Waarom zijn tuinbonen goed voor je gezondheid:Tuinbonen bevatten ruime hoeveelheden folaat (vitamine B11), vitamine C en vezels. Folaat is in je lichaam onder andere betrokken bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Ook speelt folaat een belangrijke rol bij de groei van een ongeboren baby.
Nadat vatbare personen de bonen eten, kunnen symptomen optreden binnen 5-24 uur. De symptomen omvatten hoofdpijn, braken, misselijkheid, geeuwen, maagpijn en een verhoogde temperatuur. De symptomen kunnen op natuurlijke wijze verdwijnen of, in ernstige gevallen, leiden tot hemolytische anemie, gevolgd door hemoglobinurie.
Tuinbonen blijven mooi blank als aan het kookwater een scheut melk is toegevoegd. Je kunt de bonen eventueel na het koken nogmaals doppen door het stugge velletje te verwijderen. Zo krijg je mooie groene boontjes.
Tuinbonen worden beschouwd als zeer waardevol voedsel vanwege hun hoge eiwitgehalte. In 100 g geroosterde tuinbonen vind je bijna 20 g eiwit, vergelijkbaar met dat van vlees. Ze bevatten ook complexe koolhydraten en zijn een waardevolle bron van essentiële onverzadigde vetzuren.
Bonen en peulvruchten bevatten relatief veel koolhydraten. Maar wel de goede; vezels! Ook tuinbonen zijn vezelrijk. Vezels zorgen voor een voldaan gevoel na de maaltijd.
Vitamine C heeft je in je lichaam een functie als antioxidant en is van belang voor de normale structuur van je bindweefsels. Bovendien helpen zowel vitamine C als folaat je weerstand goed te houden. Ook vitamine K en het mineraal kalium zijn goed vertegenwoordigd in de tuinboon.
Tuinbonen zijn een bron van eiwitten en koolhydraten , maar bevatten weinig vet. Hierdoor zijn ze een ideale keuze voor vegetarische en vetarme recepten. Ze zijn ook een bron van vezels, vitamine C, foliumzuur, pantotheenzuur, vitamine A en niacine.
Helpt bij gewichtsverlies. Naast dat ze vol zitten met nutritionele goedheid, hebben tuinbonen ook verzadigende eigenschappen, vanwege de hoge hoeveelheid voedingsvezels . Dit betekent dat ze je langer een vol gevoel geven - waardoor je trek wordt ingeperkt en je calorie-inname wordt verminderd.
Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten bevatten namelijk net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1. Bepaalde essentiële aminozuren komen in plantaardige producten minder of in een andere verhouding voor dan in dierlijke producten.
Bonen zijn een superfood voor diabetes, wat betekent dat ze goed zijn voor uw gezondheid en dat ze diabetesspecifieke voordelen hebben . Ze zijn een ingrediënt met een lage glycemische index en bevatten veel eiwitten en vezels. De American Diabetes Association adviseert mensen met diabetes om gedroogde bonen of natriumvrije bonen uit blik toe te voegen aan verschillende maaltijden per week.
Hoewel melk al een goede bron van proteïne is, kan het consumeren ervan met andere eiwitrijke voedingsmiddelen zoals eieren, vlees of bonen uw spijsverteringsstelsel overbelasten . De combinatie van meerdere eiwitbronnen kan moeilijk te verteren zijn en kan leiden tot spijsverteringsproblemen.
Tuinbonen met schil
Wanneer de tuinbonen niet al te groot zijn, kunt u ze ook met schil en al eten.
Even een klusje natuurlijk, maar je eigen boontjes doppen heeft z'n charme, en is ook leuk om te doen met kinderen. Neem 500 tot 750 gram per persoon aan ruw gewicht, en trommel evt. enige gezinsleden op om te helpen. In de forse viltachtige peul zitten meestal 4-5 zaden, dat zijn de eetbare tuinboontjes.
Peulvruchten en bonen veroorzaken vaak een opgeblazen gevoel en gasvorming . Dit is normaal en gebeurt vanwege de manier waarop uw lichaam ze verteert. Deze spijsverteringsproblemen kunnen oncomfortabel zijn. Om een opgeblazen gevoel te voorkomen, kunt u proberen om tuinbonen geleidelijk aan uw dieet toe te voegen in plaats van er in één keer veel van te eten.
Wanneer een persoon met G6PD-deficiëntie favabonen eet, kan een aandoening die bekend staat als "favisme" worden getriggerd door de aanwezigheid van natuurlijk voorkomende verbindingen vicine en convicine in de bonen. Deze verbindingen zijn relatief hittebestendig en worden niet verwijderd door koken.
Tuinbonen bevatten 0,5% L-DOPA (0,07% wanneer gedroogd) [1]. Het was Vicia faba waaruit L-DOPA voor het eerst werd geïsoleerd door Guggenheim in 1913, terwijl de ontdekking van het enzym DOPA-decarboxylase door Holtz in 1938 onthulde dat L-DOPA de voorloper is van dopamine [36].
Bonen krijgen vaak een slechte naam, maar afgezien van af en toe een gas, behoren ze tot de gezondste voedingsmiddelen die je kunt eten . "Bonen vallen in een unieke categorie omdat ze een bron van eiwitten zijn, maar ze zijn ook complexe koolhydraten", zegt Mopelola Adeyemo, MD, een klinisch voedingsdeskundige bij UCLA Health.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Rijk aan vezels
Met ongeveer 9 gram vezels per kop zijn tuinbonen niet alleen geweldig voor je spijsverteringsstelsel, maar kunnen ze ook een vol gevoel geven met minder calorieën, wat helpt bij gewichtsverlies. Er zijn ook onderzoeken die suggereren dat de in water oplosbare vezels in tuinbonen kunnen helpen om cholesterol te verlagen als onderdeel van een gezonde levensstijl.
Hoeveel ongedopte tuinbonen heb je nodig per persoon? 500 gram peulen geeft ongeveer 150 gram tuinbonen.Als je ze dubbel-dopt (dat wil zeggen ook nog van z'n vliesje ontdoet) geeft het ongeveer 125 gram tuinbonen per persoon.
Onderzoek heeft aangetoond dat bioactieve peptiden afkomstig van tuinbonen een belangrijke rol kunnen spelen bij het ondersteunen van de gezondheid van spieren . Deze peptiden kunnen de synthese van spiereiwitten stimuleren, wat essentieel is voor spiergroei en -herstel na training.
Een reden voor deze impopulariteit is het feit dat het eten van tuinbonen een ziekte genaamd favisme kan veroorzaken bij een klein aantal kwetsbare mensen in mediterrane landen en het Midden-Oosten . Deze personen kunnen een bloedziekte ontwikkelen die bekend staat als hemolytische anemie.
Broad Beans on Toast (Protein packed breakfast) is een recept dat je moet proberen. Ze zijn ook een goede brunch en de broad bean pasta kan gebruikt worden met crostini's. Ik heb dit recept veganistisch gemaakt, maar je kunt er ook wat knapperige parmaham aan toevoegen en er lekkere canapés van maken.