Snoei in het algemeen niet te ver terug, tenzij er wordt aangegeven dat je 'm 'hard' moet terugsnoeien. Ook wordt er geadviseerd om maximaal een vijfde van het totaal weg te snoeien.
Door het snoeien verjongt de plant of struik en houdt u de groei- en bloeikracht erin. Takken die dood zijn, elkaar kruisen of in de weg zitten, mag u altijd het hele jaar door snoeien.
Snoeien door middel van planten knippen
Het gaat daarbij om planten die moeten worden uitgedund of teruggeknipt. Knip altijd net boven een gezonde zijtak, sterke knop of een paar knoppen. Verwijder de eerste jaren de takken die elkaar in de weg zitten of die de vorm van de plant verstoren.
De verschillende planten die je in februari kunt snoeien zijn bloemheesters, coniferen, bomen en bosplantsoen. Bloemheesters moet je snoeien op habitus.
Laat in het najaar het blad van uw planten zitten, dat beschermt de plant tegen slechte weersomstandigheden. De meeste hagen hebben twee keer per jaar een snoeibeurt nodig. De eerste in het voorjaar en de tweede voor aanvang van het najaar of in het najaar. De winter is de beste tijd om uw bomen in de tuin te snoeien.
Als u die te vroeg snoeit, bestaat de kans dat er nog takken ingevroren zijn. Als u die voor de winter snoeit, raken de takken onherstelbaar beschadigd. Snoei voorjaarsbloeiers ook kort na de bloeiperiode. Zo bent u verzekerd van een mooi bloemenspektakel tijdens het volgende voorjaar.
Begin eerst met het terugsnoeien van één kant, het volgende jaar snoei je de andere kant en het jaar daarna snoei je de bovenkant.Snoei de haag iets verder terug dan de gewenste snoeilijn. Let op! Snoei niet tot op het kale oude hout: dan zal de conifeer niet meer uitlopen.
Planten in de vrije natuur worden nooit gesnoeid maar kunnen uitgroeien, bloeien, vrucht zetten en uiteindelijk sterft de plant weer af.
Doorgaans is dit in april en je mag nog niet snoeien als er nog kans is op vorst. Check dus altijd de actuele weersverwachting. Bijsnoeien (wegknippen uitgebloeide bloemen en het mooi maken van de vorm van de plant) doe je in augustus of september.
Snoeien mag alleen bij droog en niet vriezend weer gebeuren. Als het regent bestaat er meer infectiegevaar, doordat ziektekiemen via de druppels in de nog open snijwonden terecht kunnen komen.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
Ook is de structuur van de takken van bladverliezende bomen en heesters in de winter goed te zien, wat voordelig is met snoeien. Kijk wel uit met vorst. Als er binnen drie dagen vorst wordt voorspeld, snoei dan niet. Vorst kan namelijk schade toebrengen aan bomen met verse snoeiwonden.
Gesnoeide bomen herstellen sneller en laten een gezonder beeld zien dan bomen die in de eerste jaren niet gesnoeid zijn. Het blad is dikker, de boomkroon wordt voller en ook de groei van de stamdikte is beter. Daarnaast groeit de boom met deze begeleidingssnoei uit tot de boom die jij in gedachte hebt.
Snoei altijd met een scherpe en schone snoei- of takkenschaar. Knip de takken of twijgen altijd schuin af in plaats van recht, dit verminderd de kans op schimmelinfecties door dat vuil en water van de wond afdruipen. Zoals eerder beschreven is het juiste moment cruciaal voor de succesvolle afloop van een snoeibeurt.
Als een conifeer/boom te weinig zonlicht krijgt kan hij doodgaan. Dit komt omdat hij dan geen voedingsstoffen meer om kan zetten(fotosynthese) om zichzelf te voeden.
De meeste coniferen houden van een lichte plek, maar vooral Thuja en Taxus verdragen vrij veel schaduw. Vaak wordt gedacht dat coniferen graag in zure grond groeien, maar dat is meestal niet zo. Coniferen doen het in iedere normale tuingrond, maar hebben het liefst iets zwaardere lichte leem- of kleigrond.
De beste snoeitijd is mei/juni, en in september een tweede maal. Niet later snoeien dan september anders krijgt de haag te weinig tijd om zich te herstellen voordat hij de winter ingaat. Houdt u van strakke hagen of heeft u een snelgroeiende conifeer? Dan kunt u gerust vaker snoeien.
Bij de snoei worden zieke en beschadigde takken verwijderd, zo ook takken die elkaar het licht wegnemen. Takken die omhoog groeien, dragen door de invloed van hormonen minder of geen vruchten en vertakken minder. Door snoei, of door gewichten, kan de groeirichting en de vruchtzetting veranderd worden.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
Coniferen worden één of twee keer per jaar gesnoeid: na de IJsheiligen, en eventueel nog een tweede keer in augustus of september. Als er later gesnoeid wordt herstelt de conifeer zich onvoldoende voordat de winter invalt. Wordt pas eind juni gesnoeid dan is één snoeibeurt voldoende.
In de maand maart is het geschikt om heel wat bomen en struiken te gaan snoeien. Deze maand is met name geschikt, vanwege het dooien en minder kans op bevriezing. Snoeien in maart bereid de bomen en struiken voor op een prachtig seizoen!