Katoen-droog: algemeen programma voor het drogen van het wasgoed. Synthetisch-droog: een droogprogramma op een lage temperatuur voor zeer tere stoffen. Kast-droog: de was wordt gedroogd op basis van de detectie van het aantal wasgoed en het gewicht dat in de trommel zit.
Synthetische en delicate kleding
Om ze toch in de trommel te drogen, kies je een specifiek programma voor zijde of wol. Als je droger deze niet heeft, gebruik je ook voor deze kleding het synthetische droogprogramma. Hiermee droog je op een lage temperatuur, waardoor je kleding beter beschermd is.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen. De 40 ⁰C was mag meestal maar voor een deel in de droger en de was op 30 ⁰C met wol, zijde en synthetische stoffen vaak helemaal niet.
Extra droog is voor dikker wasgoed. Bij strijkdroog is het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk strijkt. Katoen kastdroog is het 'standaard' programma dat je het vaakst zult gebruiken. Voor beddengoed is de stand 'extra droog' of 'kastdroog extra' geschikt.
Droogtegraad kiezen
Strijkdroog: vlak voor het strijken. Kastdroog: voor veelgebruikte kleding. Kastdroog plus: écht droog wasgoed. Extra droog: voor dikke stoffen.
Tijdprogr. koud Tijdprogramma voor alle textiel behalve wol en zijde. U kunt de programmaduur met de toets voor de Klaar in-tijd aanpassen.
Katoen kan in de droger, maar houd wel rekening met de temperatuur. Wil je krimp voorkomen? Zet de droger dan maximaal op 40 tot 60 graden. Hogere temperaturen leiden tot meer krimp.
Wat betekent kastdroog nu precies? Vanaf nu weet je het: Kastdroog betekent dat je was droog genoeg is om direct opgeborgen te worden in je kast, maar…de was is nog niet helemaal kurkdroog, dus het is slim om je was niet te lang in de kast te laten liggen.
Met het handige accessoire voor Delicaat Drogen van Whirlpool kunt u de meest delicate kleding zoals wol en zijde op een zachte en veilige manier drogen. U hangt uw delicate kleding op het externe droogrek.
Wanneer een verkeerd droog programma gekozen wordt, kan de kleding krimpen in de droger. Wanneer er kleding in de droger gedroogd wordt, wat niet geschikt is voor drogen in een droger, dan kan de kleding krimpen.
Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden. Varianten zoals Modal en Lyocell (Tencel) hebben daar minder last van en kun je op maximaal 40 graden wassen.
Voor het drogen van je dekbed heb je eigenlijk wel een wasdroger nodig. Stel de droger in op een lang droogprogramma en op een lage temperatuur, dus hooguit op 30 graden. Ook bij het drogen komen die tennisballen weer van pas. Dankzij de tennisballen in de wasdroger is je dekbed net wat sneller droog.
Handdoeken. Zit er geen apart droogprogramma voor handdoeken op je wasdroger en wil je weten welk droogprogramma voor handdoeken geschikt is? Kies dan altijd voor het katoenprogramma op de stand extra droog. Zo weet je zeker dat jouw handdoeken lekker fluffy en droog uit de wasdroger komen.
Een normaal droogprogramma duurt ongeveer 90 minuten bij gebruik van een condensdroger of luchtafvoerdroger. Bij warmtepompdrogers duurt het iets langer voor je wasgoed droog is omdat deze gebruikmaken van een lagere droogtemperatuur.
Was op 60 graden met een mild wasmiddel zoals Neutral en volg de aanwijzingen op de verpakking. Droog in de droogtrommel voor extra schone en zachte handdoeken. Was handdoeken apart van andere kleding om deze niet te beschadigen. Check altijd het label voor wasinstructies.
Vrijwel alle wasautomaten hebben een programma voor katoen (20 tot 95°C), synthetisch (40°C) fijne was (30°C), wolwas (30- 40°C) en extra spoelen of extra water. De machine doet in dat geval een extra spoelgang om grof vuil of restjes wasmiddel te verwijderen.
Het fijne was of wol-programma is voor delicate stoffen zoals wol, zijde of viscose. Het wast op een lage temperatuur (30 graden) en centrifugeert minder hard. Als je echt zuinig op je wollen kleding bent, kun je er ook voor kiezen om de kleding voorzichtig met de hand te wassen, zonder hard te wrijven of te wringen.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Schoon filter en condensor
De condensor van je wasdroger onttrekt vocht uit de warme vochtige lucht. Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd.
Voordrogen: Je kunt je jeans in de droger drogen op een lage temperatuur gedurende maximaal een half uur laten draaien. Schud ze daarna kort uit en ze drogen veel sneller aan de lucht.
Moet het snel gaan en wil je toch de droger gebruiken? Kies dan voor de laagste stand. Hoe minder warm, hoe minder kans op krimpen. Haal je was uit de droogkast als hij nog licht vochtig is en laat 'm verder aan de lucht drogen.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
Katoenen shirts en broeken drogen
Ook katoenen shirts en broeken kun je veilig drogen met het katoenprogramma. Katoen is beter bestand tegen een wat hogere temperatuur dan andere soorten kleding, waardoor je het veilig kunt drogen in de droger.