Jemen. In Jemen woedt nu al zes jaar lang een oorlog en wordt gezien als een van de grootste humanitaire crisissen van deze eeuw. Houthi-rebellen en regeringstroepen vechten al jaren tegen elkaar en Saoedi-Arabië heeft zich ook in het conflict gemengd.
In juli 2012 hadden naar schatting 1,5 miljoen mensen in Syrië humanitaire hulp nodig. Vandaag in 2022 zijn dat er meer dan 13.4 miljoen, waarvan 6.1 miljoen kinderen.
De oorlog is toch alvast begonnen. Of beter gezegd: de oorlog is nooit gestopt. Wikipedia geeft een chronologische lijst van oorlogen. Sinds 2003 zijn er 117 oorlogen begonnen waarvan er 46 nog gaande zijn.
De Perzische Golf, Libië, Jemen, Burkina Faso en Afghanistan. Geen prettige vakantiebestemmingen, wél de Top 5 van conflictgebieden 2020 voor Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Haags Centrum voor Strategische Studies, en oud VVD-Kamerlid.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Het jaar 2021 markeert een decennium van conflict in Syrië, waarin geweld, ontheemding en humanitaire nood blijven toenemen. Syrië is het dodelijkste land ter wereld voor hulpverleners. Aanvallen op hulpverleners, burgers, huizen en ziekenhuizen komen veel voor.
1. Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945. Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers. Met 23,4 miljoen doden verloor de Sovjet-Unie de meeste inwoners.
Hoeveel oorlogen heeft het meest oorlogszuchtige land ooit uitgevochten? Geen land heeft vaker oorlog gevoerd dan Groot-Brittannië. Volgens een berekening 109 keer. Vóór het ontstaan van de unie tussen Engeland en Schotland in 1707, waren de Engelsen 19 keer in oorlog.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.
Ingo Piepers voorspelde twee jaar geleden al dat binnen twee jaar de Derde Wereldoorlog zou uitbreken. Dat deed de voormalig legercommandant op basis van berekeningen en onderzoek.
De permanente leden zijn China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de Verenigde Staten. De overige 10 leden wisselen om de 2 jaar. Deze indeling geeft de machtsverhouding van 1945 weer.
Wil de term 'Derde Wereldoorlog' echter zeggen dat de oorlog van 1939 tot 1945 ook echt de 'tweede' was die wereldwijd werd gevoerd?
Het conflict begon nadat de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovytsj in februari 2014 werd afgezet na de maandenlange pro-westerse Euromaidan-protesten en de daaropvolgende Revolutie van de Waardigheid. Dit leidde tot pro-Russische protesten in de oostelijke en zuidelijke delen van Oekraïne.
De officiële naam van het land werd Unie van Socialistische Sovjet-Republieken (USSR), kortweg Sovjet-Unie. Na de dood van Lenin in 1924 volgde Jozef Stalin hem op en werd de Sovjet-Unie een dictatuur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond de Sovjet-Unie aan de geallieerde zijde en leed het land zware verliezen.
Westerse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat er inmiddels 80.000 Russische militairen gedood of gewond zijn. In een toespraak op woensdag verklaarde Poetin dat Rusland “niets heeft verloren” en dat de speciale militaire operatie nog altijd volgens plan verloopt.
De oorlog ging tussen de Centrale Mogendheden, onder leiding van Duitsland, en de Triple Entente die bestond uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en het Russische Rijk. Italië, dat een verdrag had met Duitsland, stelde zich neutraal op, omdat het land het niet eens was met de Duitse plannen betreffende de Balkan.
De oorlog in Syrië
Syrië beleeft een triest lustrum: het land gaat het tweede decennium van de burgeroorlog in. Elf jaar oorlog in Syrië heeft ervoor gezorgd dat 14,6 miljoen mensen afhankelijk zijn van hulp. Miljoenen mensen zijn op de vlucht in Syrië of daarbuiten. Naar schatting 90% van de Syriërs leeft in armoede.
Het conflict in Syrië duurt al meer dan tien jaar en heeft alleen al in Syrië meer dan 6 miljoen kinderen getroffen. Door het geweld zijn kinderen hun huis en soms ook hun familie kwijtgeraakt. Scholen, ziekenhuizen en watervoorzieningen zijn vernietigd.
De gruwelijke oorlog in Syrië duurt al 11 jaar. Het voortslepende conflict heeft inmiddels aan honderdduizenden mensen het leven gekost. Miljoenen Syriërs zijn op de vlucht en hebben alles moeten achterlaten. Hele steden in Syriё zijn onherkenbaar geworden door de allesverwoestende oorlog.