Wat is een krapteberoep? In sectoren als het onderwijs, de zorg, de techniek, transport en logistiek, de ICT en de financiële wereld is veel vraag naar personeel. Banen binnen deze sectoren worden veelal krapteberoepen genoemd.
In een kansberoep heb je – zoals het woord al zegt – grote kans op een baan. Deze beroepen heten ook wel krapteberoepen, omdat de vacatures moeilijk zijn in te vullen.
In onze regio zijn er beroepen waar veel werk in is. Dit noemen we kansberoepen of krapteberoepen. Soms sluiten jouw werkervaring, kennis en vaardigheden aan bij zo'n kansberoep. Dan spreken we ook wel van een overstapberoep.
Personeelsschaarste, inflatie, verduurzaming en de instroom van vluchtelingen bepalen mede welke beroepen het meeste kansrijk voor werkzoekenden zijn dit jaar. Enkele opvallende populaire beroepen zijn verzuimadviseur, docenten N2T, cloud engineers en inkoopadviseurs.
In het tweede kwartaal was er ook bij die beroepen een personeelstekort. Bij 75 procent van de beroepsgroepen geldt dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars was de krapte het grootst.
De minst kansrijke beroepen boden ook al voor de uitbraak van het coronavirus minder goede kansen op werk. Zoals beroepen die te maken hebben met digitalisering en automatisering. Zo is er nog steeds minder werk voor ondersteunende secretariële medewerkers, baliemedewerkers bij banken of postkantoren en bibliotheken.
'overschotberoepen'. Dat zijn beroepen waar weinig vraag naar is, terwijl er een groot aanbod van arbeidskrachten bestaat. Dan kun je denken aan: kantoorassistent, receptionist, administratief medewerker, conciërge, klassenassistent of medewerker facilitaire dienst.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
In het eerste kwartaal van 2023 bleef de arbeidsmarkt krap. Wij verwachten een lichte afkoeling, maar in historisch perspectief blijft zij krap. De banengroei zal gedurende 2023 verder afnemen. De nieuwe toestroom tot de arbeidsmarkt vanuit inactieven zal beperkt zijn.
Kort gezegd is er in een krappe arbeidsmarkt meer vraag naar personeel dan aanbod. Dit betekent dat er veel werkgelegenheid is. Een krappe arbeidsmarkt is daarom vaak goed voor werkzoekenden en soms ook voor huidige werknemers.
In het rapport 'Moeilijk vervulbare vacatures. Landelijk overzicht van beroepen' laat UWV zien in welke beroepen werkgevers te maken hebben met wervingsproblemen. Sectoren met veel moeilijk vervulbare vacatures zijn de bouw, industrie, ICT, transport en logistiek, zorg, onderwijs en horeca.
Uit het onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat universitair afgestudeerden met Werktuigbouwkunde het snelst een baan vinden. Daarnaast bieden Accountancy & Control en Fiscaal Recht de meeste baanzekerheid. Dat blijkt ook uit welke opleidingen populair bij werkgevers zijn.
Wel zijn er verschillen in sectoren', schrijft het UWV. Ten opzichte van 2021 is er een aantal nieuwe beroepen bijgekomen die nu als 'kansrijk' gelden, zoals medisch secretaressen, politieagenten, treinmachinisten, orthopedagogen, buschauffeurs lijndienst, directiesecretaressen en managementassistenten.