Iedere haar op je lichaam groeit uit een haarzakje dat ongeveer 4 millimeter diep in je huid zit. Daar komt je scheermes niet bij. Je scheert alleen de haarschacht af, niet de wortel. Je krijgt na een scheerbeurt dus niet ineens meer haarzakjes, of een haarzakje dat besluit een hele andere kleur haar te produceren.
De groeicyclus van lichaamshaar is echter veel minder intens en duurt aanzienlijk korter; daarom wordt je lichaamshaar niet zo lang als je hoofdhaar! Het haar op je armen, benen, oksels en schaamstreek groeit maar gedurende 30 tot 45 dagen, vergeleken met de 2 tot 6 jaar die het haar op je hoofd groeit.
Elk haar groeit uit een haarcel. Als u het haar afscheert, verandert er niets aan de haarcel. Het haar zal tegen de normale snelheid blijven groeien (en uitvallen). Scheren of knippen heeft dus absoluut geen invloed op de snelheid waarmee het haar groeit, noch op de kwaliteit van het haar.
Tips voor het scheren van mannen benen:
Let op dat je met de richting van de haargroei mee scheert om irritatie te voorkomen. Neem je tijd, het is niet het leukste werk, maar dit zorgt wel voor het beste (en veiligste) resultaat. Spoel je benen na het scheren af en breng een hydraterende lotion aan.
Meestal hangt het af van de hoeveelheid androgenen (de mannelijke hormonen) in het lichaam. Doordat mannen normaal gesproken een grotere hoeveelheid androgenen hebben, beschikken zij over meer lichaamsbeharing dan vrouwen. De meeste haarzakjes maken donshaartjes aan, een kleiner aantal maakt terminale haren aan.
Een man met beenhaar is heel normaal. Toch zijn er steeds meer mannen die het haar op hun benen te lijf gaan met een scheermesje, scheerapparaat of tondeuse. Gladde benen kunnen je namelijk helpen beter te presteren tijdens het sporten – en laten je bruine, gespierde kuiten nét even wat beter uitkomen.
Vertel haar dat het haar lichaam is en dat zij mag kiezen wanneer ze zich begint te scheren. Er is geen "ideale" leeftijd om met scheren te beginnen. Als ze het doet om bij haar vriendinnen te horen, wijs haar er dan op dat het belangrijk is dat ze zichzelf blijft.
Maar je benen? Daar zijn we niet zo zeker van. Uit onderzoek onder 8.5 miljoen Facebookgebruikers blijkt echter dat maar liefst een derde van de mannen zijn beenhaar regelmatig trimt, 15% ging ze zelfs regelmatig met een scheermes te lijf.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
Beenhaar wordt vanaf de puberteit zichtbaar, de haren worden dikker en donkerder. Het huidige Guinness Book of Record voor 's werelds langste beenhaar staat op naam van Wesley Pemberton uit Scurry, Texas, met een lengte van 16.51 centimeter.
Omdat de haren op je hoofd (vaak) langer zijn dan de haren op je armen en benen lijkt het net of je hoofdharen sneller groeien, maar dit is niet waar. De haren op je hoofd en ledematen groeien ongeveer even snel; 0,4 mm per dag. Een haar groeit vanuit het haarzakje (de haarfollikel) naar boven.
Een complete ontharing of regelmatig scheren kan irritatie geven en verhoogt de kans op ontstoken haarworteltjes en een ontstoken huid met rode bultjes. Volgens een recente Franse studie zou het ook de kans op infecties zoals waterwratjes en mogelijk ook andere seksueel overdraagbare aandoeningen vergroten.
Haren groeien niet dikker terug
Het antwoord is eenvoudig: nee. Haar groeit met een bepaalde dikte uit het haarzakje en wordt niet dikker wanneer je het scheert. Je haargroei is genetisch en hormonaal bepaald. Wanneer je ouder wordt, kan er onder invloed van hormonen wel meer lichaamsbeharing ontstaan.
Maar er kleven ook een aantal nadelen aan scheren; stoppels, scheerirritaties, bultjes, sneetjes (vooral bij je ellebogen!) en ingegroeide haartjes. Ook kan scheren de huid van je armen behoorlijk uitdrogen als je het regelmatig doet. En dat moet wel, want je armhaar zal binnen no time weer terug groeien.
Je moet je zo vaak scheren als je vindt dat het nodig is. Sommige mensen scheren hun benen elke dag om geen stoppels te hebben. Voor anderen is één of twee keer per week scheren voldoende.
Het is belangrijk dat je eerst scheert in de richting waarin je haartjes groeien, en dat is naar beneden. Als je een gevoelige huid hebt (en dus snel last hebt van irritatie), scheer je best zelfs helemaal niet in de andere richting.
De meeste mannen scheren vanwege hun eigen voorkeur, omdat ze het er frisser uit vinden zijn, of comfortabeler aanvoelen. Er zijn er ook een hoop die het doen vanwege de voorkeur van hun partner, en dat is niet gek: uit onderzoek blijkt dat mannen met minder schaamhaar vaker seks hebben.
Het grootste deel van de vrouwen - 53 procent - scheert af en toe de benen, bijvoorbeeld als ze op date gaan of naar de kinesist moeten. Een kleiner percentage van de vrouwen - 31 procent - zorgt ervoor dat het beenhaar altijd weg is.
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. De belangrijkste reden om dit te doen is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uitziet. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Gillette onder ruim duizend Nederlanders.
Een beetje haar is oké
Blijkbaar houden ze niet van flossen. Omdat je niet iedereen kunt pleasen, verbaast het je waarschijnlijk niet dat die overige groep mannen een andere mening deelt. Ongeveer de helft vindt lichaamsbeharing (en dus schaamhaar) een afknapper, terwijl de rest hier juist de voorkeur aan geeft.
Beperkte haargroei op je buik is volkomen normaal!
Een lijn haartjes tussen je navel en schaamstreek noemen ze trouwens een sekslijn.
Is het echt mogelijk dat het haar stopt met groeien? Maak u geen zorgen, er zijn slechts enkele zeer specifieke gevallen waarin het haar echt kan stoppen met groeien: in geval van ziekte of significante tekorten (bijv. ijzertekort), hormonale afwijkingen of als gevolg van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.