De Nederlandse stoofpeer Gieser Wildeman smaakt fijner en zoeter dan Saint Rémy, waardoor je minder suiker nodig hebt. Ze wordt wel eens roodkoker genoemd: ze kleurt tijdens het koken effectief (licht) rood. Saint Rémy is een grotere stoofpeer, die couranter verkrijgbaar is.
Welke peren voor stoofperen? Stoofperen zijn harde, droge peren die – in tegenstelling tot handperen – niet rauw gegeten kunnen worden. De meest geteelde stoofpeer is de Gieser Wildeman: een klein peertje met een bruine schil die qua smaak vrij zoet en korrelig is. De peer kookt binnen enkele uren mooi rood.
Welke peer gebruik je voor stoofperen? De Gieser Wildeman is het meest populaire stoofpeertje van Nederland. Niet gek: hij is ideaal om te stoven én het hele jaar verkrijgbaar. Met zijn zoete smaak doet hij het goed naast winterse stoofgerechten of in desserts.
De vier meest daarvoor gebruikte rassen, en daarmee we- reldwijd de meest geteelde perensoorten, zijn Bon Chrétien Williams (buiten Europa Bartlett geheten).Calebasse Bosc, Beurré d'Anjou en Passé Crasanne.Ook worden veel ge- bruikt Beurré Hardy, Kieffer en Winter Nelis.
Stoofperen maken kan niet met elke peer
De meeste bekende handperen die je in de supermarkt vindt, zoals Conference en Doyenne du Comice, zijn daarom niet geschikt om als stoofpeer te gebruiken. Deze vallen te snel uit elkaar.
Wat wil je weten over doyenné du comice? De Doyenné du Comice wordt ook wel de 'Koning der Peren' genoemd. Dat komt omdat het door zijn vorm en grootte een van de makkelijkste handperen is.
Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak. Bananen stoten namelijk heel veel ethyleengas uit en versnellen dus het proces. Opgelet: zorg ervoor dat je een papieren zak gebruikt, geen plastieken. Een plastic zak heeft een verstikkend effect waardoor je fruit niet meer kan 'ademen'.
Het areaal stoofperen in Nederland bedraagt ruim 250 hectare. In de volksmond wordt de naam 'Gieser' ook wel verbasterd tot 'Giesse'. Gieser Wildeman kan zichzelf bestuiven en geplukt worden van half september tot begin oktober.
Peren zijn in twee categorieën te verdelen: handperen en stoofperen. De handpeer heeft over het algemeen een groene kleur. De schil is zacht en het vruchtvlees is sappig en zacht. Stoofperen daarentegen zijn droog en hard en daarom niet rauw te eten.
Stoofperen bewaren
Stoofperen kan je een paar dagen van tevoren maken, maar het lekkerst is om ze niet te lang van tevoren voor te bereiden. Bewaar de stoofperen in de koelkast in een laagje van het kookvocht.
In stoofperen zit een bepaalde kleurstof die ervoor zorgt dat peren rood worden als de zuurgraad verandert. Door ze te koken (of stoven) gebeurt dit.De rode wijn of port maakt ze wel extra rood.
Bewaren. Gieser Wildeman stoofperen zijn op een koele plaats enkele weken houdbaar.
Als het gaat om stoofperen is een licht fruitige rode wijn een uitstekende keuze. Een voorbeeld van zo'n lichte rode wijn is de Pinot Noir. Voor stoofperen bereid met kaneel en andere kruiden past een kruidige rode wijn, zoals een Syrah of Shiraz goed.
Uit de voedingswaardentabel kan geconcludeerd worden dat Ranfru stoofperen een goede vervanger van vers fruit zijn. Bovendien bieden deze stoofperen voordelen boven verse peren en ander vers fruit. Zo bevatten stoofperen minder calorieën, minder koolhydraten en een even grote hoeveelheid voedingsvezels.
AH Gieser wildeman bestellen | Albert Heijn.
Stoofperen gemaakt in rode wijn of port hebben een intense en zoete smaak, terwijl witte wijn of champagne er juist voor zorgt dat het gerecht wat fruitiger en frisser wordt. Ook zal de kleur dan een stuk lichter zijn. Dit gerecht zonder alcohol bereiden kan ook. Stoof de peren dan in bessensap.
Schenk het kookvocht over de stoofpeertjes en serveer deze, naar keuze, warm of koud bij vlees, kip, vla of pudding.
We onderscheiden twee soorten peren: handperen en stoofperen. De conférence, het meest gegeten perenras bij ons, valt onder die eerste categorie. Handperen rijpen in de fruitmand en eet je als ze zacht zijn. Stoofperen daarentegen kan je niet rauw naar binnen werken want ze zijn hard.
–Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen. –Appelbomen, bijna alle appelrassen zijn plukrijp in de maanden september en oktober en augustus met veel variatie tussen de rassen.
Hoe lang kun je stoofperen bewaren? Het antwoord is vrij simpel. Stoofperen blijven in de koelkast, verpakt in een luchtdichte verpakking met het sap, tot wel vijf dagen goed.
De peren kun je in een afgesloten bak maximaal een week bewaren in de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar. Bewaar vooral ook (een deel van) het sap waarin je de peren hebt gekookt, goed te gebruiken in recepten en hetzelfde te bewaren als de peertjes.
Bij handperen is een goede smaak en sappig smeltend vruchtvlees belangrijk, terwijl de stoofperen weer hele ander eigenschappen hebben. Stoofperen kun je niet rauw eten en zijn daarom meer een soort groente.
Peren boordevol vezels
Een middelgrote peer bevat ongeveer zes gram vezels. Evenveel als twee bruine boterhammen en goed voor 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die vezels zorgen voor een goede darmtransit en verlagen het cholesterolgehalte. Hierdoor is de peer het ideale medicijn tegen stress.
“Dat komt omdat peren, appelen en ook bananen nog groen of onrijp geplukt kunnen worden. Tijdens de bewaring in koelcellen wordt de rijping onderbroken. Na de maandenlange bewaring kunnen ze narijpen. De kwaliteit blijft heel hoog.
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf.