muizen kunnen ziektes over brengen, dus ja het kan schadelijk zijn.. gif zou ik zeker niet neerleggen, de kans is groot dat je konijn dat ook binnen krijgt.. heb je een binnenhok op poten? dan zou je het voer daar in kunnen zetten, wij hebben iig geen last van muizen in het konijnenhok.
Muizen brengen vooral parasieten over zoals vachtmijt. Ze gaan in het hooi zitten van het konijn en zo brengen ze de mijt over naar het konijn.
Konijnen kunnen worden besmet via besmette dieren of besmet voer, maar ook ratten, muizen en insecten kunnen het virus verspreiden. Bij besmet voer moet vooral worden gedacht aan geplukt groenvoer.
Muizen kunnen echt door hele kleine gaatjes (1/2 cm)... dus kleiner gaas zal niet helpen. Een muis eet amper wat (max 5 gr per dag), dus ik denk dat je konijn meer eet dan gedacht of dat je veel meer muizen (of ratten) hebt lopen. Het enige wat helpt is vallen zetten met pindakaas..
Het kan inderdaad dat konijnen door ratten worden gedood. Bruine ratten kunnen zich als geduchte 'rovers' gedragen, en effectief dieren doden die een heel stuk groter zijn dan zijzelf. Daarnaast zijn er in principe ook andere mogelijkheden, afhankelijk van de situatie, bv.
Wanneer je kippen of konijnen hun bak met voeder niet leeg krijgen is dit een duidelijk signaal dat er teveel voeder wordt gegeven. Overschotjes zijn dan weer zeer welkom bij ratten en muizen. Voorkomen dat er steeds restjes in de bakken aanwezig is, is de boodschap!
Ratten zijn ook gevaarlijk, ze bijten zo een konijn of cavia dood.
Het beste muizengif wat op dit moment op de markt is BSI Block tegen muizen 5x20g. Het kan op alle plekken binnenshuis gebruikt worden. Het is zelfs geschikt voor gebruik op vochtige plekken zoals bijvoorbeeld de schuur of garage. De werkzame stof in dit bestrijdingsmiddel is Difethialon.
Een ziek konijn of knaagdier herken je aan een aantal dingen: Passiviteit en lusteloosheid. Wegkruipen en verstoppen. Verminderde eetlust.
Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Muizen komen af op voedsel. Je huis wordt een stuk minder aantrekkelijk als je etensresten goed opruimt, voorraden opbergt in afgesloten bussen en potten van glas, metaal of hard plastic. Zuig of veeg de vloer regelmatig, zodat muizen ook daar geen kruimels vinden.
Aangezien het sociale dieren zijn, is het niet diervriendelijk om een muis alleen te houden. Kies daarom voor minimaal twee dieren, of bijvoorbeeld een groepje van drie tot vijf muizen. Mannetjes zijn doorgaans onverdraagzamer en vechtlustiger en kunnen meestal niet met andere mannetjes samenleven.
Een muis heeft veel vijanden. In de buurt van mensen zijn dat katten, maar ook ratten en steenmarters. Kerkuilen jagen niet alleen in de vrije natuur, maar ook in gebouwen.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Muizen verjagen met geuren
Je kunt proberen om muizen te verjagen met geuren. Muizen houden niet van pepermunt, lavendel, kruidnagel, kamille, chilipeper en eucalyptus of muntolie. Door het verspreiden van deze geuren rondom de plekken waar de muizen zijn gesignaleerd kan je proberen muizen af te schrikken.
Soms sterft de muis al na 1 dag, maar gemiddeld is dit na 3 tot 5 dagen. Een muis moet meerdere keren eten van het gif voordat hij dood gaat.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Als je 's nachts ligt te slapen en muizen kruipen in bed kun je in aanraking komen muizen. Het komt weliswaar zeer zelden voor, maar de kans is aanwezig. Bij een grote muizenplaag zijn er soms uitwerpselen van muizen te vinden in bed, onder het bed of op het nachtkastje.
VHD-1 (Viraal Haemorrhagisch Syndroom) is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte, die zich snel via ontlasting, besmette dieren en materialen (kooien, drinkflesjes, schoenen) verspreidt. Ook muizen, ratten en insecten kunnen deze ziekte overbrengen.
Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om konijnen en andere huisdieren in één gezin te laten opgroeien. Je kunt hier een eenduidig antwoord op geven: dat ligt aan het andere huisdier, niet aan het konijn. Konijnen zijn van nature veganisten en kunnen over het algemeen overweg met alle andere dieren.
Nee, een konijn en rat kunnen niet samen. Beide hebben hun eigen soortgenoot nodig, omdat het groepsdieren zijn. Maar willen graag praten met hun eigen soortgenoot.