Mest de bamboe het volgend jaar bij met osmocote [3 gram per liter ] eind maart en eind juli of gebruik een organische meststof aangevuld met wat zeewierkalk. Herhaal dit elk jaar. Zorg ervoor dat het water onder in de bak weg kan, anders heb je kans dat de wortels gaan rotten.
Bamboe is verzot op compost en andere organische mest. Als bemesting kun je dan ook het beste een goed verteerde paarden-, kippen- of duivenmest gebruiken maar ook de meststof Culterra (voor moestuin en gazon) werkt erg goed.
Nu de vorst weer uit de grond is kan je de bamboe eventueel wat water geven. Het oude blad kan je er eventueel van af schudden of met de tuinslang eraf spuiten voordat er nieuw blad aan komt. Wacht ook even een aantal weken af, door het watergeven of door regen kan het blad soms toch weer bijtrekken en groen worden.
Voeding voor bamboe
Geef je bamboe 2 keer per jaar voeding voor een optimaal resultaat. De beste tijd hiervoor is in de vroege lente en in de zomer. Geef je bamboe in de volle grond 40 tot 50 gram mest. Jonge bamboe planten en planten in pot hebben iets minder nodig.
Geef de bamboe in het vroege voorjaar mest, bijvoorbeeld koemestkorrels. Door steeds de oude stengels of stengels met lelijk blad bij de grond weg te nemen stimuleert u de vorming van nieuwe stengels.
Hoe moet je bamboe reinigen? Om de mooie warme kleur en uitstraling te behouden adviseren wij om minimaal 1x per jaar (liefst 2x; tijdens het najaar en voor het voorjaar), met name de liggende delen, te reinigen. In de betere tuincentra is voldoende aanbod van terrasreinigers, ook op biologisch verantwoorde basis.
Geel blad of verkleurde stengels geven vaak aan dat of de grond te alkalisch is of de plant te weinig water krijgt. Is dit niet het geval dan wordt het tijd uw bamboe te trakteren op wat bemesting.
U kunt de haag het hele jaar door snoeien, maar een goede tijd is augustus-september. Gebruik een heggenschaar voor een strakke haag, voor een losse haag gebruikt u bij voorkeur een snoeischaar om de halmen in te korten. Snoei vlak boven een verdikking die boven een zijtakje zit.
Je mag bamboe heel veel water geven in de zomer. Gaat het blad hangen (treuren), dan heeft het echt water nodig. Gelukkig zijn de planten sterk: ze komen altijd wel goed door droge periodes. Maar toch is het wel goed om je tuinslang regelmatig een paar minuten bij de plant te leggen.
Bamboe voeden
Bamboe heeft veel behoefte aan stikstof (N), zo rond de 17N is perfect voor deze tuinplant. Pokon Groene Planten Voedingskorrels heeft 15N en werkt bovendien zes maanden lang.
Bamboe kan je niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet je dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei / behandel de bamboe bij droog weer.
Bamboe direct in de grond plaatsen verhoogd het risico op rotten. Om rottende bamboe te voorkomen zorg je ervoor dat je de bamboe minimaal 2 cm van de grond plaatst. Het wordt afgeraden bamboe direct in de grond te plaatsen, tenzij de bamboe goed ingesmeerd wordt met speciale bitumen verf of teer.
Bamboe gedijt goed zowel in de zon als de schaduw. Sommige bamboe planten kunnen wel net iets beter tegen de volle zon zoals bijvoorbeeld de Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'.
Geef je bamboe water?!
Met name wat betreft water geven en bemesten. Water geven is belangrijk. Wind en zon kunnen de bamboe behoorlijk uitdrogen. Dit geldt vooral voor pas geplante bamboes en bamboes in pot en bak.
De beste grondsoort
In principe groeit een bamboe in diverse soorten grond. Het is verstandig bij het plaatsen stikstofrijke compost te gebruiken, aangezien de wortels zich dan het best zetten. Te natte grond wordt afgeraden, anders gaan de wortels rotten.
Bamboes kunnen het beste in het voorjaar bemest worden met stikstof rijke meststof (kan organisch of met osmocote). In het najaar is het beter om niet meer te bemesten, zodat de bamboes afharden voor de winter. In de zomer kan bijgemest worden met silicium meststof, dit zorgt voor extra stevigheid van de halmen.
De bamboe verbruikt veel water. Deze kamerplant staat dan ook graag met zijn wortels in vochtig tot natte grond. Voorkom echter een laagje water onderop in de pot. Vooral in de zomer verbruikt de Bambusa veel water en daarom is het van belang dat je in deze periode de plant regelmatig water geeft.
Gematigde klimmers, zoals Fargesia, zijn gemiddeld ongeveer 1 meter hoog per jaar. Grotere lopende types, zoals Phyllostachys, groeien gewoonlijk 90-150 cm in hoogte per jaar. Oudere, meer gevestigde planten, meestal ten minste 3 jaar in de grond, zullen sneller groeien dan nieuw aangeplante planten.
Ze worden tussen 1 en 4 meter+ hoog. (Foto boven links) Bemesten: Bamboes houden van humusrijke grond. Voor het planten moet de grond goed voorbereid worden met compost, oude paardenmest of gekochte tuincompost .
Je bamboe is te hoog geworden . Je mag de toppen van scheuten inkorten maar dat doe je best in de zomer ( als de meeste groei voorbij is). Snoeit u eerder, dan sterft de halm meestal af tot aan de grond.
Zó moet je een bamboe snoeien
Ze groeien hoog boven de rest van de bamboe uit en elk jaar worden deze nieuwe scheuten weer langer. Zo kun je dus zelf bepalen hoe hoog je de bamboestruik wilt hebben. Om de struik op dezelfde hoogte te houden, gebruik je een heggenschaar.
De fargesia 'Rufa' is een populaire bamboesoort voor degenen die op zoek zijn naar groenblijvende bamboe voor in pot. De 'Rufa' is een bossige bamboeplant die niet woekert en ook in de winter groen blijft. Met een hoogte tussen de 2 en 3 meter is de bamboestruik geschikt voor de kleinere tuin.
In de winter blijft deze bamboe ook mooi groen en verliest geen blad. Hij is uitermate geschikt voor een groenblijvende haag, solitair in een border of in een kuip op het terras. Fargesia Robusta 'Campbell' is goed winterhard en kan in de zon, halfschaduw of schaduw. Groeit op alle gronden, behalve op kleigrond.
Bamboo Booster is een heldere, plantaardige en 100% natuurlijke bamboe olie. Geschikt voor het behandelen van bamboe voorwerpen zoals: bamboepalen, bamboe tuinschermen, bamboe meubelen etc. Bij voorkeur de Bamboo Booster in een dunne laag op te brengen en daarna met een droge en pluisvrije doek na te wrijven.