De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja.heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
In de moderne frikandel in Europa vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40%), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog paardenvlees toe. De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees.
Een frikandel wordt gemaakt van kippenvlees, varkensvlees en in inderdaad heel soms een klein beetje paardenvlees. Voor het grootste deel bestaat de frikandel uit kippen separatorvlees. Kippen separatorvlees zijn de restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de grotere delen van de kip afgesneden zijn.
Het makkelijke antwoord op de vraag 'wat zit er in een frikandel? ' luidt: separatorvlees. Dat zijn resten vlees die aan de botten van karkassen blijven zitten nadat de uitbeners hun werk hebben gedaan.
van Vanreusel: mechanisch ontbeend kippenvlees 43,8 %, varkensspek 17 %, paardenvlees 8 %. Een aandeel van 68,8 % vlees. Het is dus een fabeltje dat er geen vlees in een frikandel zit.
Om wat voor producten gaat het? In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.
Later gaf Beckers toe alleen bij de magnetronfrikandellen paardenvlees te gebruiken. Mora stelt paardenvlees te gebruiken vanwege de smaak.
Gefrituurd bevat een kroket gemiddeld 21 meer calorieën dan een frikandel. Dit komt omdat de kroket meer vet opneemt tijdens het frituren. Kleine side note: we weten allemaal dat een frikandel met saus – welke dan ook – een stuk lekkerder is, waar de kroket slechts met een laagje mosterd een hemels niveau bereikt.
Vlees met separatorvlees
Separatorvlees zit in veel soorten vleesproducten. Denk aan knak-, rook- en braadworsten. Maar ook frikandellen en andere producten uit de vriezer zoals hamburgers en kipnuggets.
Zoals iedereen weet is de frikandel een typisch Hollandse snack. In Duitsland bestaat dan wel de frikadelle, maar dat is toch echt meer een platgeslagen gehaktbal. Tegenwoordig zijn op veel toeristische locaties in het buitenland, zoals Spanje, frikandellen te vinden.
Een frikandel is in de basisvorm een gefrituurde worst .
Maar vergis u niet, het is niet zomaar een gefrituurde worst; een frikandel is een lange, velloze gefrituurde worst die voornamelijk bestaat uit rundvlees, varkensvlees en kip.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja. heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Uit een steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in 2013 bleek dat het separatorvlees, voordat het in producten verwerkt is, al vaak te veel ziekmakende bacteriën bevat. Bovendien werd bij 80% van de inspecties separatorvlees niet (goed) vermeld op de etiketten van voedingswaren.
De winnaar als het gaat gezondste snack van de snackbar, is de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
Frikandellen zijn bewerkte vleesproducten die veel verzadigde vetten en zout bevatten. Allemaal dingen die slecht zijn voor de gezondheid. Het Voedingscentrum vindt frikandellen dan ook niet passen in een gezonde leefstijl en adviseert daarom ze te mijden.
De snack met de minste calorieën is de hamburger: 253 kcal. Bij McDonald's zijn vijf salades te koop. De salade met kip bevat in vergelijking met de andere fastfoodrestaurants het kleinst aantal calorieën per portie: 137.
De loempia komt als gezondste snack uit de test.
De frikandel wordt in 1954 uitgevonden door slager Gerrit de Vries uit Dordrecht. In dat jaar verandert de wetgeving rond de gehaktbal, waardoor zijn eigen gehaktbal niet meer aan de eisen voldoet. Op aanraden van een Duitse klant verandert hij zijn bal daarom in een staaf en geeft er de naam frikadel aan.
In de VS bevat het varkensvlees (50%), rundvlees (35%) en niet-mechanisch gescheiden kip (15%). Sommige fabrikanten voegen er ook een beetje paardenvlees aan toe. Er bestaat een halalversie die alleen kip en rundvlees bevat. Andere ingrediënten zijn broodkruimels, verdikkingsmiddel, kruiden en specerijen, ui en smaakversterkers.
Producten. Jong paardenvlees is zeer mals waardoor het grootste deel van de achtervoet kan worden gegeten als biefstuk. Andere delen worden onder andere verwerkt in vleeskroketten, frikandellen, en hamburgers. Paardenvet (manenvet) werd ook gebruikt voor het bakken van frieten.
Het paardenvlees komt terecht in snacks van de merken Oké, De Vries, Ad van Geloven en Beckers die worden verkocht bij de groothandels, zegt Lesley Moffat van Eyes on Animals.
In veel frikadellen, kroketten en hamburgers is echter paardenvlees verwerkt. Dat is niet alleen algemeen bekend, maar nu ook wetenschappelijk bewezen: in opdracht van Wakker Dier onderzochten studenten van de Wageningen Universiteit 286 snacks. In 32 procent daarvan bleek paardenvlees te zitten.
Het vlees van afgedankte Ierse en Britse racepaarden komt illegaal in Nederlandse bitterballen en kroketten terecht. Dat vlees mogen mensen niet eten, omdat racepaarden tijdens hun carrière mogelijk medicatie hebben gehad om blessures te behandelen.