Vaak hoeft een band slechts enkele tienden aan bar te worden bijgepompt om de band weer op de juiste spanning te krijgen, dat is vaak binnen een minuut gebeurd. Een volledig lege autoband oppompen naar de gewenste spanning zal gemiddeld ongeveer 10 minuten duren.
Op de zijkant van de band kun je zien wat de bandenspanning minimaal en maximaal mag zijn. Dit is handig voor afwijkende banden zoals van een fatbike. Controle met de duim is niet erg betrouwbaar: antilekbanden zijn verstevigd en voelen daardoor harder aan. Vanaf ongeveer 2 bar voelen veel banden relatief hard aan.
De ideale bandenspanning voor gewone en elektrische fietsen ligt tussen de 3,5 en de 4,5 bar. Hoeveel luchtdruk de fietsband moet hebben is ook afhankelijk van het soort fiets. De juiste bandenspanning staat meestal weergegeven op de zijkant van de fietsband.
Hoe vaak je jouw fietsbanden moet oppompen, hangt af van je gebruik. Hoe meer je fietst, hoe sneller de bandenspanning afneemt en je banden zacht zullen worden. Maar als je dan regelmatig je banden oppompt, is er niets aan de hand. Als richtlijn kun je om de twee maanden aanhouden.
Een ventieldop zit op een ventiel van een luchtband gedraaid, bijvoorbeeld een fiets- of een autoband. Het doel van de ventieldop is om vuil uit het ventiel te weren, niet om de band op spanning te houden, want daar zorgt het ventiel zelf voor. Het is dan ook heel goed mogelijk te rijden zonder ventieldopje.
Problemen met autoband ventiel
Je ziet het als de auto heeft stilgestaan: één van de banden ligt iets 'vlakker' op de weg. Na het oppompen van de band blijft dit probleem zich voordoen. Er ontsnapt lucht uit de autoband en de band blijft niet op spanning.
Pomp tot de gewenste bandenspanning is bereikt.Voor de meeste stadsfietsen is dit ongeveer 4 bar. Let op!: de maximale bandenspanning staat altijd op de zijkant van de band. Pomp een band nooit harder op dan toegestaan!
Fietsen zijn natuurlijk enorm duurzaam. Als u goed met uw fiets omgaat, dan zal deze al snel meer dan tien jaar meegaan. Bij elektrische fietsen zit het net wat anders. Vrijwel alle onderdelen hiervan zullen bij goed gebruik de levensduur van tien jaar ook prima halen.
De gemiddelde fietssnelheid ligt rond 12 km per uur. Mannen tussen 25 jaar en 55 jaar fietsen sneller dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Zij halen een gemiddelde snelheid van 14 km per uur, vrouwen zijn ongeveer 2 km per uur langzamer.
De stevige fietspomp heeft een drukmeter waardoor je nauwkeurig de huidige bandenspanning kunt meten. Zo weet je precies hoeveel lucht er nog bij moet. Afhankelijk van het type band van de fiets is de bandenspanning van een stadfiets is gemiddeld 3.5 tot 4.5 bar.
Hoeveel bar jouw fietsband nodig heeft, is afhankelijk van het type en de breedte van de band. Deze informatie vind je aan de zijkant van de band. Een stadsfiets heeft een bandenspanning van gemiddeld 3,5 tot 4,5 bar. Over het algemeen geldt: hoe breder de band, hoe minder druk hij nodig heeft.
De beste fietspomp uit het onderzoek is de R2B Fietspomp. Deze fietspomp is passend voor fietsbanden met verschillende ventielen zoals een Presta en Schrader ventiel. Met de analoge drukmeter kun je gemakkelijk zien wat de bandenspanning of luchtdruk in de band is.
Hoeveel bar moet er dan in een fietsband? In het algemeen kun je zeggen dat de bandenspanning van een elektrische fiets met banden rond de 3 à 4 centimeter respectievelijk zal variëren tussen de 5,5 en 4 bar. De meeste fietsbanden hebben een breedte van 3,5 cm, waar een druk van 4,5 bij hoort.
Zorg ervoor dat je een grotere plek insmeert dan de doorsnede van de plakker. De solutie laat je vervolgens 1 tot 2 minuten drogen. Plak vervolgens de plakker op het lek en geef wat extra druk op de randen. Zo voorkom je dat de bandenplakker aan de randjes niet loslaat.
Met een lekke band verliest de buitenband ook zijn grip, met name in de bochten. Je glijd als het ware door de bocht en dat kan gevaarlijk zijn. In het ergste geval ga je onderuit met alle gevolgen van dien. Genoeg reden om dus niet door te blijven fietsen met een lekke band.
Met uren berekenen
Bijvoorbeeld: wanneer je 30 kilometer hebt gefietst in 2 uur, dan is je gemiddelde fietssnelheid 30/1,5 = 15 km per uur.
De elektrische fiets is de laatste jaren flink in kwaliteit verbeterd, oudere modellen zijn technisch gedateerd en hebben met name een beperkte actieradius. Een fiets van het begin van het vorige decennium, met ruim meer dan 20.000 kilometer op de teller, heeft feitelijk geen grote waarde meer.
Een Bosch middenmotor kan gemiddeld tussen de 20.000 en 30.000 km mee gaan.
Een te hoge of lage bandenspanning heeft negatieve gevolgen
Bij te hoge spanning heb je ook minder grip, trilt de band meer en gaat het rijcomfort achteruit. Doordat de band te hard is opgepompt wordt bovendien de kans op een klapband vergroot.
Bij elk tankstation staat een bandenpomp. Daarmee kun je bandenspanning checken en je banden meteen oppompen. Soms is dit gratis, maar meestal kost dit tussen de 50 cent en de 2 euro. Ook bij de wasstraat is vaak een bandenpomp te vinden.
Heb je op een warme zomer je banden goed hard opgepompt en zet je daarna de fiets in de volle zon kan de fietsband klappen. Door de hitte met name op zwarte fietsbanden word de druk nog net iets verhoogd met resultaat een flinke klapband. Dit is meestal in combinatie met banden die al wat ouder of iets versleten zijn.
Soorten ventieldopjes
Rode ventieldopjes staan voor schadelijke gassen, groene voor stikstof en dan is er nog een gouden ventieldop voor de bandenspecialist met de beste service en kwaliteit. Blauw is vanaf nu de manier om in één keer te zien dat een band goed onderhouden wordt.
Het kan zijn dat er iets van vuil in ventiel is gekomen waardoor deze niet helemaal meer afsluit. Je kan dus even checken of het sissen uit het ventiel komt. Indien dit het is, gewoon even opnieuw oppompen en dan weer leeglaten door met vinger het ventiel in te drukken en dan hopen dat het vuil "weggeblazen"wordt.
Een ventiel veroudert in de loop van de tijd, waardoor deze kan gaan lekken. Een lekkend ventiel is vaak de oorzaak van het langzaam leeglopen van een autoband. Om die reden raden wij aan om bij het plaatsen van een nieuwe band ook het ventiel te vervangen.