Ontdek de veelzijdige en wereldwijd geliefde Spaanse peper, ook wel bekend als de 'gewone' chilipeper, Lombok of Cayenne. Peper rood/groen/geel is een verzamelnaam voor de bekende langwerpige chilipepers en deze wordt wereldwijd in zowat alle keukens gebruikt.
Tussen cayennepeper gemalen, Spaanse peper en rode peper bestaat dus eigenlijk geen verschil. Desondanks wordt vaak gedacht dat het zeer verschillende soorten betreffen. Waar cayennepeper gemalen wel een groot verschil mee vertoont, is met paprikapoeder. Paprikapoeder betreft namelijk gemalen paprika.
Cayennepepers zijn zeer pittig, met een Scoville-waarde van 30.000-50.000. Qua pittigheid kun je Cayennepeper vervangen door Tabascopeper!
Cayennepeper is puur gemalen Spaanse peper en heeft een intense pittigheid. Chilipoeder daarentegen is een mengsel van verschillende kruiden, zoals paprikapoeder, cayennepeper, en knoflookpoeder, en is daardoor minder scherp.
De meest bekende is de rode peper, ook wel de Spaanse peper genoemd. Het lijkt een beetje op een uitgerekte paprika. De pittigheid kan variëren, maar ligt ergens tussen de 5.000 en 15.000 punten op de schaal van Scoville. Rode pepers worden gebruikt bij bijvoorbeeld pittige marinades, salades en wokgerechten.
Capsaïcine is de stof de cayennepeper zijn pittigheid geeft.
Voor recepten waarbij je maar een snufje of een klein deel van een theelepel gebruikt, zijn een paar scheutjes rode pepersaus (zoals Tabasco) een prima vervanger voor gemalen cayennepeper. Je kunt ook gedroogde rode pepervlokken gebruiken, die grover zijn en milder kunnen zijn.
Je hebt ongeveer 28 gram verse cayennepeper of één gram gedroogde cayennepeper per dag nodig om te profiteren van de gezondheidsvoordelen. Ga dit aantal ook niet opschalen. Teveel van cayennepeper kan namelijk leiden tot irritatie in de mond, maag en darmen en soms ook tot braken en diarree.
Cajunkruiden bestaan uit een mengsel van kruiden. Het woord cajun houdt in dat dit kruidenmengsel een samenstelling heeft zoals men deze in de Cajun keuken gewend is te gebruiken. Een origineel cajun kruidenmengsel bevat in ieder geval paprikapoeder, knoflook, ui, cayennepeper en zwarte peper.
De meeste rode pepervlokken zijn een mix van pepers, meestal binnen het Scoville-bereik van 30.000-50.000, waarbij cayennepeper het grootste deel van de peper uitmaakt. Geplette rode peper wordt soms door elkaar gebruikt met cayennepeper , maar dat is niet altijd alleen cayennepeper.
Cayennepeper is een langwerpige peper die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Deze chilipeper geeft je gerechten een pittige smaak, zonder te heet te zijn. Onze gedroogde hele cayennepeper is puur natuur en is zoeter en fruitiger dan verse cayennepeper.
Pul biber is een grof gemalen rode peper die veel wordt toegepast in de Turkse en Midden-Oosterse keuken. In tegenstelling tot gewone chili peper, is pul biber heel mild van smaak. Dit komt omdat pul biber in zout wordt gedroogd en daarna pas verder wordt vermalen.
3 Peper kan goed zijn voor je bloeddruk
Volgens laatste studies zou peper namelijk goed zijn bij een te hoge bloeddruk. De capsaïcine in peper, weer dat stofje in een chilipeper wat ervoor zorgt dat jij dit als pittig ervaart, zorgt er namelijk voor dat jouw bloedvaten ontspannen en dat is zeker heel relaxed.
Waar kan ik cayennepeper kopen? Gemakkelijk cayennepeper poeder kopen doe je natuurlijk bij Naturaplaza. In onze webshop kun je cayennepeper kopen in handige consumenten verpakkingen of in iets grotere hoeveelheden van meestal 1 kg.
Rode pepers bevatten veel belangrijke vitaminen en mineralen. Ze zijn een uitstekende bron van vitamine C, wat je immuunsysteem versterkt en je huid gezond houdt. Ook bevatten ze vitamine A, dat bijdraagt aan een goed gezichtsvermogen, en vitamine B6, die belangrijk is voor je stofwisseling.
Het toevoegen van een beetje cayennepeper om eten wat pittiger te maken of het nemen van capsaïcinesupplementen in de door de fabrikant aanbevolen doseringen kunnen gezondheidsvoordelen opleveren. Als u echter te veel cayennepeper eet, kan dit irritatie en een branderig gevoel in het spijsverteringskanaal, misselijkheid, braken, diarree en buikpijn veroorzaken .
Cayennepeper heeft veel gezonde voedingsstoffen. In combinatie met de pittige smaak die deze chilisoort geeft aan je gerechten is het een aanwinst in de keuken. Het nadeel is dat je voor een maaltijd vaak maar weinig cayennepeper gebruikt.
Capsaïcine en uw maag
Capsaïcine kan de bekleding van uw maag en darmen irriteren . Sommige mensen kunnen de lichte irritatie prima verdragen, maar voor gevoelige magen kan het leiden tot diarree.
Het kan een geweldige toevoeging zijn aan gerechten zoals soepen, stoofschotels of een roerbak om meer smaak toe te voegen. Het kan zelfs helpen om restjes of kant-en-klare gerechten uit de winkel, zoals soepen uit blik, op te leuken. Als een snufje niet genoeg lijkt, kun je het opvoeren tot ¼ theelepel .
Maar de meest gebruikte peper voor gemalen rode pepervlokken is de cayennepeper . De meerderheid van de rode pepervlokken zal een mix van pepers zijn, waarbij cayenne het grootste deel van het aandeel inneemt. De samenstelling zal veranderen, afhankelijk van welk merk of bedrijf je uiteindelijk koopt.
Bewaren. Na aankoop zijn verse cayennepepers nog ongeveer 1 week houdbaar op een koele plaats (12°C).
Cayenne is een specifiek type chilipeper , terwijl "chilipeper" kan verwijzen naar elke peper in de capsicumfamilie. De term "chilipeper" wordt veel gebruikt in Aziatische recepten, Indiase recepten en buiten Noord-Amerika om te verwijzen naar pittige gemalen chilipepers.
Voordelen van groene pepers
- Goed voor je huid, groene pepers zijn een rijke bron van vitamine E en vitamine C, waardoor ze een positief effect hebben voor een gezonde huid. - Houdt het hart gezond, dankzij de stof bètacaroteen, helpen groene pepers je hart in een goede conditie te houden.
Cayennepeper is niet alleen lekker in je eten, het is ook nog eens gezond voor je hart. Het blijkt dat de stof capsaïcine kan helpen om ontstekingen te verminderen die bijdragen aan hartziekten.