Op 1 januari 2020 waren er in Nederland 2500 woonplaatsen in 355 gemeenten. Status van de cijfers: De cijfers in deze tabel zijn voorlopig, aangezien de bron (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) aan verandering onderhevig is.
Het landelijk gemiddelde is 1,6 (ons land heeft namelijk 2.500 steden en dorpen en 4.000 buurtschappen). Dat een stad of dorp echt veel buurtschappen heeft, komt in verhouding niet heel veel voor.
Nederland heeft al lange tijd te maken met samenvoegingen of splitsingen van gemeenten. Rond 1900 waren in Nederland nog ruim 1100 gemeenten. Per 1 januari 2022 is het aantal gemeenten door gemeentelijke herindelingen afgenomen tot 345.
Vandaag de dag heeft ons land in die zin nog ca. 6.500 (woon)plaatsen, verdeeld in ca. 2.500 steden en dorpen en ca. 4.000 buurtschappen.
Gasselterboerveenschemond (25 letters) wordt algemeen als de langste plaatsnaam van Nederland beschouwd.
Beek bleek enkele jaren geleden het oudste dorp van Nederland te zijn. Uit onderzoek van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten kwam naar voren dat Beek al ruim 7.000 jaar bewoond is.
Het kleine plaatsje Staverden, vlakbij Ermelo, ligt daar. Het bestaat eigenlijk enkel uit een kasteel, maar enkele huizen uit de buurt worden ook meegeteld in het buurtschap. Met in totaal dertig inwoners én stadsrechten is het de kleinste plaats van Nederland, en zelfs van de Benelux.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
Nederland bestaat in 2022 uit 345 gemeenten. Dat zijn er zeven minder dan nu, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemeenten verdwijnen door vier gemeentelijke herindelingen in Noord-Brabant en Noord-Holland. Zo verdwijnt onder meer de gemeente Weesp die onderdeel van Amsterdam wordt.
1. Amsterdam, 873.338 inwoners. Amsterdam is de grootste stad van Nederland.
De bevolking van Nederland bestond op 28 juli 2022 uit 17.696.940 inwoners. Zij is in de laatste anderhalve eeuw meer dan vervijfvoudigd. Naar de verwachting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal het bevolkingsaantal groeien tot 18 miljoen in het jaar 2028.
1. Tokio, Japan. En dan eindelijk dé nummer 1 van de lijst van grootste steden ter wereld: Tokio. Deze metropool heeft ruim 38.2 miljoen inwoners.
Is Den Haag een stad of een dorp? Deze vraag wordt vaak gesteld. Aardrijkskundig gezien is Den Haag nu een stad. Het voldoet aan alle eisen die aan een stad gesteld worden bijvoorbeeld over het aantal inwoners, bebouwd oppervlak, culturele voorzieningen, winkels en werkgelegenheid.
1: Ruigoord
Ruigoord is namelijk het enige Nederlandse dorp zonder inwoners.
Durbuy, het kleinste stadje ter wereld, is genesteld in de meanders van de Ourthe. De oude stenen huizen, de geplaveide steegjes, de oude stadswallen en de opmerkelijke natuur geven Durbuy een onweerstaanbare romantische charme.
Provincie Utrecht: de kleinste provincie van Nederland, maar vol prachtige kastelen, bijzondere natuur en de gezellige hoofdstad Utrecht.
#1 De veelzijdige stad Amsterdam
De stad Amsterdam is altijd in beweging en behoort zeker tot de mooiste steden van Nederland. De stad met haar mooie grachten en leuke buurten verrast je iedere keer opnieuw. In Amsterdam zijn er ontzettend veel musea te bezoeken.
17 augustus 2020 De ANWB-verkiezing rond het Allermooiste dorp van Nederland is beslecht: Winsum mag zich het allermooiste dorp van Nederland noemen! De jury koos het Groninger dorp uit een Top 5 waarin ook Elsloo (LB), Oisterwijk (NB), Hollum (FR) en Urk (FL) stonden.
Jongste stad van Nederland
Groningen is een bruisende studentenstad in het noorden van Nederland. De stad telt meer dan 200.000 inwoners die een gemiddelde leeftijd hebben van 36,4 jaar, waarmee Groningen de jongste stad van Nederland is!
Nederland kent ongeveer 2.500 plaatsen. Je zou verwachten dat het mogelijk moet zijn om voor elk dorp en stad een andere naam te verzinnen. Niet dus, er zijn in Nederland zelfs plaatsnamen die vaker dan twee keer voorkomen.
De plaatsnamen met rode zijn echte ontginningsnamen en stammen vooral uit de 11e tot 13e eeuw. In de 14e eeuw trad een stagnatie in de ontginningen op, maar in de 15e eeuw werd weer land in cultuur gebracht, nu vooral aan de randen van de dorpsgebieden.
Gehuchten, dorpen, steden en landstreken kregen vaak hun naam door de geografische verschijningsvorm, de persoon die er woonde, of een gebeurtenis die er plaatsvond.