Van ambéien tot belasting en sonebril (zonnebril). In Indonesië worden de meeste leenwoorden uit het Nederlands gebruikt. 5568 stuks telde taalkundige Nicoline van der Sijs er in Nederlandse Woorden Wereldwijd (2010).
De meeste woorden in het Nederlands zijn afkomstig uit een andere taal: zo'n 75 procent! In de etymologie noemt men zulke woorden leenwoorden: ze zijn 'ontleend' aan een andere taal. Voor een woord als computer is dat wel duidelijk: vrijwel iedereen weet dat we computer zo hebben overgenomen uit het Engels.
In welke situatie worden de meeste leenwoorden overgenomen? Het Nederlands blijkt in de loop van de tijd de meeste woorden te hebben geleend uit de buurtalen, in aflopende volgorde: Frans, Latijn (lange tijd de tweede taal), Engels en Duits. Pas daarna volgen talen als Italiaans, Spaans, Indonesisch en Jiddisch.
In het Groot Leenwoordenboek van Van Dale worden 28.000 Nederlandse woorden beschreven, afkomstig uit zo'n 28 andere talen of taalfamilies. Leenwoorden moeten niet verward worden met barbarismen, al worden moderne leenwoorden uit het Engels soms wel als zodanig gezien (zie anglicisme).
Toch wordt het wereldwijd door meer dan 24 miljoen personen gesproken. Hiermee is het de meest gesproken taal ter wereld die nauw verwant is aan het Engels. Met andere woorden, het Nederlands lijkt van alle talen het meest op de Engelse taal.
Ook talen als Fins, Grieks, Thai, Pools, Hebreeuws, Vietnamees, IJslands, Slavische talen, Tsjechisch, Baskisch, Turks en Hongaars zijn redelijk lastig voor ons. Romaanse talen als het Frans, Spaans, Italiaans en Portugees zijn voor ons gemiddeld moeilijk.
Ontleend aan Duits schminken 'grimeren', afgeleid van Schminke.
'verdieping' in de bovenste etage [1786; WNT trap I]. Ontleend aan Frans étage 'id. ' , Oudfrans estage 'verblijf' [1080; Rey], afleiding van het werkwoord ester 'zich staande houden, zich bevinden' < Latijn stāre 'staan', zie → staan.
Waar komt het Nederlands vandaan? Het Nederlands maakt deel uit van de Inde-Europese taalfamilie. Volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen is de Indo-Europese taalfamilie afkomstig uit Anatolië, de plek waar nu Turkije ligt.
Nederland, België en Suriname, ook op Aruba, Curaçao en Sint Maarten, Zuid-Afrika, Namibië, daarnaast vooral in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Australië, Indonesië.
Het aantal woorden in het Engels is in 2011 door o.a. Google geschat op ongeveer 1 miljoen. Tot voor kort had het Nederlands het grootste woordenboek ter wereld: het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) met meer dan 430.000 woorden.
Uit onderzoek van de Taalunie in 2010 blijkt dat jongeren positief zijn over de invloed van het Engels in het Nederlands. Ze beschouwen Engels als een trendy en hippe taal en waarderen dan ook de vele Engelse woorden in het Nederlands. Engels wordt verbonden aan populair taalgebruik zoals 'cool' en 'chill'.
Struggelen (struggle) is eigenlijk een engels woord, en betekend; ergens mee in strijd gaan. ergens mee worstelen.
De woonlaag op de begane grond of straatniveau is 0. De woonlaag boven die op de begane grond is dan de eerste verdieping. Er zijn ook landen, waaronder Canada en de Verenigde Staten, waar men met "eerste verdieping" de woonlaag op de begane grond of het straatniveau aanduidt.
olie - oliën (ook olies)
= (lat) et cetera - Enzovoort.
Ikzelf werk graag met Superstar, kryolan, of party-explosion. Deze schmink dekt veel beter en laat minder strepen achter. Er zijn nog veel meer soorten schmink, maar qua prijs/kwaliteit verhouding, helemaal voor een startende schminker, zijn deze merken super!
De beroepen grimeur en visagist of make-up artist verschillen in Nederland van elkaar. Bijzonder is dat in Amerika het beroep grimeur en make-up artist hetzelfde genoemd worden.
Make-up wordt voor het eerst vermeld in de geschriften in de tijd van het oude Egypte alwaar men nog gebruik maakte van henna, gele- en rode oker, kopersulfaat, grafiet, malachiet en andere puur natuurlijke producten vermengd met olie en/of water om de substantie aan te kunnen brengen op het gelaat (en soms ook andere ...
1. Spaans. Spaans is een echte wereldtaal en is na het Mandarijn-Chinees de meest gesproken taal ter wereld. Na een cursus Spaans kun jij je straks prima verstaanbaar maken in Spanje of Zuid- en Midden-Amerika.
Het Koreaanse alfabet, Hangul, is samengesteld uit 14 medeklinkers en 10 klinkers, met symbolen die je combineert tot lettergrepen. Nog een leuk weetje over Koreaans?