carbuncle {znw.}
Het programma was van 1994 tot 2002 op de televisie te zien, in de vorm van een televisieserie. De serie bestaat uit 28 afleveringen, verdeeld over twee seizoenen.
De stem van Karbonkel werd echter door een veel minder eng persoon ingesproken. Het was namelijk Siem van Leeuwen die Karbonkel liet spreken. De acteur, poppenspeler en stemartiest deed niet alleen de stem van Karbonkel, maar ook die van Buurman en Buurman en Mats in Huisje, Boompje, Beestje.
Om een karbonkel te behandelen geeft een arts meestal een antibioticum. Ook kan de puist met een klein sneetje worden geopend om het ontstekingsvocht (pus) weg te laten lopen.
Wat is karbonkel? Een karbonkel (ook wel karbunkel of negenoog genoemd) is een steenpuist die groter en ernstiger is dan een gewone steenpuist. Het kan ook gaan om een groepje steenpuisten die zo dicht bij elkaar zitten, dat ze samen één grote steenpuist vormen.
Naast Mik en Sokje, speelde de figuur Karbonkel een hoofdrol. Voor veel kinderen bleek de analfabetische eenoog wel héél eng. De NTR kondigde vandaag een comeback aan van Karbonkel. Van 1994 tot 2002 was Karbonkel te zien in de kinderserie Ik, Mik, Loreland.
Ik Mik Loreland online kijken
Afgelopen jaar maakte de NTR een docu over Karbonkel, aan de hand van de angst van vele kinderen. De satirische documentaire zoekt op hoe het nu met Karbonkel gaat – hij is aan lager wal geraakt en heeft een alcoholprobleem. Echt een aanrader, te vinden op NPO Start.
Soms ontstaan verschillende steenpuisten tegelijk, in een groepje bij elkaar. Dit heet een negenoog (karbunkel). Steenpuisten zitten vooral in de oksel of de lies, op de bil, in de nek, in het gezicht of in de neus.
Wanneer de infectiehaard zich vanuit het haarzakje uitbreidt naar de omliggende huid en het onderhuids weefsel, dan ontstaat een huidabces of furunkel ('zevenoog'). Een verzameling van meerdere furunkels noemt men een karbonkel ('negenoog').
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Als je puist eenmaal een goede dikke kop heeft, was je eerst de handen en het gezicht grondig. Dit kan met een reinigingsmiddel. Een optie is om met een beetje alcohol het gebied rondom de pukkel te ontsmetten. Daarna druk je met warmwaterkompressen zachtjes tegen de zijkant van je pukkel totdat deze 'popt'.
Een steenpuist begint als een rode plek op uw huid. De plek wordt dikker en doet pijn. Middenin de rode zwelling ontstaat een gele puskop. U kunt ook een zwart puntje zien.
Ichthammol remt ontstekingen, vermindert schilfering, stilt de jeuk, werkt licht ontsmettend en vermindert zwelling. Artsen schrijven het vooral voor bij chronisch eczeem. Het werd vroeger ook gebruikt bij steenpuisten.
Een negenoog toont maximaal negen lampjes in de ruimte waarin een verkeerslicht normaliter één lamp heeft: zes witte, twee rode en een gele. Afhankelijk van de richtingen die moeten worden getoond, kunnen er minder lampjes zijn, maar minstens vijf: twee rode, twee witte en een gele.
De steenpuist barst meestal binnen een week open waarna de huid zich weer herstelt. Steenpuisten zijn vervelend, maar niet gevaarlijk. Bijna iedereen heeft wel eens een steenpuist. Een steenpuist wordt veroorzaakt door bacteriën die in een haarzakje terecht zijn gekomen.
Het grote verschil met een gewone puist (acne) is dat een steenpuist groter, en roder is en pijn doet. Bovendien treedt er in het midden van de steenpuist weefselversterf op. Dit laatste zie je aan de vorming van een zwarte korst.