Vijanden. De volwassen slang heeft geen natuurlijke vijanden meer en heeft alleen te lijden van parasieten zoals wormen, teken en mijten. De jonge anaconda's zijn al relatief groot bij hun geboorte maar zijn kwetsbaar voor grote vissen, roofvogels, andere slangen, zoogdieren en krokodilachtigen.
Het voedsel van de anaconda bestaat uit zoogdieren, vogels en andere reptielen. De anaconda kan grote prooidieren aan zoals herten en krokodilachtigen in zijn geheel verorberen. Volwassen exemplaren hebben geen natuurlijke vijanden meer.
Volgens onze reptielenexpert Sterrin Smalbrugge waren de duikers veilig voor de anaconda. ''Zo'n slang kan een mens eten, maar het gebeurt eigenlijk nooit. Slangen zijn te klein om mensen als prooi te zien. Je moet wel opletten dat je ze genoeg ruimte geeft en niet irriteert.
Slangen zijn roofdieren. Ze worden zelf ook door roofdieren aangevallen. Roofvogels, vossen en krokodillen eten slangen of eieren van slangen. Slangen laten zich niet vaak zien.
In tegenstelling tot andere reptielen, eten slangen als geheel meestal dezelfde soorten dingen – andere levende wezens. Geen enkele slangensoort is vegetarisch. De soorten voedsel die slangen eten variëren, maar omvatten voornamelijk: knaagdieren, vissen, kleine reptielen en amfibieën en insecten.
Giga-giftig
Freek stond in de Indonesische jungle oog in oog met deze recordhouder. Hij moest wel goed uitkijken. Deze slang kan met één beet een olifant doden!
De inlandtaipan is de giftigste slang ter wereld en leeft in het midden van Australië. Hij kan 20 jaar oud en 3 meter lang worden. Een beet van de inlandtaipan bevat genoeg gif om 100 mensen, 250.000 muizen of twee Afrikaanse olifanten te doden.
Een slang heeft ontzettend veel vijanden. Zo lusten grote vogels, wilde varkens, vossen en zelfs soortgenoten gerust een hapje van het reptiel. Een boze of bange slang sist daarom om roofdieren weg te jagen.
Jonge slangen kunnen ten prooi vallen aan roofvogels, uilen of Jamaicaanse kraaien. Niet inheemse roofdieren, zoals mangoesten en verwilderde katten en honden vormen ook een bedreiging. Zelf zijn deze slangen succesvolle jagers.
De grootste dieren die een slang opeet zijn normaal gesproken herten en vee, maar er zijn gevallen bekend van slangen die krokodillen en hyena's naar binnen werkten. In 2018 was er in Florida een python van 14 kilo die een hert opat van 16 kilo.
Anaconda's kunnen mensen doden en oppeuzelen, maar volgens de Waorani's geven deze reuzenslangen hen een grote geestelijke kracht. Het is belangrijk dat ze het dier intact kunnen vangen. Dat doen ze ook om wetenschappelijke redenen.
De grootste anaconda die met zekerheid bekend is, is een vrouwtje dat in 1960 in Zuid-Brazilië werd afgeschoten. Ze was 8,45 meter lang en 1,11 meter in omtrek en woog maar liefst 227 kilo.
Anaconda's zijn niet-giftig, maar de enorme wurgslangen zijn wel levensgevaarlijk. Ze verkiezen vaak om hun prooi te verdrinken, zoals blijkt uit de schokkende video (zie tweede video onder dit artikel) van twee Braziliaanse kinderen die verslonden werden door een reuzenanaconda.
Technische specificaties. Kondaa heeft een lengte van 1200 meter. De inzittenden worden tot een hoogte gebracht van 50 meter en halen een topsnelheid van 113 km/u.
Regelmatig worden er langere exemplaren gerapporteerd, maar nog nooit is een netpython langer dan tien meter wetenschappelijk beschreven. De anaconda blijft met maximaal acht meter kleiner, maar hij is wel dikker en zwaarder.
De Anaconda is uniek en zeer gevoelig voor trillingen van de grond of het water. Hij is snel en listig, maar toch behoedzaam.
Vaak zitten er botten en haartjes in slangenpoep. Dat zijn resten van de prooi die een slang heeft gegeten. Veel slangen eten bijvoorbeeld muizen. In hun poep zitten meestal muizenbotjes en stukjes vacht.
Mamba's (Dendroaspis) zijn een geslacht van slangen uit de familie koraalslangachtigen (Elapidae). Er zijn vier soorten, die voorkomen in tropisch Afrika. Alle soorten hebben een krachtig vergif en zijn ook erg snel, mamba's worden in Afrika als de gevaarlijkste slangen beschouwd.
In Nederland kun je drie inheemse soorten slangen tegenkomen: de adder, de ringslang en de gladde slang.
Voor sommige blijven slangen fascinerend door hun manier van leven. Slangen komen op bijna elk continent voor met uitzondering van Antarctica. Er zijn ongeveer 2700 soorten slangen op de wereld met wervels van 160 tot 435 stuks in hun lichaam.
Vlak na de geboorte zijn jonge adders bijzonder kwetsbaar en worden ze bedreigd door een groot aantal natuurlijke vijanden: zoogdieren (zoals egel, bunzing, vos, das en wild zwijn), vogels (zoals buizerd, reiger, bosuil, ekster en raaf), reptielen (zoals gladde slang) en zelfs amfibieën.
Dit zijn vooral eilanden als Ierland, IJsland en een aantal eilanden in de Grote Oceaan. Ook komen geen slangen voor op het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, op Antarctica en in uiterst noordelijk Europa en Azië en noordelijk Noord-Amerika, dicht bij de Noordpool.
De koningscobra is de grootste gifslang ter wereld: hij kan wel vijf meter lang worden! Ook is hij extreem giftig: één beet is genoeg om een olifant te doden. Niet voor niets is deze slang het lievelingsdier van Freek Vonk.
Slang – 81.410 tot 137.880 doden
De meest giftige slang is waarschijnlijk de zaagschubadder, die zijn naam dankt aan het zagende, raspende geluid dat hij met zijn schubben maakt. Hij komt voor in het Midden-Oosten en Centraal Azië, en behoort tot de 'Big Four': de vier dodelijkste slangen.
Iedereen dacht dat de slang Liophis ornatus was uitgestorven, maar nu hebben wetenschappers op het eilandje Saint Lucia toch nog een paar exemplaren teruggevonden. Maar de aantallen zijn beperkt: er zijn er slechts achttien van. En daarmee is de slang de zeldzaamste slang ter wereld.