, schrikreflexen houden ze uit hun slaap. Leer te kijken naar baby's lichaamstaal, laat hem op tijd met rust zodat hij zich kan overgeven aan de slaap.
Op de rug slapen is daarom voor jonge baby's de veiligste slaaphouding. Je baby ligt zo met het gezichtje vrij. De eerste twee weken kan je baby nog op de zij slapen. Daarna niet meer, omdat je kind dan kan omrollen tot op de buik.
Op het buikje is niet zo'n veilig manier. In die positie zal je baby namelijk iets minder lucht inademen en kan de bloeddruk minder goed gereguleerd worden, wat kan leiden tot het Sudden Infant Death Syndrome, ofwel wiegendood. Dat risico bestaat vooral in de eerste drie maanden.
Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt. Kinderfysiotherapeut Els Geerdink noemt dit de hoera-houding. In het NRC legt ze uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspannen is.
Een baby die in de wakkere tijd teveel indrukken (prikkels) heeft opgedaan, heeft vaak ook wat meer moeite om in slaap te vallen. Een overprikkelde baby wordt, soms al huilend, steeds drukker in zijn bewegingen en draait zijn hoofdje weg van licht, speelgoed en/of mensen.
Tips om je baby op de rug te laten slapen
Leg je baby altijd op zijn of haar rug te slapen. Leg je baby vanaf de geboorte op zijn of haar rug te slapen, zo is je baby de rugligging vanaf het begin gewoon. Het helpt als je een slaapzak gebruikt.
De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.
Maak gebruik van een Snoozzz slaapwikkel of een babyslaapzak om te voorkomen dat je baby zelf op de buik kan draaien in de slaap.
Buikligging en zijligging
Leg je baby niet op zijn zij. Met deze houding is het risico op wiegendood groter. Ook ontstaat na enkele weken de kans dat je baby op zijn buik rolt. Bij de ene baby gebeurt dit wat eerder dan bij de andere.
Dat is de welbekende '5-10 minuten regel', ook wel de gradual extinction of de gecontroleerde uitdoving genoemd.. Hierbij ga je elke 5 minuten terug om je baby of kind te troosten en het aantal minuten voer je stapsgewijs op. `Je laat je baby gecontroleerd huilen.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Maar als je baby regelmatig overdag weigert te slapen, of juist steeds 's nachts wakker wordt, dan kan dit leiden tot een verstoord slaappatroon. Signalen van zo'n verstoord slaappatroon uiten zich in veel huilen waarbij de baby niet neergelegd wil worden en het alleen in jouw armen slaapt.
Wees niet verbaasd als je baby niet ongestoord slaapt 's nachts, en allerlei bewegingen maakt met de armen en benen. Geen zorgen. Deze schokkerige bewegingen maken deel uit van de normale ontwikkeling van je baby.
Nergens ter wereld is het aantal gevallen van wiegendood zo laag als in Nederland, mede dankzij strenge richtlijnen. Maar zelfs die kunnen niet voorkomen dat het toch nog 10 tot 15 keer per jaar gebeurt.
Na de eerste paar weken kan een baby zijn eigen temperatuur al veel beter reguleren en is een mutsje veel minder nodig. Laat hem daarom binnenshuis af, zodat je baby de warmte ook kwijt kan! Als je naar buiten gaat met je baby en het is fris, dan mag hij gerust weer op.
Officieel claimt zelfs Aerosleep niet dat het tegen wiegendood helpt, dus laat je hierdoor niet misleiden in de winkel. Alleen adviezen zoals het op de rug laten slapen van het kind hebben een daadwerkelijk effect om de kans op wiegendood te verminderen.
Als je baby het zat is en begint te krijsen, dan kun je er voor die sessie beter mee stoppen. Zodra je baby het 3 minuten volhoudt, kun je gaan uitbreiden naar 5 minuten. Zodra je baby 3 of 4 maanden oud is, is het ideaal als je baby zo'n 20 tot 30 minuten op zijn buikje kan liggen.
Wakker in bed leggen Het is erg belangrijk dat u uw baby wakker in bed legt. Een baby die daaraan gewend is, kent het bed als een vertrouwde plek waar hij mag slapen. Hij zal zich tevreden in bed laten leggen en zich snel overgeven aan de slaap, nadat hij aangaf moe te zijn.
Kan je baby zowel overdag als 's nachts zelf goed van zijn rug naar zijn buik draaien én omgekeerd? Dan is dat het moment dat je hem of haar zonder zorgen kan laten slapen in een houding die hij zelf wil. Het kan aardig verschillen vanaf welke leeftijd dit is maar het is meestal rond de 6 maanden.
Baby's huilen de eerste drie maanden van hun leven het meest. De eerste 6 weken gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag.
Signalen van oververmoeidheid bij baby:
Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby's vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.