Paniekaanval uit het niets? Een paniekaanval kan zomaar uit het niets komen en is een zeer intense schrikreactie die vaak gepaard gaat met heftige emoties en lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen en benauwdheid.
Een paniekaanval komt door angst die steeds erger wordt. Bijvoorbeeld: Je schrikt heel erg door een gevaarlijke situatie. Daardoor weet je niet meer wat je moet doen.
Hoewel er veel verschillende oorzaken voor een angstaanval zijn, is het zo dat uw lichaam bij stress of angst stresshormonen aanmaakt, zoals adrenaline en cortisol. Dit kan bij sommige mensen een verhoogde hartslag teweegbrengen of zelfs een paniekaanval. Een veelvoorkomende oorzaak van een angstaanval is stress.
Stress kan paniek veroorzaken
Als je veel stress hebt, kun je daardoor paniekaanvallen krijgen. Je lichaam staat continu op scherp, waardoor je makkelijker in paniek raakt.
Angstaanvallen zijn vergelijkbaar, maar de angstgevoelens ontstaan geleidelijk en zijn minder intens dan bij een paniekaanval. Mensen die regelmatig paniekaanvallen of angstaanvallen ervaren, kunnen hierdoor beperkt worden in hun dagelijks leven en hebben mogelijk professionele hulp nodig om hiermee om te gaan.
Bij een paniekstoornis heb je na de eerste paniekaanval ten minste nog één onverwachte aanval gehad. Bij sommigen komt het elke dag voor, maar het kan ook zijn dat er dagen of weken tussen de aanvallen zit.
Wat raad je lotgenoten aan te doen tijdens een paniekaanval? 'Goed ademen is sowieso nummer één. Het kan helpen gewoon te praten of je handen op je buik te leggen en op je ademhaling te letten. Ook bewegen kan ervoor zorgen dat je ademhaling weer stabiliseert.
Wat zijn de symptomen ná een paniekaanval? Na een paniekaanval voelen mensen zich moe en uitgeput, zoals na een zware training. Het is dan ook verstandig om daarna goed uit te rusten.
Recent onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden herstelt.39% van de mensen is in een jaar nog niet hersteld en 30% is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld.
Krijg je een paniekaanval? De angst wordt dan meestal vanzelf minder na 60 tot 90 minuten. Als je dat weet, durf je misschien toch de dingen te doen die je eng vindt. Probeer te blijven werken.
Een paniekaanval kan plotseling opkomen. Als het vaker voorkomt, voelt u het waarschijnlijk al aankomen.
hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven. benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst. tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten. droge mond, misselijkheid, maagpijn, braken of diarree.
Behandeling van een gegeneraliseerde angststoornis. GAS gaat meestal niet vanzelf over, maar door een behandeling worden je klachten veel minder erg. De behandeling bestaat uit medicijnen, cognitieve gedragstherapie of een combinatie van beide.
Uw hart gaat sneller kloppen, u gaat sneller en oppervlakkiger ademen en krijgt een licht gevoel in uw hoofd. Deze klachten worden tijdens een paniekaanval vaak verkeerd begrepen. Hierdoor raakt u in paniek, neemt de angst nog verder toe en verliest u de controle over uw angst.
Het aantal paniekaanvallen is heel wisselend. Dit kan gemiddeld één keer per week zijn, maar ook veel meer. Soms worden periodes met veel aanvallen (bijvoorbeeld één keer per dag) afgewisseld met periodes met weinig tot geen aanvallen.
Een paniekaanval kan wel eens voorkomen. Er is echter pas sprake van een stoornis als de aanvallen regelmatig terugkeren. Veel mensen met een paniekstoornis gaan uit angst voor een volgende aanval bepaalde situaties vermijden (anticipatieangst) en sommigen ontwikkelen daarbij agorafobie (straatvrees).
Het betekent niet dat u een hartaanval krijgt of dat u gek wordt. Flauwvallen is praktisch onmogelijk omdat daarvoor een bloeddrukverlaging vereist is en niet een bloeddrukstijging, zoals een paniekaanval.
Voorbeelden zijn fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.Benzodiazepinen werken rustgevend, spierontspannend en verminderen angstgevoelens. Hierdoor vermindert een paniekaanval. Voorbeelden zijn alprazolam, clonazepam, diazepam en lorazepam.
Benader diegene niet met bezorgdheid maar met sympathie, dat werkt het meest effectief. Een paniekaanval kan ook voor de omgeving heel beangstigend zijn, weet dat het weer overgaat. Paniek om iemands paniek helpt niet. Wees daarom sympathiek in plaats van bezorgd.
Alhoewel paniekaanvallen uit het niks lijken te komen is de theorie dat mensen vooral schrikken van wat er in hun lichaam aan (plotselinge) lichamelijke signalen gebeurt. Vaak ontstaan heftige fysieke spanningssignalen juist in rust, wat het nog moeilijker te plaatsen en dus enger maakt.
Stress is een trigger die angst of paniek verergert of veroorzaakt. Dit duurt vaak tijdelijk, maar van belang is wel dat stress zo veel mogelijk wordt vermeden en dat u goed leert omgaan met stressvolle situaties.
Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen.