In het algemeen geldt dat lagere temperaturen van rond de 12 à 17C goed worden verdragen, mits men slaapt op en onder aangepast bedtextiel en op een matras dat past bij het transpiratiepatroon van de persoon. Maar uiteindelijk bepaalt de persoonlijke voorkeur van de slaper hoe warm of hoe koud de kamer moet zijn.
Om goed te kunnen slapen, moet het lichaam een temperatuur hebben rond de 36 à 37 °C. De ideale slaapkamertemperatuur schommelt rond de 18 °C. Dit kan licht verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben het graag iets warmer, anderen liever iets frisser.
Minimale temperatuur in huis
Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond. Als u de temperatuur in uw woon-, bad- of slaapkamer té laag zet, dan kunt u last krijgen van vochtproblemen in huis. Vocht kan astma- of reumaklachten veroorzaken of verergeren.
Het verminderd de kans op stofwisselingsziekten
Door te slapen in een koude kamer kan de kans op diabetes verlagen. Daarnaast verbrand je meer calorieën in een koude ruimte en blijf je fitter.
Warm van tevoren alvast uw bed op met een elektrische deken of warme kruik. Het is niet fijn om in een koud bed te stappen dat nog moet worden opgewarmd door uw lichaamstemperatuur. Met een elektrische deken of kruik stapt u 's avonds in een lekker warm bed en koelt uw lichaam niet af.
Lage temperatuur
Aan de andere kant mag de temperatuur niet te laag zijn; beneden 12 graden gaan problemen optreden: ofwel men gaat in bed verder dan gewenst afkoelen, ofwel het dekbed wordt zo zwaar dat het oncomfortabel wordt. In beide gevallen neemt de kwaliteit van de slaap af.
Wanneer is het echt te warm of koud om goed te kunnen slapen? De ideale slaaptemperatuur bij volwassenen ligt dus tussen de 15 en 19 graden.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn.
Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt natuurlijk niet als je dekbed te dik is of als de slaapkamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.
Bij een te koude slaapkamer kan je moeilijker inslapen. Dit komt doordat je, als je het koud hebt, lastiger kunt ontspannen. Zorg dus voor de ideale temperatuur voor zowel je slaapkamer als onder je dekbed of laken.
Als de lichaamstemperatuur onder de 32 °C zakt, wordt de situatie kritiek. Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14 °C werd overleefd. Onderkoeling kan ook levensreddend zijn.
Het kost je niets extra's, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd de deuren in huis dicht en zet de verwarming als je thuis bent op maximaal 19 graden. 's Nachts kan de thermostaat op 15 graden.
Wij verliezen circa 1,5 graad in een nacht als het buiten circa 5 graden is. Bijzonder is wel dat er bij lagere temperaturen niet noemenswaardig grotere verliezen zijn, tenzij het hard waait. Dan koelt het huis wel fors meer af.
Minder koolstofdioxide
Slapen met het raam open is óók in de winter aan te raden. Maar let op: zet je raam niet verder open dan op een kiertje, want anders bestaat de kans dat je het te koud krijgt.
In een warmere kamer duurt het langer voor je lichaamstemperatuur daalt en kun je moeite hebben met inslapen, onrustiger slapen of sneller wakker worden. De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de 16 en 18 ° C, maar dat kan van persoon tot persoon verschillen.
Zorg voor de juiste temperatuur op de babykamer
De ideale temperatuur van de babykamer ligt de eerste weken rond de 20 graden. Is je baby al een paar weken oud, dan is een temperatuur tussen de 16 en 19 graden ideaal. Afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd kan het in de winter kouder worden op de babykamer.
Een koude neus heb je niet enkel als de temperaturen dalen, maar soms ook als je in een warme omgeving zit. Volgens wetenschappers van de University of Nottingham is het geen ongewoon fenomeen. Meer zelfs, het is een normale reactie van het lichaam op stress.
Een temperatuur tussen 18 en 21 graden Celsius wordt over het algemeen als comfortabel en gezond beschouwd.
Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk om de verwarming niet té laag te zetten. Zo adviseert de Vereniging Eigen Huis om de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden in te stellen, omdat het anders te vochtig kan worden in huis.
Ook melatonine, het slaaphormoon, is meer in je lichaam aanwezig bij een lagere temperatuur.Bovendien koelt je lichaam sneller af op een natuurlijke manier in een koude kamer. Hierdoor val je sneller in slaap dan in een warme kamer.
Het menselijk lichaam blijft in balans bij een temperatuur van ongeveer 37 graden. Daalt deze temperatuur meer dan een halve graad, dan kunnen lichaamsfuncties verstoord raken. In dit artikel leest u hoe u als werkgever een (te) koude werkplek voor uw medewerkers kunt voorkomen.
Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, stook je stabiel op lagere temperaturen. Het duurt dan langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Zet je verwarming in dat geval 's nachts dus maximaal 2 graden lager(bron:MilieuCentraal).
15 graden is een prima temperatuur om in te slapen. Zet de thermostaat daarom 's nachts omlaag. U bespaart dan gemiddeld € 80,- per jaar. Als u de temperatuur al een uurtje voordat u gaat slapen op 15 graden zet, komt daar nog eens een besparing van gemiddeld € 20,- per jaar bovenop.
In de helft van de huishoudens staat de thermostaat op 21°. Als je de verwarming 1 graadje lager afstelt, scheelt dat al gauw 50 euro per jaar. 1 Graad warmer stoken betekent gemiddeld 7% meer kosten voor verwarming.
Sporen zijn zeer kleine deeltjes (diameter 1-10 µm) die vaak gemakkelijk door de lucht worden meegenomen en zodoende zorgen voor verspreiding van de schimmel. Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal.