2.9. De tijden waarop kinderen kunnen worden opgehaald zijn: • Ophalen tijdens buitenschoolse opvang: van 16.00 tot 18.30u • Ophalen tijdens vakantieopvang en incidentele opvang: van 16.30 tot 18.30u Indien u van bovengenoemde haaltijden wilt afwijken moet u dit tijdig overleggen met de pedagogisch medewerkers.
Als er geen plaats is in de opvang, kan de kinderopvangorganisatie ouders eventueel doorverwijzen naar een andere locatie van dezelfde organisatie. Een andere mogelijkheid is dat er nieuwe aanbieders van buitenschoolse opvang op de markt komen.
De kinderopvang biedt voorschoolse educatie aan. Pedagogisch medewerkers volgen met de peuters een programma dat de ontwikkeling op het gebied van taal, voorbereidend rekenen, motoriek en op sociaal-emotioneel vlak spelenderwijs aanmoedigt.
De BSO is bedoeld voor kinderen die naar de basisschool gaan. Iedere school is verplicht om voor- en naschoolse opvang aan te bieden, als ouders daarom vragen. Meestal geven scholen dit uit handen en wordt de buitenschoolse opvang geregeld door een kinderopvangorganisatie.
Buitenschoolse opvang (BSO) is opvang voor schoolgaande kinderen. Uw kind kan hiervoor terecht bij een kindercentrum (bijvoorbeeld kinderdagverblijf) of gastouder. Staat het kindercentrum of de gastouder geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP)?
De school moet ervoor zorgen dat kinderen vanaf 7.30 uur tot 18.30 uur op een BSO terecht kunnen als ouders dat wensen. Meestal werkt de basisschool samen met één of meerdere kinderopvangorganisaties, maar de school kan ook zelf een organisatie voor een BSO opzetten.
Bij de kinderdagverblijven hebben ouders recht op kinderopvangtoeslag over maximaal 140% van het aantal gewerkte uren. Werkt een ouder 8 uur per dag, dan mag hij die dag 11 uur opvang declareren bij de belastingdienst. Voor de BSO geldt dat 70% van de gewerkte uren in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.
De activiteiten die aangeboden worden zijn niet alleen prestatiegericht; juist het samenspelen en ondernemen staat centraal. De BSO is ook een plek waar kinderen vriendschappen sluiten, kennis maken met kinderen van verschillende leeftijden en zich ontwikkelen in een huiselijke en fijne sfeer.
De BSO vangt buiten de schooltijden kinderen op, omdat ouders bijvoorbeeld moeten werken. Op de BSO kunnen kinderen dan met hun leeftijdsgenootjes spelen. De medewerkers verzinnen activiteiten om de jongens en meisjes bezig te houden. Ook kunnen de basisscholieren hun huiswerk maken.
Ouders betalen een eigen bijdrage voor de voorschool. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk. Daardoor verschillen de kosten voor de voorschool per gezin. Wel wordt de eigen bijdrage zo laag mogelijk gehouden, zodat zoveel mogelijk peuters gebruik kunnen maken van de voorschool.
Het komt in sommige regio's toch nog steeds voor dat ouders al tijdens de zwangerschap op een wachtlijst komen te staan. Het laatste onderzoek naar wachtlijsten dateert van twee jaar geleden. Eind 2008 was de gemiddelde wachttijd 180 dagen voor de bso en 146 dagen voor de dagopvang.
De wachtlijsten in de kinderopvang zijn weer net zo lang als voor de economische crisis. Wachttijden van een jaar zijn inmiddels geen uitzondering meer. Nu er weer meer kinderen naar kinderdagverblijven gaan én er tegelijkertijd een personeelstekort bestaat, lopen de wachtlijsten op.
Net zo goed als dat u niet van iedere verantwoordelijkheid bent ontheven als een leerling na de laatste bel nog een half uur op school blijft rondhangen. Zelf hanteer ik deze regel: 'Zodra de kinderen onder uw toezicht staan, kunt u aansprakelijk zijn voor schade die het kind of uw medewerker oploopt.
Basisscholen zijn verplicht de aansluiting met de BSO te organiseren. Buitenschoolse opvang kan bestaan uit voorschoolse opvang, naschoolse opvang en opvang op vrije dagen en tijdens schoolvakanties. Vaak kunnen kinderen tijdens de schoolvakantie hier de hele dag terecht, ook als ze normaal niet naar de BSO gaan.
Op de buitenschoolse opvang mag één pedagogisch medewerker maximaal tien kinderen van 4 t/m 6 jaar opvangen, en bij kinderen van 7 t/m 12 jaar is dat aantal maximaal twaalf. Het is dus afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en van het aantal kinderen hoeveel pedagogisch medewerkers er op de groep aanwezig zijn.
Wat is een buitenschoolse opvang (BSO)?
Deze opvang is speciaal bedoeld voor kinderen die naar de basisschool gaan. Omdat de werkdagen van ouders meestal eerder beginnen en langer duren dan een schooldag, is de BSO in het leven geroepen. Zo kan je kind op een fijne plek terecht terwijl jij werkt.
Je kan dus een diploma halen in bso, in een richting die niets te maken heeft met rechten, en toch rechten/advocaat studeren aan de universiteit. Het is wel een lange en pittige opleiding, met heel veel theorie. Het kan zijn dat je met een aso of tso diploma wat beter voorbereid bent om die opleiding aan te kunnen.
Voor de meeste kinderen zijn het zo vijf hele lange dagen. Het verschilt natuurlijk een beetje per BSO hoeveel rust een kind daar kan krijgen, maar het blijft een niet-thuis omgeving met veel andere mensen om hen heen. Een kinderprogramma volproppen met sport, clubjes et cetera vind ik trouwens net zo sneu.
Het gemiddeld aantal uren dat een kind per maand naar de buitenschoolse opvang (bso), het kinderdagverblijf of een gastouder gaat is in het derde kwartaal gestegen naar 58,2 uur.
De kinderopvangkosten zijn niet meer aftrekbaar. De kinderopvangtoeslag is hiervoor in de plaats gekomen. Als je recht hebt op kinderopvangtoeslag, ontvang je dit van de Belastingdienst als tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang.
Daarom draagt de overheid bij in de kosten die ouders maken voor de kinderopvang. Denk aan het kinderdagverblijf, de gastouderopvang of buitenschoolse opvang (bso). Ouders die voldoen aan de voorwaarden, kunnen kinderopvangtoeslag aanvragen.
De kosten voor kinderopvang zijn onlangs verhoogd door het kabinet, omdat kinderdagcentra zich sinds 1 januari 2019 aan nieuwe kwaliteitseisen moeten houden. Kinderopvang, zegt Gjalt Jellesma van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink), gaat om vertrouwen, en niet om geld.