Wat heb je nodig om tijmthee te maken? Op een liter kokend water gebruik je vier tot vijf takjes verse tijm.Vijf minuten laten trekken en je tijmthee is klaar om te drinken. Het is altijd verstandig om niet te lang dezelfde kruidenthee achter elkaar te drinken, wissel het lekker af.
Doe het de tijm en gember in een theepot, schenk er heet (niet kokend) water bij en laat het voor minimaal 10 min trekken. Schenk het in een glas of pot (gebruik zeefje) en doe de citroen en honing bij. Roer en geniet!
Waar is tijm goed voor? Tijm bevat de stof thymol, wat goed is voor de luchtwegen. Tijm werkt bij keelpijn, tegen hoesten, tegen slijmvorming en tegen symptomen van astma; het is een rustgevende thee.
De geneeskrachtige werking van tijm is erkend bij slijmvliesontstekingen, bronchitis en kinkhoest. Tijm heeft een slijmoplossend effect en vergemakkelijkt het ophoesten. De krampstillende eigenschappen zijn bijzonder nuttig bij prikkelhoest, astma of kinkhoest.
Een theelepel gedroogd kruid en max drie kopjes per dag is meestal de aanbeveling, 5 min trekken, zoeten kan met bv honing. Toegevoegd na 2 minuten: Vergeten, oeps. Vers kruid kun je voor de smaak beter langer laten trekken en gebruik 2 keer zoveel.
Tijm is een geneeskrachtig kruid die goed is voor de luchtwegen. Zo helpt het dus niet alleen bij de hoest, maar werkt het ook bij symptomen van astma, bronchitis. Vaak zie je tijm daarom in hoestsiropen terug komen.
In veel gevallen zorgen hete vloeistoffen ervoor dat je makkelijk gaat ademen bij astma, zwarte thee blijkt bijzonder heilzaam te zijn bij deze longziekte. Door het regelmatig drinken van deze thee worden je bronchiën verwijd en dat zorgt dat astmapatiënten weer makkelijker kunnen ademhalen.
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.
Eigenschappen van tijm
Tijm thymol: Zeer sterk microbendodend (antibacterieel, schimmeldodend, antiviraal), ontstekingsremmend, slijmoplossend, expectorant, doorbloedingsbevorderend, anti- oxidant, tonicum, concentratiebevorderend, opwekkend, versterkend, stimulerend.
Meet de hoeveelheid af met maatbekertje of maatlepel. Denk eraan dat de drank meestal veel suiker bevat. Pastille: langzaam in de mond laten smelten of erop zuigen. Gebruik de pastille met tussenpozen van 3 tot 4 uur.
Doe een halve eetlepel tijm in een theemok en voeg hier het kokend water aan toe. Laat dit 10-15 minuten trekken. Voeg extra smaak toe met een schijfje citroen of sinaasappel.
Twee glazen per dag blijkt een positief effect op de bloeddruk te hebben, meer dan twee glazen een negatief effect. Weinig zout, maar veel kruiden als basilicum, oregano en tijm.
Tijm voor een vlotte spijsvertering
Tijm werkt temperend op angst en stress en zorgt zo voor een algemeen gevoel van welzijn. Ook maakt het je maag rustiger. Dankzij zijn antiseptische werking heeft tijm bijvoorbeeld een positief effect op maagzweren, oprispingen en een opgeblazen gevoel.
Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
Slaap met een extra kussen of met het hoofdeinde van je bed wat omhoog. Op die manier krijg je meer lucht en worden je longen minder geprikkeld. Zorg voor verlichting door op een dropje of een ander snoepje te zuigen. Smeer de keel ook met veel water en thee (met honing).
Wat heb je nodig om tijmthee te maken? Op een liter kokend water gebruik je vier tot vijf takjes verse tijm. Vijf minuten laten trekken en je tijmthee is klaar om te drinken. Het is altijd verstandig om niet te lang dezelfde kruidenthee achter elkaar te drinken, wissel het lekker af.
Tijm extract heeft een antibacteriële werking en stimuleert de doorbloeding van je huid. Tijm-extract kan/kunnen (net als vele andere cosmetische stoffen) onder verschillende namen op de verpakking staan.
Tijm schoonmaken is niet moeilijk, je rist als het ware de blaadjes met 2 of 3 vingers van de steeltjes. Daarna goed wassen vanzelfsprekend. Zijn de steeltjes van hout, dan kun je deze niet gebruiken, zijn de steeltjes groen en dus zacht, dan kun je ze klein snijden.
Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen. Dep de tijm goed droog voor je deze invriest. Ingevroren blijft tijm ongeveer 1 jaar houdbaar.
25 gr tijm (2 takjes) 25 gr basilicum (10 blaadjes) 750 ml water.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander. Kruiden met harde, niet eetbare, stelen zijn tijm, salie, oregano en rozemarijn.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.