De Komodovaraan, de grootste hagedissensoort ter wereld, kan drie meter lang worden en negentig kilo wegen. De gespierde vleeseter Varanus komodoensis is gewapend met scherpe tanden en jaagt op prooidieren zo groot als herten, wilde zwijnen en waterbuffels.
De komodovaraan is een van de bekendste hagedissen vanwege de aanzienlijke lengte; tot wel 3 meter lang. Het is dan ook de grootste hagedis ter wereld.
De meeste varanen worden minstens een meter lang. Enkele soorten blijven echter kleiner. De kleinste soort is de kortstaartvaraan (Varanus brevicauda), die inclusief staart ongeveer 25 centimeter lang wordt.
De komodovaraan kan drie meter lang worden, zeventig kilo zwaar en in dierentuinen honderdvijftig kilo zwaar. Ze kunnen veertig jaar oud worden. Het is een erg sterk en snel dier. Hij jaagt op grote dieren en ook voor de mens gevaarlijk, ze kunnen mensen doden.
De Komodovaraan komt voor in Indonesië op een aantal eilanden, waaronder Flores, Komodo, Rinca en Padar en een aantal kleinere eilanden van de Kleine Soenda-eilanden. Het meest bekende natuurpark waar dit dier voorkomt is Nationaal Park Komodo. De komodovaraan leeft het liefst in droge gebieden waar bossen voorkomen.
De beet van een komodovaraan kan dodelijk zijn. Biologen dachten lang dat dat kwam door dodelijke bacteriën in hun speeksel. Pas in 2009 kwamen ze erachter dat komodovaranen gifklieren in hun bek hebben. Hun beet is dus giftig!
Hoe kom je bij de Komodo Eilanden en wat zijn de kosten? Vanaf Bali of Jakarta is het geen probleem om naar Komodo Airport te vliegen. Daar arriveer je in het stadje Labuan Bajo op Flores Eiland. Ticketprijzen verschillen sterk per seizoen; een vlucht vanuit Denpasar (Bali) kost tussen de 58 en 120 Euro.
Ja. Komodovaranen zien er niet alleen draakachtig uit, hun beet is ook nog eens dodelijk voor dieren én mensen. Als je gebeten wordt, is het daarom belangrijk om de verwondingen zo snel mogelijk te behandelen bij een medische post of in het ziekenhuis.
De prijzen voor een groene leguaan beginnen bij enkele tientallen euro's, dit is onder andere afhankelijk van de grootte. Een terrarium voor een volwassen groene leguaan is erg duur in aanschaf en kost al snel honderden euro's. Dit is vaak zonder inrichting.
Op veler verzoek is hij nu eindelijk verkrijgbaar in een pluche variant. Johan is een witkeelvaraan en woont al bij Freek sinds hij klein is. Hij houdt het liefst van slapen en daarom is deze knuffel perfect voor de stoere kids die fan zijn van Freek en van Johan en die Johan graag een plekje willen geven in hun bed.
De witkeelvaraan (Varanus albigularis) is een reptiel uit de familie varanen (Varanidae). Exemplaar uit Zuid-Afrika.
Door de bouw van hagedissen, hun flexibele skelet en gespierde ledematen zijn veel soorten behoorlijk snel. Enkele soorten halen een snelheid van 24 kilometer per uur, waarmee ze niet onderdoen voor (warmbloedige) zoogdieren met een gelijke massa en lengte.
Vrouwtjes versieren
In de paartijd krijgen de mannetjes een oranje kleur. Ze veroveren een eigen territorium en vechten met andere mannetjes om de beste plek. Om de vrouwtjes te verleiden schudden de mannetjes met hun hoofd op en neer.
NIET… een leguaan oppakken die niet gewend is om opgepakt te worden. Hij kan dan slaan met zijn staart, krabben met zijn scherpe nagels en bijten. WEL… Zorg dat er ruim voor de eileg een geschikte legplaats voor de eieren aanwezig is. Als een vrouwtje haar eieren niet kwijt kan, kan ze heel ziek worden.
Uiterlijke kenmerken. De leguanen worden wat groter dan de meeste hagedissen en bereiken een lichaamslengte van ongeveer een meter inclusief staart. De meeste soorten hebben een verhoudingsgewijs lange staart. Op het midden van de rug is een rugkam aanwezig die het sterkst geprononceerd is in de nek.
Hun enige vijand is de mens. Deze maakt hun gebied kapot. Ook maken ze jacht op de krokodil om hun vlees en hun huid.
Zeeschildpadden zijn uitstekende zwemmers. De groene zeeschildpad zwemt vaak snel maar de lederschildpad is de kampioen op de sprint. Met 35 kilometer per uur is hij het snelste reptiel, sneller dan de snelste hagedis op het land. Hun voorflippers gebruiken zeeschildpadden om vaart te zetten.
Eén van de ''snellere" landschildpadden, waarvan de snelheid gemeten werd, is de Afrikaanse pannenkoekschildpad Malacochersus tornieri die 1 km per uur haalt. Toch kunnen zij 'sprintjes' doen over een korte afstand met een snelheid van 4 to 8 km per uur.
Gevaarlijk zijn de leguanen niet, het zijn lieve dieren, zegt hij. "Ze zijn vrij schuchter. Alleen hun scherpe nagels kunnen verwondingen veroorzaken, maar dat is nooit kwaad bedoeld. Je kan ze een beetje vergelijken met een kat.
Hagedissen. Bekende soorten hagedissen zijn de groene leguaan, de baardagame, de gekko en de kameleon. De grootte van een groene leguaan bedraagt zo'n 40-50 cm, een behoorlijk groot dier dus. De verzorging van een groene leguaan wordt geadviseerd aan liefhebbers die wat meer ervaring hebben met het houden van reptielen ...
Woonplaats: In bosrijke gebieden op de Indonesische eilanden Komodo, Rintja, Padar en Flores. Voedsel: Sprinkhanen, ratten, vogels, geiten, zwijnen en herten. De komodovaraan eet ook aas (dode dieren).
De meeste mensen trekken ongeveer 2 tot 3 weken uit voor een reis door Bali. In 2 tot 3 weken kan je meer dan genoeg zien en doen. Wat ons betreft is de reisroute hieronder ideaal voor deze periode. Zo zie je de mooiste plekjes van uitgestrekte rijstvelden, watervallen en witte stranden.
Deze backpack route Indonesië brengt je bij de hoogtepunten van Java en Bali. In ongeveer drie weken ontdek je op een redelijk tempo deze indrukwekkende eilanden. Je begint de reis door Indonesië in Jakarta. Vliegen hiernaartoe is gemakkelijk vanaf zowel Europa als vanuit andere steden in Azië.