Een stuk budgetvriendelijker terwijl je (bijna) niets in hoeft te boeten aan smaak. -> Een halve theelepel vanillepoeder is voldoende om 1 vers vanillestokje te vervangen.
2 tl vanillesuiker. 1 tl vanillepasta. 1/3e deel vanillestokje.
Vandaag leg ik je alles uit over vanille vervangen. Dat wil zeggen hoe je alle soorten vanille (vanillesuiker, vanillepoeder, vanille-extract, vanille aroma of een vanilleboon) door elkaar kunt vervangen.
Daarvoor kun je het onderstaande aanhouden, 1 tl extract of aroma staat gelijk aan: 2 tl vanillesuiker. 1 tl vanillepasta. 1/3 van een vanillestokje (het merg dus)
Een vanillestokje is de hele plakkerige peul. Je kunt het stokje opensnijden en het merg eruit schrapen. Het stokje zelf kun je meekoken in een bakvulling. Het merg van 1/3e vanillestokje staat qua smaak ongeveer gelijk aan 1 theelepel vanille extract.
Snij overlangs door
Schraap vervolgens de zwarte vanille zaadjes, ook wel merg genoemd, met het mesje uit het stokje. Deze zaadjes bevatten de meeste smaak en kunnen daarom het gerecht beter op smaak brengen. Heb je een stokje over? Leg deze in een pot suiker en sluit de pot goed af.
Als je vanille-extract aan koffie toevoegt, zal de smaak heel subtiel zijn, zonder zoetheid en kan er een alcoholische smaak ontstaan. Vanillesiroop is een suikersiroop op smaak gebracht met vanille. Het is minder intens, veel zoeter dan vanille-extract en kan in recepten worden gebruikt, maar ook op zichzelf.
1 theelepel komt overeen met 1 vanillestokje.
Omdat vanillepasta vloeibaar is wordt gebruik afgeraden in droge mengsels van welke aard dan ook. Hiervoor gebruikt u beter vanillepoeder. De pasta zorgt ook voor een bruine kleur en kan witte of lichtgekleurde frosting kleuren. Opteer voor vanille-extract.
De prijs van vanille is de laatste jaren sterk opgelopen. Inmiddels kost een stokje van 2 gram bij de supermarkt 3 euro. Per kilo komt dat neer op 1500 euro. Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod.
Hoeveel zit er in 1 zakje vanillesuiker? In de zakjes vanillesuiker die je bij ons kunt bestellen, maar die je ook in vrijwel iedere supermarkt kunt kopen, zit vaak 8 gram vanillesuiker. De zakjes vanillesuiker worden altijd met meer stuks in een verpakking aangeboden.
In een zakje vanillesuiker zit 8 gram, dit kun je vervangen door 1 eetlepel (maatlepel = 18 gram) van je eigen vanillesuiker toe te voegen. Vul dan aan met gewone suiker tot de hoeveelheid suiker die vermeld wordt in het recept.
Vanillesuiker is niet meer dan suiker met vanillesmaak. Meestal is deze smaak afkomstig van synthetische vanilline en deze vanillesuiker zou dus eigenlijk vanillinesuiker moeten heten.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
1 zakje is goed voor onder andere 250 ml slagroom of 1 cake. 1 verpakking bevat 10 zakjes van 8 gram suiker met vanillesmaak. Als vervanger van gewone suiker geeft het beslag meer diepgang.
Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."
Na enkele weken beschikt u over heerlijke huisgemaakte vanillesuiker en hoeft u niet langer naar de supermarkt voor (synthetische) vanillesuiker. Vanillestokjes kunt u ook vaker dan één keer gebruiken.
De afgelopen jaren is de prijs van de bonen gestegen. De oorzaak is dat er aan het einde van 2014 te weinig bloemen zijn bevrucht. Zo ontstond er een schaarste. De vraag naar vanille neemt echter niet af, dus hierdoor stijgt de prijs (de vraag is immers groter dan het aanbod).
Een goed vanillestokje is zacht, kleverig en buigzaam. Die ruiken het best en geven ook de lekkerste smaak af. Goede vanillestokjes koop je bijvoorbeeld bij de toko, speciaalzaken of online.
Vanillestokje bestellen | Albert Heijn.
In vanillestokjes zitten veel vitamines en mineralen, alleen wel in kleine hoeveelheden. Het is dus geen vitamine of mineralen bron, maar helpt wel bepaalde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Ook helpt het bepaalde bacteriën te stoppen met groeien, waardoor het infecties tegen gaat.
Als je ze goed bewaard, blijft de smaak nog lekker tot 6 maanden na opening. Zo kun je maximaal genieten van de geur en smaak van de vanillestokjes.
Vanillestokjes kunnen langer dan 1 jaar bewaard worden, mits op een droge en koele plaats. Op een vochtige plaats gaan de stokjes schimmelen. Disclaimer De houdbaarheid van jouw product hangt af van verschillende factoren en kan daarom afwijken van de hier getoonde houdbaarheid!
In mijn recepten maak ik veel gebruik van vanille extract en vanillesuiker. Twee ingrediënten waarover ik ook regelmatig de vraag krijg of het vervangen kan worden door bijvoorbeeld een aroma, een pasta of gewoon een vanillepeul. Het antwoord daarop is altijd ja.
1 theelepel (2 gram) vanille extract bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Vanille-extract is een natuurlijk product dat van échte vanille wordt gemaakt. Het extract zit bijvoorbeeld vaak in een klein potje waarbij een vanillepeul is toegevoegd aan wat alcohol. Bij vanille-extract is de smaak van de vanillepeul in de alcohol getrokken. Dit maak je ook heel gemakkelijk zelf.