Daarom is het ook niet aan te raden om je plant in pure compost te zetten. Het kan goed gaan, vooral als je ook oude potgrond op je composthoop gooit, maar het kan ook zijn dat er te veel voedingsstoffen in je grondmix komen. Dit kan de wortels van je plant beschadigen.
Er zijn veel manieren om de grond te bewerken om daarna zaden te kunnen zaaien. Als het om een klein stukje gaat in de tuin kan je met de hand de grond onkruidvrij maken. Eventueel wat extra compost of tuinaarde er op en dan gewoon zaaien. Je kan de zaadjes zelfs per stuk in de grond stoppen.
Compost kan veel grond bevatten waardoor het organische stofgehalte tegenvalt. Een instabiele compost heeft een negatieve werking op het bodemleven met risico op schade. Naast negatief effect op het bodemleven is een instabiele compost ook giftig voor pas ontkiemende zaden.
Potgrond is een bodem op zich voor planten in pot. Het grootste verschil zit hem in de structuur en toepassing. Compost wordt aan de bestaande grond toegevoegd, in tegenstelling tot potgrond wat een bodem op zich is. In potgrond kunnen direct planten worden geplant in compost niet.
De beste periode voor het strooien van compost is maart of april (voorafgaand aan het groei seizoen), of bij zware kleigrond in de herfst. Eenjarige planten en / of rozen hebben het meeste baat bij twee keer bemesten (juni). Compost op het gazon kan het beste ook twee keer per jaar worden gestrooid.
Compost wordt vaak gebruikt door moestuiniers om de structuur van hun bodem te verbeteren. Maar door te grote hoeveelheden te gebruiken, neemt het risico op uitspoeling van fosfor en stikstof in het oppervlaktewater toe, zo waarschuwt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.
Hoe en wanneer breng je dan compost in de tuin? Als je elk jaar in het voorjaar of in het najaar een laagje van zo'n 2 tot 5 centimeter over je tuin verdeelt, is dat in principe genoeg. Let wel heel goed op, dat het goede compost is en dat er vooral geen onkruidzaden in zitten.
Compost voedt de bodem. Compost bevat kleine hoeveelheden voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen. Een laag van 2 cm compost opbrengen en goed door de bovenste 20 cm van de grond mengen. Per 100 vierkante meter heeft u 2 kubieke meter (circa 1400 kilo) nodig.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Beperkt op de composthoop: grasmaaisel, bladeren van kastanje, es, esdoorn, vlier, els, linde, wilg en magnolia, stro en zaagsel.
4.1 Hoelang duurt het composteren? Als je alles voor de composthoop hebt geregeld, doet de natuur de rest. Het is slim om de lagen van de composthoop na drie maanden even goed door elkaar te halen.
Belucht de hoop regelmatig om het proces te versnellen. Zet daarom elke zes weken tot drie maanden de hoop om. Het composteren duurt dan vier tot negen maanden. Het omzetten doe je met een riek.
Bij aanleg van gazon: 8 tot 10 kg/m2 oppervlakkig verdelen en 10 cm diep inwerken. Gebruik bij voorkeur fijne compost. Bij beplantingen: 8 tot 10 kg/m2 oppervlakkig verdelen en 15 tot 20 cm diep inwerken. Bij grote planten (bomen) wordt 20 % compost rechtstreeks in het plantgat gemengd.
Compost houdt je bodem luchtig, en slaat tegelijk water op. Bovendien houdt het koolstofdioxide vast in de bodem, wat uiteraard goed is voor het klimaat. Jaarlijks compost toevoegen, reguleert ook de zuurtegraad van de bodem.
Meng gras en gft met droog materiaal als takjes, stro en bladeren. Zo krijg je én voedsel én structuur in je hoop. Zet je compostbak of hoop in de halfschaduw met enkele uren zon per dag. Als je de hoop goed opbouwt en Ieder jaar even omschept dan kan je dat in het voorjaar op je tuin uitspreiden.
Bij koude compostering (goede compost) gaat u de onkruidzaden niet afdoden. Wanneer u deze compost gaat gebruiken om te mulchen en de bodem af te dekken, dan zal er zeer snel een mooi groen laagje onkruid op staan!
Er gaan 12 afgestreken kruiwagens in 1m3 . Dat komt dan op 12 euro per m3. Mail dan de vereniging hoeveel zakken koemest of hoeveel kruiwagens compost je wilt hebben.
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Groente, compostbehoefte en Ph
Alle bladgroenten hebben veel compost nodig: sla, andijvie, tuinkers. Spinazie en prei hebben zeer veel compost nodig. Winterpostelein, groenlof en veldsla kunnen met minder compost toe. Wortelgroente hebben meestal weinig of geen compost nodig.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Zodra in het voorjaar jouw planten en bomen ontwaken uit de winterslaap, kun je jouw tuin gaan bemesten. In de maanden maart, april en mei groeien planten hard en kunnen zij wel wat extra voedingsstoffen gebruiken.