De moderne aanbeveling om spruitjes in hooguit tien minuten beetgaar te koken, werkt veel beter. Of wokken, dan hoor je ook nooit iemand piepen over kwalijke reuk. Maar wie echt compleet geurloos aan de spruiten wil, die laat ze rauw.
Tekenen van slechte spruitjes
Vieze, beschimmelde geur Als je spruitjes nog vers en eetbaar zijn, hebben ze niet veel geur of ze ruiken een beetje aards. Spruitjes ruiken normaal gesproken alleen nadat je ze hebt gekookt, dus gooi alle spruitjes met een sterke geur weg als ze nog rauw zijn .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De spruitjes zijn verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Spruitjes geven een nare geur af bij het koken. Een geur die nog lang in je huis kan blijven hangen. Om dit te vermijden, schil je een ajuin, en leg je die mee in het kokend water waarin je de spruitjes gaat koken.
Spruiten zijn goed om te eten, ze zitten namelijk bomvol vitamine C. Maar ze zijn niet bij iedereen even populair. Dat komt door de spruitjeslucht. Als de groente te lang gekookt wordt, gaat het een beetje naar rotte eieren ruiken.
Als een van de bladeren bruine vlekken heeft of vergeelt , is dat een teken van vroegtijdig bederf. Als u de beschadigde bladeren verwijdert en de binnenkant er goed uitziet, kunt u de spruit nog steeds gebruiken. Als de binnenste bladeren echter ook vlekken vertonen of vergelen, kunt u deze het beste weggooien (of composteren, als u dat kunt).
De zaden stinken of zijn beschimmeld
Spruiten die kapot gaan door schimmel of onaangename rotte geuren zijn misschien wel het meest voorkomende probleem dat je tegenkomt bij je kiemexperimenten. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door verontreiniging, vochtigheid, hoge temperaturen of een combinatie van alle drie .
De oplossing is om de spruiten 's ochtends en 's avonds af te spoelen met schoon water en ze te laten groeien in spruitvormpjes die een goede omgeving garanderen.
De bittere smaak van spruitjes helpt ook niet
Wat ook niet echt helpt, is de sterke, bittere smaak. Dat we bittere smaken vies vinden, komt doordat we die van nature associëren met dingen die giftig zijn. Zoete smaken, zoals in fruit, staan voor veilig en eetbaar, daarom vinden we ze ook zo lekker.
Dieet. U hebt waarschijnlijk wel eens gemerkt of gehoord dat asperges uw urine abnormaal kunnen laten ruiken. Andere voedingsmiddelen en dranken die de geur van uw urine kunnen beïnvloeden, zijn onder andere spruitjes, ui, koffie, komijn, knoflook en ananas.
Zet de spruitjes in de koelkast zodra je thuiskomt en gebruik ze voor de houdbaarheidsdatum. Gebruik ze binnen twee dagen na aankoop als ze niet voorverpakt zijn. Gooi alle spruitjes weg die over de houdbaarheidsdatum zijn of die hun knapperigheid hebben verloren, er verwelkt uitzien of muf ruiken .
Spruitjes koken
Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten.
Wat geeft spruitjes een bittere smaak. Hoewel het waar is dat je smaakpapillen veranderen in de loop van de tijd, en dat de manier waarop je spruitjes bereidt een verschil maakt, bevatten de spruitjes die je als kind hebt gekregen waarschijnlijk hogere niveaus van verschillende chemische verbindingen die bekend staan als glucosinolaten .
Verspreid je spruitjes gewoon over een bakplaat, zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben. Verwarm ze op 350 graden Fahrenheit gedurende 10 tot 12 minuten -- dat is vergeleken met je originele braadstuk, dat op 400 graden zou zijn geweest gedurende ongeveer 20 tot 25 minuten.
Spruitjes
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Groenten zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en kool kunnen vaak een opgeblazen gevoel verzorgen. Het ongemak van een opgeblazen gevoel kan ertoe leiden dat mensen aannemen dat deze groentesoorten meer kwaad dan goed doen. Probeer ze anders klaar te maken in plaats de intake hiervan te verminderen.
Een onderzoek uit 2011 van Cornwall College ontdekte dat spruitjes een chemische stof bevatten, vergelijkbaar met fenylthiocarbamide, die alleen bitter smaakt voor mensen die een variatie van een bepaald gen hebben . Het onderzoek wees uit dat ongeveer 50 procent van de wereldbevolking een mutatie op dit gen heeft.
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Kook ze iets minder dan vijf minuten, zegt ze, en spoel ze dan af met koud water om het koken te stoppen. "Ik vind het heerlijk om ze op te warmen met boter in een grote koekenpan en wat broodkruimels," zegt ze. "Gooi dan je spruitjes erin, hussel ze om ze op te warmen en serveer ze dan."
Hier is de sleutel om erachter te komen - GEBRUIK JE NEUS! Als je spruitjes slecht ruiken, dan zijn ze hoogstwaarschijnlijk slecht - EET ZE NIET!
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
Je favoriete voedingsgroenten en bijgerechten kunnen ook een onverwachte geur veroorzaken. Kruisbloemige groenten zoals broccoli, kool, spruitjes en bloemkool geven zwavelzuur af . Deze geur wordt versterkt door zweet, adem of gas.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
'Onderzoek wees uit dat twee glucosinolaten, stoffen waarvan spruiten er in totaal 120 tellen, verantwoordelijk zijn voor de bittere smaak. We hebben ze eruitgehaald, met mildere spruiten als resultaat.