Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om zeep of schoonmaakmiddel te gebruiken.
Je kunt het er niet even met wat water afspoelen. Houkema: "De stoffen dringen door tot in het product." Wel krijg je meer binnen door fruit mét schil te eten (bijvoorbeeld aardbeien en druiven) dan fruit zonder schil (bijvoorbeeld mandarijnen of sinaasappels). "In de schil zitten de meeste bestrijdingsmiddelen."
Ja, je moet ze altijd wassen. Druiven worden blootgesteld aan agressieve bestrijdingsmiddelen. In het algemeen moet je fruit/groenten altijd afspoelen voordat je ze eet.
De meest effectieve manier om pesticiden te verwijderen van fruit en groenten? Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).
Schimmels en bacteriën
Je kunt er ook voor kiezen om geen baking soda, maar azijn bij het water te doen. Daardoor blijven je groente en fruit iets langer goed en verwijder je tegelijkertijd bacteriën en schimmels.
“Het wassen van groenten en fruit kan 99 procent van de ziekteverwekkers verwijderen. Je verwijderd zo bijna alle sporen van Salmonella of het norovirus”, laat Sanja Ilic, assistent-professor van voedselveiligheid aan de Ohio State University, weten aan SELF.
Voedselmythe: je moet groentes wassen om bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Appels, peren of een pruim: die houd je even onder de kraan voor je er je tanden in zet. Even de bestrijdingsmiddelen eraf spoelen.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Grauwe schimmel is een ernstige druivenziekte die wordt veroorzaakt door de bekende schimmel Botrytis cinerea. De ziekte treft vooral rijpe druiven vlak voor de oogst. We zien vooral een bruine vlek op de druiven die geleidelijk de hele vrucht bedekt.
Het is niet nodig om zeep of schoonmaakmiddel te gebruiken. Ze worden dan niet extra schoon. Soms kunnen er op groente en fruit ook bacteriën en virussen zitten, zoals E. coli, salmonella en listeria.
Uit analyse van de NVWA-meetgegevens van 2020 blijkt dat de meest zwaar vervuilde fruitproducten rozijnen (gemiddeld 11,3 bestrijdingsmiddelen) en nectarines (6,8) zijn. Op gepaste afstand volgen aardbeien (6,3) en druiven (6,0).
Pesticiden, oftewel gif, op fruit is niet echt gezond. Maar ondanks dat neemt het gifgebruik van boeren toe en niet zo'n beetje ook. En dat terwijl de Europese Commissie (EC) verkondigt dat boeren minder gaan spuiten. Pesticiden worden in verband gebracht met veel ernstige ziekten.
Volgens een onderzoek van de University of California, Riverside, is driedubbel in ijswater gewassen sla leuk en aardig, maar heb je alsnog kans op voedselvergiftiging. Het vuil schijnt zich namelijk goed te kunnen verschuilen in hoekjes van bladgroente.
"Dirty Dozen" 2017
Aardbeien staan net als vorig jaar op de eerste plaats van gewassen waar de meeste (restanten van) bestrijdingsmiddelen teruggevonden zijn. In dalende lijn gevolgd door spinazie, nectarines, appels, perziken, peren, kersen, druiven, selder, tomaten, paprika's en aardappelen.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
De meeste bacteriën zitten op buitenkant
Je kunt het beste eerst de buitenste bladeren weghalen, bijvoorbeeld bij een krop ijsbergsla of andijvie. Op de buitenkant bevinden zich namelijk de meeste bacteriën en parasieten. Ook kunnen in de supermarkt andere mensen de groente aangeraakt hebben.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Door fruit te wassen kun je eventuele bestrijdingsmiddelen op de schil er meestal niet afhalen. Sommige middelen lossen niet op in water of kunnen bijvoorbeeld door de schil trekken. Wel verwijder je door fruit te wassen vuil, stof en mogelijke ziekteverwekkers van de schil.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Was appels met water: Wassen met water blijkt afdoende om tenminste 80 procent van de pesticiden te verwijderen. Daarbij is het ook belangrijk om de groenten en het fruit een beetje te wrijven tijdens het wassen, want juist door die wrijving worden de pesticiden beter weggespoeld.
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer 'giftiger' zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van een nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.