Bouwkundige gebreken zijn gebreken die niet met het blote oog zijn waar te nemen, maar die naar buiten komen nadat u het huis al hebt gekocht.
De bouwgebreken die vaak voorkomen zijn houtrot, vochtschade, doorzakkende constructie, ondeugdelijke meterkast, betonrot, asbest, slecht voegwerk en defecte cv-ketels. De eerste paar gebreken zijn vaak zelf wel te herkennen.
Ernstige gebreken
Een gebrek kan zo ernstig zijn, dat normaal gebruik van de woning niet meer mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een rotte dakconstructie of een verzakte fundering. In dat geval is de verkoper aansprakelijk. Ook als hij of zij niet op de hoogte was van het gebrek.
Wat is een verborgen gebrek? Ontdekt u na de overdracht een gebrek aan het door u gekochte huis dat u nog niet had gezien? Bijvoorbeeld lekkage, krimpscheuren of slechte fundamenten? Als de verkoper hierover niets heeft verteld, kan dit een verborgen gebrek zijn waarvoor hij aansprakelijk is.
De verjaringstermijn van een verborgen gebrek is dus vijf jaar. Er is belangrijk om te weten dat men een verborgen gebrek ook kan laten verjaren. Zodra u de vorige eigenaar op de hoogte heeft gesteld van het verborgen gebrek, gaat er een nieuwe verjaringstermijn in. Dit is twee jaar.
Opstijgend vocht dat duidelijk aanwezig en zichtbaar was tijdens een huisbezoek valt dus niet onder een verborgen gebrek. Daarnaast moet het om een 'ernstig' gebrek gaan. Hierdoor kan je de woning niet 'normaal' gebruiken. Het gebrek was reeds aanwezig bij overdracht van de eigendom.
Hoe kan u dit doen? Dit kan u doen aan de hand van foto's, doch de beste en meest geloofwaardige manier om het gebrek aan te tonen is door een deskundige aan te stellen dewelke de zaak zal onderzoeken en omtrent zijn bevindingen een gemotiveerd verslag zal overmaken.
Als verkoper blijf je aansprakelijk voor gebreken gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden. De koper kan die termijn steeds verlengen door de verkoper eraan te herinneren dat hij hem aansprakelijk houdt voor het gebrek.
De ouderdomsclausule is eigenlijk vooral bedoeld voor oude huizen van 50 jaar en ouder. Maar in de praktijk wordt de clausule steeds vaker opgenomen bij huizen van nog geen 15 jaar oud. Dus ook bij de verkoop van een jong(er) huis, kan de ouderdomsclausule handig zijn.
Wat zijn verborgen gebreken? Verborgen gebreken zijn bouwkundige gebreken die je pas na aankoop van een woning ontdekt. Voorbeelden hiervan zijn onder meer water in de kruipruimte, lekkage van het dak, asbest, betonrot, houtworm, kapotte riolering, ongedierte, verslechterde isolatie en onzichtbare scheuren in muren.
Een verborgen gebrek is een gebrek dat je pas na de oplevering van het huis ontdekt. In de meeste gevallen zijn die verborgen gebreken veroorzaakt door achterstallig onderhoud. Het aantal woningen dat met achterstallig onderhoud te koop staat, wordt steeds hoger.
De vaatwasser blijkt na de koop kapot te zijn.
Heeft de koper onderzoek gedaan, maar blijkt er tijdens de eigendomsoverdracht toch sprake te zijn van een gebrek dat een normaal gebruik in de weg staat? Dan kan de verkoper daar in principe op worden aangesproken.
Een verborgen gebrek is een tekortkoming die de verkoper moedwillig niet heeft gemeld en je als koper kunt aantonen. Een eenvoudig voorbeeld is het verstopt zitten van de afvoer van het toilet, waarbij verkoper duidelijk in de NVM-vragenlijst voor verkoop heeft aangegeven dat de riolering goed doorloopt.
Ernstige gebreken definities
bouwrecht: gebreken die de hechtheid van een (bouw)constructie of een wezenlijk onderdeel daarvan in gevaar brengen of aantasten. ...
Wat zijn verborgen gebreken? Verborgen gebreken zijn gebreken die na de levering worden geconstateerd.Voorbeelden hiervan zijn houtrot, boktorren, schimmel of een slechte fundering.
Heeft u een huis gekocht en gaat de cv ketel kapot, dan is de verkoper aansprakelijk voor het verborgen gebrek. Kunt u uw woning niet verwarmen of niet warm douchen, maar is er geen sprake van een garantiebepaling?
Ja, bij een oudere woning is het heel gebruikelijk om een ouderdomsclausule op te nemen in de koopakte.
In principe komen kosten voor het herstel van verborgen gebreken na de eigendomsoverdracht terecht bij de koper. Toch zijn er twee situaties waarin u de verkoper voor deze kosten aansprakelijk kunt stellen. Dat geldt als: Het gebrek zo ernstig is dat u niet normaal in de woning kunt leven.
Soms merkt u na de levering dat iets niet in orde is aan uw koopwoning. Als u dit voor de overdracht niet had kunnen ontdekken, is het een verborgen gebrek. Soms is verkoper 'aansprakelijk' voor het gebrek. Dat betekent dat hij het gebrek moet repareren, of de reparatiekosten moet betalen.
De aansprakelijkheid hangt grotendeels af van de ernst van de lekkage. Een daklekkage zorgt er al gauw voor dat er niet normaal in een huis kan worden gewoond. Net als veel andere verborgen gebreken kan lekkage voor behoorlijk wat (gezondheids)problemen zorgen.
Wat is een ouderdomsclausule? Bij de verkoop van een (oude) woning, kan een ouderdomsclausule opgenomen worden in de koopovereenkomst. Daarin staat dat de koper bekend is met de ouderdom van het huis en dat de gevolgen van verborgen gebreken, die het gevolg zijn van deze ouderdom, voor risico van de koper kunnen komen.
Jij als huurder bent verantwoordelijk voor de kosten als je de lekkage zelf hebt veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je een gat in de muur boort en hierdoor een waterleiding raakt. Ook draai je zelf voor de kosten van een lekkage op als je niet op tijd of geen melding maakt bij de verhuurder van een mogelijke lekkage.
Vochtproblemen zijn vooral te achterhalen wanneer je last hebt van een muffe geur in huis of gaten, scheuren of kieren in de buitenmuur. Verdere kenmerken zijn; schimmel op de muur, loslatend behang of stucwerk, een flinke toename van condensvorming huis en een hoge luchtvochtigheid.
Een ideaal vochtpercentage voor een muur ligt tussen de 5 a 12 procent.
De eerste symptomen van opstijgend vocht zijn behangpapier dat loskomt, plinten die loslaten, verf of pleisterwerk die afbladderen, een muffe geur en schimmelvorming. Merk je één van die zaken op, dan moet je snel actie ondernemen.