U krijgt 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof als u zwanger bent van een tweeling of meerling. Het totale verlof is 20 weken.
Bij een tweeling heeft u recht op 2 keer ouderschapsverlof. U kunt ouderschapsverlof bij uw werkgever aanvragen zodra u in dienst bent. U kunt ouderschapsverlof krijgen voor uw kind, adoptiekind of erkend kind. U kunt ook ouderschapsverlof opnemen voor uw pleegkind, stiefkind of aspirant-adoptiekind.
De aanbevolen gewichtstoename voor een tweelingzwangerschap is 14 tot 23 kg.
De gemiddelde zwangerschapsduur is bij een tweeling 37 weken, bij een drieling 34 weken en bij een vierling 31 weken. Bij een meerlingzwangerschap is de kans op complicaties groter dan bij een eenlingzwangerschap. De belangrijkste complicaties zijn vroeggeboorte en het achterblijven in groei van één of beide kinderen.
De zwangerschap bij een tweeling
Dan is dat vaak zwaarder dan als u zwanger bent van 1 kind. In het begin van de zwangerschap krijgt u eerder last van misselijkheid, overgeven en moe zijn. Uw baarmoeder groeit sneller. Daardoor kunt u eerder last krijgen van zwangerschapsklachten zoals harde buiken en slecht slapen.
Lees hier meer over erfelijkheid. Zowel de vader als de moeder kan zo'n gen doorgeven aan de kinderen. Als één van de ouders drager is, wordt vijftig procent van de kinderen drager. Alleen dochters van een drager hebben een verhoogde kans om zwanger te worden van een twee-eiige tweeling.
Hoe lang is mijn zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bij een tweeling of meerling? U krijgt 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof als u zwanger bent van een tweeling of meerling. Het totale verlof is 20 weken.
Je hebt bij een meerling recht op extra uren kraamzorg: twee uur extra per dag. Ook kun je tot en met de tiende dag kraamzorg krijgen. Wanneer je kindjes eerst in het ziekenhuis blijven, heb je misschien recht op verlate kraamzorg.
Bij een tweeling kunnen de baby's: allebei een eigen moederkoek hebben. of samen 1 moederkoek hebben.
Helaas is de zwangerschap van een meerling nog een stukje zwaarder. Zo kun je last krijgen van extreme misselijkheid. Die misselijkheid wordt veroorzaakt door het HCG hormoon, waar jij extra veel van hebt dankzij je tweeling. Gemiddeld komt een zwangere vrouw 11 tot 15 kilo aan tijdens de zwangerschap.
Kans bij een tweeling
Als je zwanger bent van een tweeling, dan is de kans op een miskraam groter dan als je zwanger bent van een eenling. De kans dat er na 20 weken zwangerschap alsnog een miskraam komt, is bij tweelingen twee keer zo groot.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit.
Veel tweelingen worden te vroeg geboren. In het algemeen zien we dat meer dan de helft van de tweelingen wordt geboren voor de 37 weken grens. Simone: “het is heel reëel om te verwachten dat de baby's te vroeg worden geboren; soms voor de 32 of zelfs 28 weken zwangerschap.
U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.
Het gemiddelde geboortegewicht van een tweeling is 2483 gram voor een meisje en 2684 gram voor een jongen. De gemiddelde geboortelengte van een tweeling is 45 cm voor een meisje en 47 cm voor een jongen. Tweelingen zijn vaker linkshandig dan eenlingen. Niemand weet waarom.
Komen er in je familie twee-eiige tweelingen voor, dan heb je wat meer kans om in verwachting te raken van een twee-eiige tweeling. Soms komen er bij de vrouwen in een bepaalde familie meer eitjes vrij bij de ovulatie.
Alamjan's afwijking foetus in foetu is een zeldzame fout die optreedt bij eeneiige tweelingen. Bij deze afwijking wordt de ene foetus 'ingekapseld' (omsloten) door de andere, waarbij de ingekapselde foetus begint te parasiteren. Artsen begrijpen nog niet precies hoe de ene foetus de andere inkapselt.
Eeneiige tweelingen, of een monozygote tweeling, ontstaan wanneer een bevruchte eicel in twee splitst en uitgroeit tot twee aparte embryo's. Deze baby's hebben hetzelfde geslacht, delen dezelfde bloedgroep en hebben dezelfde fysieke kenmerken.
Tweelingen worden meestal geboren tussen 36 en 38 weken. Als de onderste baby met het hoofd naar beneden ligt, kun je via de vagina bevallen. Als de onderste baby met de billen naar beneden ligt, bepaal je samen met de arts hoe je bevalt: via de vagina of met een keizersnede.
De eerste echo van je zwangerschap kun je verwachten tussen 7 en 12 weken. Pas vanaf de achtste week kan in de meeste gevallen onomstotelijk vastgesteld worden of het een tweeling is of niet.
Beta HCG niveaus bij het verwachten van een tweeling
In het algemeen is het twee keer zo hoog wanneer men twee baby's verwacht. Een hoge HCG-bèta-spiegel is echter geen garantie voor een tweeling of meer. Bij veel tweelingzwangerschappen is namelijk geen verhoogd gehalte geconstateerd.
Een andere mogelijkheid is dat je een tweeling of meerling verwacht, aangezien de hCG-concentratie in dat geval meestal hoger is. Molaire zwangerschap (groei van afwijkende, goedaardige cellen in de baarmoeder) kan ook een verhoogde hCG-concentratie veroorzaken12.
Bij een tweeling heeft u recht op 2 keer ouderschapsverlof. Het recht op betaald ouderschapsverlof geldt ook wanneer het kind voor 2 augustus 2022 is geboren, maar op deze datum nog geen jaar oud is.
U hebt recht op 15 weken moederschapsverlof. Bij de geboorte van een meerling bedraagt het moederschapsverlof in principe 17 weken, maar het kan worden verlengd tot 19 weken. Een aantal dagen moeten voor de bevalling worden opgenomen: dit is het prenataal verlof.
Dit zijn de monochoriale (1 moederkoek) tweelingen. De baby's zitten meestal wel in aparte vruchtzakjes (diamniotisch = 2 vruchtzakken). Heel zelden vindt de splitsing erg laat plaats, zodat de baby's ook één vruchtzak delen (mono-amniotisch = één vruchtzak).