Een maagd is iemand die nog geen seks met een ander heeft gehad. Wanneer je voor de eerste keer geslachtsgemeenschap hebt, word je ontmaagd. Daarna ben je geen maagd meer.
Het maagdenvlies scheurt altijd bij de eerste keer vaginale seks en geeft dan bloedverlies. Het bloedverlies dat bij de eerste keer seks kan optreden, ziet er anders uit dan ander bloedverlies. Jongens/ mannen kunnen voelen of je nog maagd bent. Aan het maagdenvlies kun je zien of je nog maagd bent.
Maagdelijkheid kan men medisch echter niet achterhalen, tenzij er sprake is van een verkrachting of van seksueel misbruik bij jonge kinderen, wat wel duidelijke sporen kan achterlaten. Er worden twee soorten tests toegepast: de tweevingertest en de test op ongeschonden maagdenvlies.
Nee, je wordt niet 'strakker'
En je maagdenvlies groeit ook zeker niet terug.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Het maagdenvlies is een randje weefsel aan het begin van de vagina. Het is dus geen vlies waar je doorheen kunt prikken. Het randje kan gekarteld zijn of geribbeld of stug of strak. Soms heeft een meisje helemaal geen randje.
Het kan geribbeld, gebobbeld of glad zijn”, zegt Ines Balkema van Stichting Mythe Ontkracht. Maar een deel van de meisjes bloedt bij de ontmaagding. In een heel enkel geval (1 op de 2000) is het vlies wel dicht.
Het bloed kan meteen of pas uren na de seks uit uw vagina komen. Het kan weinig zijn, bijvoorbeeld een paar druppels bloed of slijm dat een beetje bruin is. Het kan ook veel zijn. Sommige vrouwen verliezen na de seks meer bloed dan wanneer ze ongesteld zijn.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is.
Zelfs door het gebruik van tampons en door bijvoorbeeld paardrijden kan het maagdenvlies scheuren en ben je als het ware ontmaagd. Een eendebek bij de gyneacoloog kan hetzelfde resultaat geven. Gewoon duidelijk maken aan de gyn., dat je nog maagd bent en deze maagdelijkheid niet wenst te verliezen...
In 75% van de pijnlijke ervaringen is er sprake van het vrijkomen van bloed. Ook bij jongens kan de eerste keer pijn doen doordat de voorhuid over de eikel schuift. Niet alleen heeft een van de partners of beiden geen ervaring met seks, maar zijn de partners nog niet seksueel op elkaar ingespeeld.
De binnenkant is bedekt met een laag van kliertjes en is roze van kleur. De opening van de vagina wordt omgeven door een dun vliesje of randje (hymen of maagdenvlies). Over het hymen gaan veel verschillende verhalen rond, zoals dat het zou moeten scheuren bij de eerste keer seks.
Na de ontmaagding zou bloeding van welke soort dan ook nooit zo veel bloed met zich mee moeten brengen als ongesteldheid. In plaats daarvan zou het slechts lichte spotting moet zijn, tot een paar uur na de seks. Sommige meiden bloeden helemaal niet. Het scheuren van het maagdenvlies zou niet al te pijnlijk moeten zijn.
Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt. Dit kan onschuldig bloedverlies veroorzaken. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
Een droge vagina is namelijk blootgesteld aan wrijving tijdens de seks, en droge slijmvliezen zullen vaak scheurtjes vertonen – en dat is een veelvoorkomende reden waarom je pijn in je onderbuik ervaart na de seks.
Mogelijke oorzaken van pijn bij het vrijen
Lichamelijke oorzaken, zoals een vaginale schimmelinfectie, huidafwijkingen of hormonale verandering. Angst, waardoor (onbewust) de bekkenbodemspieren extra worden aangespannen. Onvoldoende ontspanning samen met onvoldoende seksuele opwinding.
Zo heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad op de gemiddelde leeftijd van 18 jaar. Vijf jaar eerder, in 2012, was dat 17 jaar. De helft van de jongeren tongzoenden voor het eerst op de gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar in 2017. In 2012 was dat 14,4 jaar.
Elke vrouw heeft inderdaad 3 gaatjes. Een anus, de vagina en een urinebuis. In je clitoris zit geen gaatje, maar doordat je schaamplippen samenkomen is het soms wat rimpelig en lijkt er misschien een gaatje te zitten. Je clitoris is een 'bobbeltje' en er zit geen opening in.
Vrouwen denken gemiddeld 18,6 keer per dag aan seks, iets minder dan een keer per uur. Ook als het op slapen en eten aankomt, zijn mannen sneller afgeleid: mannen denken gemiddeld om de 38 minuten aan eten en om de 33 minuten aan slaap, terwijl vrouwen elke 62 minuten aan eten en elke 72 minuten aan slaap denken.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
De gemiddelde Nederlander sekst naar eigen zeggen zo'n twee keer per week. En dan niet even snel tussendoor, hè? Nee hoor, als we seksen, dan houden we dat zo'n twintig minuten vol. Voor- en naspel niet eens meegerekend!
Je kan tijdens de seks bijvoorbeeld je benen wat wijder doen om wat lucht te laten ontsnappen. Of ze juist wat dichter te houden zodat er minder lucht binnenkomt. Ook kan wat meer vocht of glijmiddel helpen. Dan gaat het allemaal wat soepeler en is er minder wrijving.
Het lijkt een beetje op de kop en de snavel van een eend. De arts kan hiermee de vagina een beetje openen zodat de binnenkant van de vagina en ook de baarmoedermond onderzocht kunnen worden. Een eendenbek kan wat raar aanvoelen in de vagina, maar hoort geen pijn te doen.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.