Om de ronde vorm te krijgen begin je eerst met een vierkante nagel die recht uit de zijwallen komt, vervolgens rond je met een vijl de vierkante top af.
– Plaats de vijl in een hoek van 45 graden onder de nagel. Dat is de perfecte plek om de natuurlijke vorm van je nagel te volgen en de nagels in de shape te krijgen die jij wil. Als je wat meer van de zijkanten vijlt, ga je richting een ronde vorm. Wie meer bovenop vijlt, zoekt de vierkante vorm op.
Bij de één is het nagelbed (het roze gedeelte van je nagel) langer dan bij de ander, maar hoe langer je nagelbed, hoe langer je nagels lijken. Om je nagelbedden langer te laten lijken kun je je nagelriemen invetten en om de dag met een bokkepootje terugduwen. Zo houd je een gezonde en langere nagelplaat.
Je gebruikt een oude nagelvijl
Oude en half-versleten producten en gereedschappen lijken 'nog wel even mee te kunnen gaan', maar zorgen er juist vaak voor dat je haar, huid of nagels beschadigen. Dit gaat ook zeker op voor een vijl. Die goedkope plastic vijlen kun je beter weggooien.
Je nagel is opgebouwd uit minuscuul dunne nagellaagjes deze laagjes laten dan los van elkaar met als gevolg breekbare nagels die snel scheuren of splijten. Je nagels vijlen is beter mits goed gevijld. Vijl niet zigzaggend over je nagel met de vijl, ook dan beschadig je de nagellaagjes.
Hydrateer, hydrateer, hydrateer
Niet alleen moet je je handen en nagels iedere dag goed hydrateren met een fijne, rijke handcrème, ook het drinken van genoeg water is heel belangrijk, dus zo'n twee liter per dag. Hydratatie maakt je nagels sterker, waardoor ze minder snel afbreken en dus beter kunnen groeien.
Nagels groeien gemiddeld zo'n 0,1 millimeter per dag (dat is 1 centimeter per 100 dagen). Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren!
De nagel van je wijsvinger groeit dus sneller dan die van je pink. Maar je duimnagel groeit het langzaamst – aan je duim ontbreekt ook een kootje. Je tenen zijn korter dan je vingers en die nagels groeien circa drie keer zo langzaam. Verder groeien je nagels sneller aan de hand waar je het meeste mee doet.
KLEUREN Over het algemeen is het zo dat donkere kleuren een oppervlak kleiner doen lijken en lichte kleuren groter en dus langer. Kies voor een nude kleur. Hoe dichter je lak lijkt op je huidskleur, hoe langer je nagels lijken. Als je toch wat contrast wilt, kies dan voor een tint die net iets lichter is dan je huid.
Alle kleuren staan goed op korte nagels
Maffe kleuren zoals wit, geel en turkoois zijn voorbeelden van kleuren die je goed op korte nagels kan dragen. Ook donkere kleuren staan vaak ontzettend goed op korte nagels, maar zorg er wel voor dat je ze netjes lakt.
Die stoppels waren op het moment van sterven vaak nog niet zichtbaar. Hetzelfde geldt voor nagels: die lijken na iemands dood langer dan voor iemands overlijden. De conclusie is dan snel getrokken: na je dood doen je haren en nagels alsof er niets aan de hand is en groeien ze gewoon nog even verder.
Het beste is om nagellak zo veel mogelijk te vermijden. Gekleurde nagellak zorgt er ook nog eens voor dat je nagels geel worden en dat wil je helemaal niet hebben! Doorzichtige nagellak is daarom het beste om te dragen, tenzij je dus gezonde nagellak gebruikt.
Gebruik altijd een vijl met een fijne structuur, deze sluit de drie nagelplaten waar een nagel uit bestaat goed af waardoor splijten wordt voorkomen. Een grove vijl veroorzaakt haakjes. Vijl nagels minstens 2 keer per week om de drie nagelplaten weer goed af te sluiten.
Kartonnen vijl
Een kartonnen nagelvijl is een vriendelijke vijl voor de nagel. Kartonnen vijlen zijn er met verschillende korrels, ook wel grit genoemd. Hoe lager het nummer, des te grover de korrel en des te meer je dus van je nagel afvijlt. Kartonnen vijlen zijn makkelijk in gebruik en vormen de nagel goed.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Nagels ademen namelijk nooit. Niet voor niets groeien nagels van binnenuit: ze worden gevoed vanuit de bloedsomloop. Er is dus geen reden om te vrezen voor 'verstikkende' kunstnagels!
Als je verticale ribbels in je nagels krijgt op latere leeftijd is dat vaak te wijten aan ouderdom. Je kunt het vergelijken met het krijgen van rimpels: ook deze ribbels vallen pas op als je wat ouder begint te worden.
De aanwezigheid van een zwarte lijn kan wijzen op een onderliggende moedervlek. Blauwe verkleuring is meestal te wijten aan bloedophoping na een trauma. Witte vlekken of lijnen kunnen het gevolg zijn van een ontwikkelingsstoornis van de nagel, een trauma of infectie.
Hydrateer je nagels
Een hydraterende balsem of olie (zoals bijvoorbeeld argan- of castorolie) voedt en versterkt ze, maar verbetert ook je bloedsomloop. Dat laatste zorgt voor extra snelle groei.
Zo kies je de juiste lengte nagels
De regel is simpel: de nagel moet drie keer zo lang zijn als de dikte van het materiaal dat je wilt bevestigen. Voorbeeld: als het materiaal 15 mm dik is, moet de nagel 45 mm lang zijn. Kies een nageltacker die geschikt is voor de nagellengte die je nodig hebt.
Het belangrijkste knipadvies is: knip de nagels nooit te kort. Hierdoor voorkomt u dat uw nagelwand ontstoken raakt en eventueel inscheuren van de nagels. Voor het knippen van de nagels kunt u een nagelschaartje of nagelknipper gebruiken. Knip de nagels bij voorkeur nadat u uit bad of uit de douche komt.
Vooral met een heel scherpe schaar kun je je nagels optimaal inkorten. Nagelschaartjes van hoge kwaliteit zijn gemaakt van roestvrij staal. Om ervoor te zorgen dat de nagelschaar zich bij het inkorten aan de vorm van je nagels aanpast, moet je ook naar gebogen bladen zoeken.