Het gaat om het evenwicht tussen de snelheid om weg te komen en de aantrekkingskracht van de aarde. Het ISS valt om de aarde heen en daar heb je een bepaalde snelheid voor nodig en dat is ongeveer 28 000 kilometer per uur.
hoe lang duurt een reis ongeveer? André Kuipers de reis duurt twee dagen naar het station en een uur of vier om terug te komen.
Het ISS beweegt erg snel
De snelheid bedraagt een slordige 28.000 kilometer per uur, of omgerekend 7,78 kilometer per seconde! Op een tijdsspanne van 1 seconde verplaatst het ISS zich dus 7,78 kilometer. Dat is zowat 10 keer sneller dan een afgevuurde kogel op aarde.
Het ruimtestation is soms zichtbaar als een heel helder lichtpunt dat van west naar oost geluidloos langs de hemel beweegt. In werkelijkheid heeft het toestel een snelheid van ongeveer 28.000 km/h. Het maakt elke 91 minuten een omloop rond de aarde op een hoogte van ongeveer 410 km.
Net als de maan heeft het ISS twee kanten: de ene kant naar de zon gericht en de andere ervan af. De temperatuur aan de kant van de zon kan oplopen tot 250 °F (ca. 120 °C), terwijl hij aan de 'donkere kant' kan dalen tot onder -250 °F (ca. -160 °C).
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Natuurlijk moeten astronauten in het ISS ruimtestation ook naar de toilet. Er is een speciaal toilet ontwikkeld met constante afzuiging. Als astronauten in het ISS ruimtestation geplast hebben in het speciale toilet, dan wordt hun plas niet zomaar doorgetrokken. Het wordt opgevangen en zeer efficiënt verwerkt.
Overdag is het ISS niet zichtbaar, daarvoor is het zonlicht te fel. Alleen als het na zonsondergang op aarde donker is en het ISS nog zonlicht vangt kan het zichtbaar worden.
Het internationale ruimtestation bevindt zich op 400 kilometer van de aarde en heeft een snelheid van ongeveer 28.000 km/h. Je zou dus niet verwachten dat je het met het blote oog kunt zien.
Het internationale ruimtestation ISS draait in een baan om de aarde op een hoogte van ongeveer 400 kilometer. Het ISS doet er 90 minuten over om een heel rondje om de aarde te maken.
De Ruimte begint bij 100 km boven de aarde, de Kármánlijn.
Het is een denkbeeldige grens om een onderscheid te kunnen maken tussen luchtvaart en ruimtevaart. Deze lijn wordt beschouwd als het “begin” van de ruimte, maar eigenlijk heeft de aardatmosfeer geen scherpe begrenzing.
Satellieten die laag rond de aarde cirkelen, zijn maar kort te zien: tot ongeveer 45 minuten na zonsondergang en 45 minuten voor zonsopkomst. Om dezelfde reden dat we de maan kunnen zien: ze reflecteren zonlicht. Overdag is het te licht om ze te zien en 's nachts houdt de schaduw van de aarde het zonlicht tegen.
Een reis naar onze ruimtebuur de Maan duurt drie dagen als we traditionele chemische raketten gebruiken. Mars, de planetoïden en de buitenste planeten staan maanden of zelfs jaren ver weg.
Een reis naar Mars kan maar eens in de 26 maanden vertrekken, als de planeet het dichtst bij de aarde staat. Dan nog moet een afstand van zo'n 60 miljoen kilometer worden afgelegd - een reis die ongeveer een half jaar duurt.
Het antwoord luidt: 10 uur, 33 minuten en 38 seconden.
Vandaag de dag wordt het ISS permanent bemand door minstens drie ruimtevaarders en is het een voorbeeld van internationale samenwerking.
Tijd in de ruimte
"Astronauten blijven nu ongeveer een half jaar in de ruimte. Dat heeft te maken met de houdbaarheid van de Sojoez-capsule. Die moet op een gegeven moment vervangen worden vanwege het slechter worden van de batterijen en de brandstof voor de stuurraketjes."
Het ISS is het internationale ruimtestation (International Space Station) dat in een baan om de aarde draait. In dit station doen astronauten wetenschappelijk onderzoek. Omdat het ruimtestation in een baan rond de aarde zweeft, zijn de astronauten gewichtloos.
Een ticket naar de 'rand van de ruimte' kost nu 450.000 dollar, omgerekend ruim 380.000 euro. Daarmee heeft Virgin Galactic de prijzen van de ruimtereizen fors verhoogd. Eerder verkocht het Britse bedrijf namelijk tickets voor tussen 170.000 en 210.000 euro.
Het pak van Armstrong kostte in de jaren zestig 100.000 dollar (90.000 euro) – al is dat, aangepast aan de prijzen van vandaag, al snel het zevenvoudige. Het eindproduct was een technologisch wonder dat Armstrong beschermde tegen de extreme hitte en koude op het maanoppervlak.
De ATV's zullen gelanceerd worden door middel van een Europese Ariane 5 raket en elke lancering van dergelijke raket heeft een prijskaartje van ongeveer 150 miljoen euro. Het Europese ruimtelabo Columbus door middel van een Amerikaans ruimteveer de ruimte zal ingebracht worden.
Dit bestaat uit, geheel in lijn met de medemens op aarde, groente, fruit, vlees, vis, noten, water, thee, koffie en ga zo maar door. Voordat je je zorgen maakt of er ook iets te snacken valt: jazeker. Chocola, limonade, snoep, koek: het ruimteleven lijkt culinair gezien zo slecht nog niet.
Water levert astronauten zuurstof
Het water is met name waardevol omdat er zuurstof uit wordt gemaakt, die de astronauten inademen. Met elektrolyse worden de watermoleculen gesplitst in zuurstof en waterstof. De zuurstof wordt naar de cabinelucht geleid, de waterstof is onbruikbaar en wordt afgevoerd, de ruimte in.
Tijdens hun verblijf in het internationale ruimtestation ISS moeten astronauten blijven werken en leven in een omgeving die heel anders is dan hier op aarde. Toch moeten ze zich schoon houden, naar de wc gaan, eten en drinken, en fit en gezond blijven.